A nagy világon e kívül Nincsen számodra hely;

Mindannyian ismerjük a szózat záró strófáját:

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Európa országaiAz ember azonban néha elmereng az idő folyásán. Magam nem régiben ünnepeltem, hogy fél évszázada koptatom az aszfaltot ebben a lángoktól ölelt kis országban, mely messze ringó gyermekkorom világa. (bár a lazán idézett költőnek nem adatott meg ez a fél évszázad)

Jártam Csehszlovákiában, Szlovákiában, Romániában (Mielőtt megszóltok: nem csak Erdélyben), Lengyelországban, Szovjetunióban, Jugoszláviában, Ausztriában, Nyugatnémet országban és Németországban, Thaiföldön.

Ezen országok egy része már nem is létezik, de ez a történet szempontjából csak érdekesség.

Megdöbbentő volt, amit láttam. Romániában is a Szovjetunióban is jelentősen rosszabbul éltek az emberek, mint (az akkori) Magyarországon. A hangulat mégis klasszisokkal jobb volt. Egy szovjet melós kijelentette, hogy ha vodka van, mahorka 1 van, asszony van, akkor minden van. Igaz a munkamorál, még a magyarhoz képest is megdöbbentő volt, de az emberek sokkal lazábban vették az életet. Nem voltak annyira elkeseredettek, mint a Magyarországon élők.

Az Erdélyben élő barátaink abban a nyomorban éltek, mint amit a mesék alapján elképzeltek. Mégis boldogabbak voltak. Sokkal boldogabbak.

Mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez3

 

Pár éve úgy hozta a sors, hogy eltörtem a kezem. Csavarozni, vasalni kellett. Amikor a csavart kivették (szerencsére ahhoz csak egy egészen kis sebet kellett vágni), az operáló doktornő teljesen ledöbbent, hogy nincsen mivel lezárni a sebet. Se cérna se stripe3 nem volt a műtőben. Tettek a sebre fedő kötést és pár óra múlva az ügyeleten zárták le a sebet.

Amikor még bent feküdtem megjelent a kötöző nővér. Elkezdte kötözni a betegeket (nem név, ágyszám szerint!). Egyszer csak elakad. Kéz átkötése van kiíva, a betegnek meg a lába van kötve. Gyors egyeztetés. Ebben a szobában az ágyak fordítva vannak számozva, mint a többiben… Mi lett volna, ha valakit amputációra írnak ki?

János barátom is járt a közel múltban a sebészeten.

Ezek azonban csak a problémának csak éppen hogy a felületet karcolják

Oktatás4

 

Az oktatás színvonaláról írjanak azok, akik jobban rálátnak. Számomra azonban sokatmondó, hogy az én korosztályomból, az ment tanárnak, akit máshova nem vettek fel… Azokból milyen tanárok (ma már valószínűleg vezető tanárok) lettek?

Vajon egy hetedikes mit kezd egy ilyen szöveggel?:

– Nem kaptam utolsó stáción forspontot!

E szavakkal motiválja üldöző fátumát.
(Kőszívű Ember Fiai)

 

Legtöbbünk olvasta a művet. Tegye fel a kezét, aki egyből tudja, hogy miről szól ez a két (igaz célzatosan kiragadott) mondat. A PISA felmérések eredmények tükrében meg merem kérdezni: Vajon hány hetedikes lesz képes megérteni a művet?

Erre egy válasz, hogy már nincs magyar egyetem a legjobb 500-ban, amikor a 90-es évek elején még a legjobb 100 volt a kérdés. A változás egyik magyarázata, hogy a hidegháború alatt a műszaki képzésbe rengeteg energiát öltek, hiszen szükség volt jól képzett mérnökökre. A leépítés már a Kádár rendszer idején megkezdődött. A folyamat azóta is töretlen.

Egy magyar egyetem informatika szakán hány tantárgy szerepel az órarendben?

Cambridge-ben négy (4). Az első évben

  • matematika 1
  • matematika 2
  • informatika 1
  • informatika 2

Utána

  • informatika 1
  • informatika 2
  • informatika 3
  • informatika 4

Vajon melyik rendszer képez jobb szakembert? Melyik diploma az elismertebb?

 

2X2 néha 5
A kép forrása: Wikipédia

Vajon az 1950-es években készült játékfilmekben miért szerepeltek egyszerű fizikai törvények? (2X2 néha 5 néhány repüléssel kapcsolatos alapismeret, Én és a nagyapám A keszon bemutatása egy pohárral). Az, hogy ezek kimaradnak, helyette a legtöbb filmben bemutatott jelenségek teljesen idegenek a valós fizikától, kémiától nem torzítja a diákok világképét? (A filmeken minden ütköző autó kigyullad/felrobban, akit lövedék talál el elrepül…)

Egyebek

Nem tudom, hogy van-e vállalkozó az olvasók között. Vajon minden adó járulék, és egyéb befizetése után mennyi marad, mint elkölthető pénz? Ha a vállalkozó nem végez “adó optimalizálást” ki tudja fizetni az embereit? (most a saját hasznáról nem is beszéltem).

A parkolás szabályozása csak pénzbehalytásra alkalmas

A sárga vonal másik oldalán már tilos parkolni. Hol a sárga vonal? (A kép a Közvágóhídnál készült))

Közlekedik valaki autóval? Bizony nem minden szabály betartható. A parkolás szabályozása teljesen esetleges, átláthatatlan. A fizetős parkolás, amit a forgalomszabályozás egyik eszközének hirdettek, Budapesten már ebben a szerepben megbukott, pénzbehajtási módszerként azonban jól működik.

Erről már több cikket (vagy ez) is írtam. Vajon a beszedett pénzek elszámolása miért nem nyilvános? Az Emberibb Parkolásért mozgalom követelései ellenére?

Zuglóban nem régiben vezettek be új fizető parkolási rendszert. Még komplikáltabb, mint az eddigiek, mert a jegyen az autó rendszámát is fel kell tüntetni, tehát lehet kiadni bírságot az elütött rendszámok miatt is.

A törvény előtt mindenki egyenlő.5

 

Vegyünk egy gondolatkísérletet:

K. Richárd bemegy egy bankba és fegyverrel fenyegetve elrabol 100 000 Ft-ot

Vagy

K Richárd Fegyverrel fenyegetve elrabol egy 10 milliós autót

A rendőrség melyik esetben mit tesz? Szándékosan két fegyveres rablást tettem egymás mellé, nagyságrendileg eltérő kárértékkel.

Tudjuk. Az egyik esetben ígéretet tesz a nyomozás gyors lezárására, a másik esetben hajtóvadászatot indít az elkövető ellen.

Ha bármilyen olyan eszközt veszünk, amelyben adattároló van, vagy nyomtatót, vagy fénymásolót, azon bizony van „ArtisJus” díj, ami a szerzői jogdíjakkal terhelt művek tárolására, sokszorosítására kivetett átalány.  Mindez úgy, hogy az ártatlanság vélelme című alkotmányos joghoz a viszonya vitatható (érdekelne az az érvelés, ami szerint azzal összeegyeztethető), és annak ellenére, hogy felmérések szerint, az illegális másolás nem okoz kárt a jogtulajdonosnak.

Ha már a jognál tartunk. A demokráciák alapelve, hogy a szabály nem ismerete nem mentesít. Ezzel is van pár probléma. Magyarországon a törvények különböző becslések szerint hozzávetőleg 40 000-100 000 oldalt foglalnának el kinyomtatva (Ez a polcon sok méter helyet jelent). Ehhez jönnek az önkormányzati és egyéb helyi rendeletek. Ezek megismerése elvárható egy olyan polgártól aki a Pisa felmérések tanúsága szerint a szövegértéssel kapcsolatban komoly kihívásokkal küzd? Egy munkáját végző embertől elvárható, hogy ennyi jogszabályt megtanuljon, értelmezzen, változásait kövesse? Ez nem magyar sajátosság, de mutatja a demokráciák képmutatását. Hoznak annyi törvényt, amennyi betarthatatlan és követhetetlen, majd számonkérik.

Tételezzük fel, hogy ismeretlen személy megtámad az otthonodban, fa hasogatás közben. Ha véletlenül a balta a támadóval kerül kölcsönhatásba, kit fognak elővenni?
Ha a borod romlott, majd a tolvaj meghal, mert rossz minőségű drogot tolt, kit vesznek elő?

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely?

1., Magyarországon ismeretlen dohányipari hulladékból készült nagyon ócska cigarettaféle
2., Magyarország (“Gránit szilárdságú”) alaptörvénye XX. cikk
3., Sebragasztó, amit az amerikai filmekben látunk
4., Magyarország Alaptörvénye biztosítja az oktatáshoz való jogot
5.,Magyarország  alaptörvénye XV. cikk

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!