Szigethalmiak közössége http://www.szigethalom.net Szigethalmi Hírek, információk. Sat, 17 Mar 2018 15:32:41 +0000 hu hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.3 https://i0.wp.com/www.szigethalom.net/wp-content/uploads/2016/10/cropped-weboldal.jpg?fit=32%2C32 Szigethalmiak közössége http://www.szigethalom.net 32 32 105596438 Gazsi madár története http://www.szigethalom.net/2018/03/14/gazsi-madar-tortenete/#utm_source=rss&utm_medium=rss Wed, 14 Mar 2018 21:29:18 +0000 http://www.szigethalom.net/?p=5607 Egy szép délután, már a levegőben érződött a tavasz ígérete. a víz nem fagyott bele a tálkámba. Az udvarra beszaladt Gazsi a barátunk. Gazsi egy gyönyörű tőkés réce gácsér. Mondtam is neki, hogy egy kisebb tőkével segíthetné az új nyomozóirodám beindításárát, de azt mondta ő nem olyan tőkés.   Szóval Gazsi bejött az udvarra. Nagyon szeretett volna velünk játszani. Ezt […]

The post Gazsi madár története appeared first on Szigethalmiak közössége.

]]>
Egy szép délután, már a levegőben érződött a tavasz ígérete. a víz nem fagyott bele a tálkámba. Az udvarra beszaladt Gazsi a barátunk. Gazsi egy gyönyörű tőkés réce gácsér. Mondtam is neki, hogy egy kisebb tőkével segíthetné az új nyomozóirodám beindításárát, de azt mondta ő nem olyan tőkés.

Zorró a suliban

Ma Gazsiról mesélek

 

Szóval Gazsi bejött az udvarra. Nagyon szeretett volna velünk játszani. Ezt onnan tudom, hogy Gazsi egy madár. Ha egy madár nem akar velünk játszani, akkor egyszerűen elrepül. Gazsi nem repült el. Ő úgy csinált, mintha félt volna tőlünk, mi meg úgy csináltunk, mintha meg akarnánk fogni. Ez azért nem kis zajjal járt. Mi csaholtunk, Gazsi fújt. Tök jól elvoltunk. Gazsi hol az én fogaim között tűnt el, hol pedig Csibész tüntette el a fél madarat.

Amikor a Gazdának feltűnt, hogy  nem hallgatunk el, kijött megnézni, hogy mi történt. Gazsi azonnal befutott a lakásba. A Gazda minket kiparancsolt. (A történet folyatását a Gazda mesélte el vacsi előtt)

Gazsi is így nézett ki, de a Gazda nem volt hajlandó egy szép képet készíteni róla. Inkább azon görcsölt, hogy jó helyre kerüljön

Gazsi rémülten szaladgált a lakásban, majd keresett egy nyugodt sarkot. Gazda azonnal telefonál az Állatorvosnak: Van egy tőkés réce a lakásban nem repül, egyébként nem tűnik sérültnek. (itt utalnék vissza rá, hogy előtte percekig játszottunk vele).

Aztán hívott másik állatorvost, és még sokat. Végül kiderült, hogy állatorvos nem is foglalkozhat vadállattal, de kapott egy telefonszámot…

És még egy párat…

Felhívta egy szomszédját, hogy nem szeretnének-e kacsát vacsorázni… Nem akartak…

Egy ilyen szép és játékos gácsért megenni… De akkor már televolt a telefonja mindenféle hívásokkal, rengeteg emberrel beszélt, sok telefont fel sem vettek.

Végül Gazsi lejutott egy hozzáértő önkénteshez.

Egy gyors vizsgálat kiderítette, hogy Gazsi nem törte el semmijét, de van benne egy légpuska lövedék. Lehet, hogy nem is játszani akart, csak nem tudott elrepülni?

Gondoljatok bele, mi ketten játszottunk Gazsival percekig, még a tollát sem borzoltuk össze. Gazsi olyan 1-1,5 kiló lehet, mi ketten több mint 50 kilót nyomunk. Egy ember pedig egy életre megnyomorította a szerencsétlent. Mégis, hogy gondolta, aki rálőtt? Légpuskával?

Aki képes egy ilyen szép madárra lövöldözni, az gondolja újra

Egy légpuska célba lövésre való nem arra, hogy védtelen madarakra lövöldözzenek vele, Az embereknek van egy törvénye:

1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról

És a hozzá kapcsolódó egyéb jogszabályok a madarakra való lövöldözésre a sörétes lőszert írja elő. A fegyverre is komoly megkötéseket tesz.

Egy légfegyver nem elég erős, hogy biztonsággal megöljön egy madarat. Ha szerencséd van sikerül, de sokkal valószínűbb, hogy csak megsebesíted. Ekkor optimista verzió, hogy a madárra rátalál egy ragadozó…

Az, hogy képes vagy megölni valamit, attól még nem kell megtenned. Csibésszel mi is simán széttéphetnénk a Gazdát, Gazsit pedig csak azzal is megölhettük volna, ha nem vigyázunk rá, mint a hímes tojásra.

Ha játszani akarsz vele, inkább szelídítsd meg. Igaz, Antoine de Saint-Exupéry szerint:

Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.

Utóirat 1

Köszönet Krisztinának és Eszternek, akik hozzájárultak, hogy a cikk ilyen legyen.

Utóirat 2

Ha nem tudod, hogyan kell egy állatot megszelídíteni, olvasd el az Idomítsunk Lovat Oroszlánt Elefántit című művet. A könyvtárban segítenek

The post Gazsi madár története appeared first on Szigethalmiak közössége.

]]>
5607
Két tolvajt és egy orgazdát kaptak el a rendőrök, kiderült kábítószert is árultak http://www.szigethalom.net/2018/03/03/ket-tolvajt-es-egy-orgazdat-kaptak-el-rendorok-kiderult-kabitoszert-is-arultak/#utm_source=rss&utm_medium=rss Sat, 03 Mar 2018 19:11:34 +0000 http://www.szigethalom.net/?p=5581 A Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányságon indult nyomozás adatai szerint T. László 37 éves ráckevei lakos társa, B. Péter 33 éves szigetszentmiklósi lakos segítségével, valamint őt a lopásra felbujtva 2018. február 7-én 18 óra és 2018. február 8-án 11 óra 30 perc között eltelt időben egy Szigetszentmiklóson lévő ingatlan pincéjéből, valamint egy helyi üzletből szépségiparban használatos gépeket, kozmetikai cikkeket és egyéb kéziszerszámokat lopott […]

The post Két tolvajt és egy orgazdát kaptak el a rendőrök, kiderült kábítószert is árultak appeared first on Szigethalmiak közössége.

]]>
A Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányságon indult nyomozás adatai szerint T. László 37 éves ráckevei lakos társa, B. Péter 33 éves szigetszentmiklósi lakos segítségével, valamint őt a lopásra felbujtva 2018. február 7-én 18 óra és 2018. február 8-án 11 óra 30 perc között eltelt időben egy Szigetszentmiklóson lévő ingatlan pincéjéből, valamint egy helyi üzletből szépségiparban használatos gépeket, kozmetikai cikkeket és egyéb kéziszerszámokat lopott el, közel egymillió forint értékben.

 

 

 

A szépségszalonból eltulajdonított dolgokat a gyanú szerint M. Mónika 41 éves tököli lakos vásárolta meg, tudva róla, hogy azok lopásból származnak.

A nyomozók azonosították majd 2018. március 2-án elfogták a bűncselekmények feltételezett elkövetőit. Az eljárás során gyanú merült fel arra vonatkozóan is, hogy T. László és M. Mónika az elmúlt időszakban rendszeresen értékesítettek kábítószert más személyek részére. A lakhelyükön megtartott házkutatás alkalmával kábítószergyanús anyagok kerültek lefoglalásra, valamint a férfival szemben alkalmazott kábítószer-gyorsteszt pozitív eredményt mutatott.

 

A szigetszentmiklósi rendőrök T. Lászlót őrizetbe vétele mellett lopás bűntett, lopás vétség, kábítószer-kereskedelem bűntett, valamint kábítószer birtoklás vétség, M. Mónikát őrizetbe vétele mellett kábítószer-kereskedelem bűntett és orgazdaság bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként. Az eljárás jelenlegi szakaszában szabadlábon védekező B. Pétert lopás vétség és lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki a nyomozók.

Az őrizetbe vett személyek előzetes letartóztatásának indítványozására előterjesztést tettek a Szigetszentmiklósi Járási Ügyészség felé.

 

forrás:rendőrség

The post Két tolvajt és egy orgazdát kaptak el a rendőrök, kiderült kábítószert is árultak appeared first on Szigethalmiak közössége.

]]>
5581
Fitt-Lesz Halmon jártunk http://www.szigethalom.net/2018/03/03/fitt-lesz-halmon-jartunk/#utm_source=rss&utm_medium=rss Sat, 03 Mar 2018 18:39:32 +0000 http://www.szigethalom.net/?p=5575 A mai nap, 2018.03.03-án a Szigethalmi Széchenyi István általános iskolában megrendezésre került Fitt-Lesz Halmon jártunk. A részvevők a holnapi napot biztos nem ússzák meg izomláz nélkül, mert a szervezők jól megmozgatták őket különféle fitnesz tornákkal, és változatos tornagyakorlatokkal.   Ha esetleg nem volt kedve valakinek tornázni, kevésbé kimerítő sportok közül is választhatott. Volt ping-pong és darts is. Az iskola udvarán […]

The post Fitt-Lesz Halmon jártunk appeared first on Szigethalmiak közössége.

]]>
A mai nap, 2018.03.03-án a Szigethalmi Széchenyi István általános iskolában megrendezésre került Fitt-Lesz Halmon jártunk. A részvevők a holnapi napot biztos nem ússzák meg izomláz nélkül, mert a szervezők jól megmozgatták őket különféle fitnesz tornákkal, és változatos tornagyakorlatokkal.

 

Ha esetleg nem volt kedve valakinek tornázni, kevésbé kimerítő sportok közül is választhatott. Volt ping-pong és darts is. Az iskola udvarán felállított mobil szaunában pedig ellazíthatták fáradt izmaikat.

Képriportunkat itt lehet megtekinteni az eseményről

Közzétette: szigethalom.net – 2018. március 3.

The post Fitt-Lesz Halmon jártunk appeared first on Szigethalmiak közössége.

]]>
5575
Elfogták az agyonvert nő gyilkosát http://www.szigethalom.net/2018/03/02/elfogtak-az-agyonvert-no-gyilkosat/#utm_source=rss&utm_medium=rss Fri, 02 Mar 2018 12:14:30 +0000 http://www.szigethalom.net/?p=5568 Emberölés miatt vették őrizetbe a Szigetszentmiklósi haláleset miatt kihallgatott férfit – tudtuk meg a rendőrségről. A tájékoztatásuk szerint a 31 éves F. Zs. Lóránd március 1-jén este a szálláshelyen bántalmazta az egyik alkalmazottat. A támadót a helyszínre érkező járőrök fogták el, majd állították elő.     A rendőrség új közleményéből kiderült, hogy F. Zs. Lóránd budapesti lakos 2018. március 1-jén […]

The post Elfogták az agyonvert nő gyilkosát appeared first on Szigethalmiak közössége.

]]>
Emberölés miatt vették őrizetbe a Szigetszentmiklósi haláleset miatt kihallgatott férfit – tudtuk meg a rendőrségről. A tájékoztatásuk szerint a 31 éves F. Zs. Lóránd március 1-jén este a szálláshelyen bántalmazta az egyik alkalmazottat. A támadót a helyszínre érkező járőrök fogták el, majd állították elő.

 

 

A rendőrség új közleményéből kiderült, hogy F. Zs. Lóránd budapesti lakos 2018. március 1-jén este egy Szigetszentmiklóson lévő szálláshelyen bántalmazta az egyik alkalmazottat, amelynek következtében a hölgy olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy életét vesztette. A férfit a helyszínre érkező járőrök fogták el, majd állították elő.

A 24.hu információi szerint egy Szigetszentmiklósi wellnessparkban történt az eset, és ott az egyik takarítónőt verte halálra a gyanúsított, mert az áldozat szóvá tette neki, hogy ne járkálja össze a frissen felmosott padlót.

The post Elfogták az agyonvert nő gyilkosát appeared first on Szigethalmiak közössége.

]]>
5568
Agyonvertek egy nőt Szigetszentmiklóson http://www.szigethalom.net/2018/03/02/agyonvertek-egy-not-szigetszentmikloson/#utm_source=rss&utm_medium=rss Fri, 02 Mar 2018 10:19:01 +0000 http://www.szigethalom.net/?p=5560 A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint egy szigetszentmiklósi ingatlanban 2018. március 1-jén este holtan találtak egy nőt, akinek halálát elsődleges adatok szerint idegenkezűség okozta.   A bejelentést követően helyszínre érkező rendőrök az esettel összefüggésben egy férfit állítottak elő az ingatlanból, akinek elszámoltatása folyamatban van. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság halált okozó testi sértés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozásban vizsgálja az […]

The post Agyonvertek egy nőt Szigetszentmiklóson appeared first on Szigethalmiak közössége.

]]>

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint egy szigetszentmiklósi ingatlanban 2018. március 1-jén este holtan találtak egy nőt, akinek halálát elsődleges adatok szerint idegenkezűség okozta.

 

A bejelentést követően helyszínre érkező rendőrök az esettel összefüggésben egy férfit állítottak elő az ingatlanból, akinek elszámoltatása folyamatban van.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság halált okozó testi sértés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozásban vizsgálja az eset körülményeit.

The post Agyonvertek egy nőt Szigetszentmiklóson appeared first on Szigethalmiak közössége.

]]>
5560
Kigyulladt egy kazán Szigethalmon http://www.szigethalom.net/2018/02/26/kigyulladt-egy-kazan-szigethalmon/#utm_source=rss&utm_medium=rss Mon, 26 Feb 2018 10:19:36 +0000 http://www.szigethalom.net/?p=5551 Kigyulladt egy kazán egy száz négyzetméteres családi házzal egybeépített melléképületben Szigethalmon, a Mozdony utcában. A szigetszentmiklósi hivatásos tűzoltók egy vízsugárral kezdték oltani a tüzet. A melléképületből egy gázpalackot hoztak ki, amelyet nem ért hőterhelés. Az eset során senki nem sérült meg.

The post Kigyulladt egy kazán Szigethalmon appeared first on Szigethalmiak közössége.

]]>
Kigyulladt egy kazán egy száz négyzetméteres családi házzal egybeépített melléképületben Szigethalmon, a Mozdony utcában. A szigetszentmiklósi hivatásos tűzoltók egy vízsugárral kezdték oltani a tüzet.

A melléképületből egy gázpalackot hoztak ki, amelyet nem ért hőterhelés. Az eset során senki nem sérült meg.

The post Kigyulladt egy kazán Szigethalmon appeared first on Szigethalmiak közössége.

]]>
5551
Országgyűlési választások 2018 – A jelöltek http://www.szigethalom.net/2018/02/24/orszaggyulesi-valasztasok-2018-a-jeloltek/#utm_source=rss&utm_medium=rss Sat, 24 Feb 2018 18:38:35 +0000 http://www.szigethalom.net/?p=5522 A Köztársasági Elnök 2/2018.(I.11.) KE határozatában az országgyűlési képviselők 2018. évi általános választásának időpontját 2018. április 8. napjára tűzte ki. A választópolgárokat a Nemzeti Választási Iroda értesítő megküldésével tájékoztatja a szavazóköri névjegyzékbe vételéről 2018. február 19-ig.     A szavazás napján külföldön tartózkodó, de magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok a külképviseleti névjegyzékbe való felvételt a választási iroda vezetőjétől 2018. március 31-én […]

The post Országgyűlési választások 2018 – A jelöltek appeared first on Szigethalmiak közössége.

]]>
A Köztársasági Elnök 2/2018.(I.11.) KE határozatában az országgyűlési képviselők 2018. évi általános választásának időpontját 2018. április 8. napjára tűzte ki. A választópolgárokat a Nemzeti Választási Iroda értesítő megküldésével tájékoztatja a szavazóköri névjegyzékbe vételéről 2018. február 19-ig.

 

 

A szavazás napján külföldön tartózkodó, de magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok a külképviseleti névjegyzékbe való felvételt a választási iroda vezetőjétől 2018. március 31-én 16.00 óráig kérhetik személyesen, ajánlott levélben, a www.valasztas.hu?utm_source=rss&utm_medium=rss honlapon, vagy ügyfélkapus regisztráció esetén a www.magyarorszag.hu?utm_source=rss&utm_medium=rss honlapon. A kérelemnyomtatvány igényelhető a Választási Irodán.
Az átjelentkezésre irányuló kérelemnek legkésőbb 2018. április 6-án 16.00 óráig kell megérkeznie a helyi választási irodához. Az átjelentkezés személyesen, ajánlott levélben, a www.valasztas.hu?utm_source=rss&utm_medium=rss honlapon, vagy ügyfélkapus regisztráció esetén a www.magyarorszag.hu?utm_source=rss&utm_medium=rss honlapon. A kérelemnyomtatvány igényelhető a Választási Irodán.
A mozgóurna iránti kérelemnek legkésőbb 2018. április 6-án 16.00 óráig kell megérkeznie a helyi választási irodához, vagy 2018. április 8-án, legkésőbb 15.00 óráig kell megérkeznie a szavazatszámláló bizottsághoz.
A fogyatékossággal élő választópolgár kérheti Braille-írással készült értesítő megküldését, könnyített formában megírt tájékoztató anyag megküldését, Braille-írással ellátott szavazósablon alkalmazását a szavazóhelyiségben és a mozgóurnás szavazás során, valamint akadálymentes szavazóhelyiség alkalmazását. A kérelmet 2018. április 6-án 16.00 óráig kell benyújtani a Választási Irodához.
A választópolgár kérheti, hogy a központi névjegyzéken kerüljön feltüntetésre nemzetiségének megnevezése, és azt, hogy az országgyűlési választáson is nemzetiségi választópolgárként kíván szavazni. Az erre vonatkozó nyilatkozatot legkésőbb 2018. március 23-án 16.00 óráig kell benyújtani.

A választással kapcsolatos további információk megtalálhatók a www.valasztas.hu?utm_source=rss&utm_medium=rss oldalon.

 

Az egyéni jelöltek bemutatkozásai a képekre kattintva elérhetőek

The post Országgyűlési választások 2018 – A jelöltek appeared first on Szigethalmiak közössége.

]]>
5522
Házfalnak ütközött egy gépkocsi Szigetszentmiklóson http://www.szigethalom.net/2018/02/23/hazfalnak-utkozott-egy-gepkocsi-szigetszentmikloson/#utm_source=rss&utm_medium=rss Fri, 23 Feb 2018 10:10:56 +0000 http://www.szigethalom.net/2018/02/23/hazfalnak-utkozott-egy-gepkocsi-szigetszentmikloson/ Elsődleges információink szerint a balesetben senki nem sérült meg. Házfalnak ütközött egy gépkocsi péntek délelőtt a szigetszentmiklósi Árpád utcában. A balesethez a város hivatásos tűzoltóit riasztották, akik áramtalanították a járművet és megkezdték a műszaki mentési munkálatokat. Elsődleges információink szerint a balesetben senki nem sérült meg.

The post Házfalnak ütközött egy gépkocsi Szigetszentmiklóson appeared first on Szigethalmiak közössége.

]]>
Elsődleges információink szerint a balesetben senki nem sérült meg. Házfalnak ütközött egy gépkocsi péntek délelőtt a szigetszentmiklósi Árpád utcában.

A balesethez a város hivatásos tűzoltóit riasztották, akik áramtalanították a járművet és megkezdték a műszaki mentési munkálatokat. Elsődleges információink szerint a balesetben senki nem sérült meg.

The post Házfalnak ütközött egy gépkocsi Szigetszentmiklóson appeared first on Szigethalmiak közössége.

]]>
5520
Eltűnt egy idős hölgy http://www.szigethalom.net/2018/02/22/eltunt-egy-idos-holgy/#utm_source=rss&utm_medium=rss Wed, 21 Feb 2018 23:16:14 +0000 http://www.szigethalom.net/?p=5514 A szigetszentmiklósi rendőrök az állampolgárok segítségét kérik a Budapestről eltűnt Andó Anna Terézia megtalálásához. A Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság körözési eljárást folytat Andó Anna Terézia 70 éves dunaharaszti lakos eltűnése miatt.     A jelenlegi adatok szerint a hölgy 2108. február 9-én este Budapest VII. kerületében egy színházból ismeretlen helyre távozott és azóta nem adott magáról életjelet. Az eltűnt személy térben is […]

The post Eltűnt egy idős hölgy appeared first on Szigethalmiak közössége.

]]>

A szigetszentmiklósi rendőrök az állampolgárok segítségét kérik a Budapestről eltűnt Andó Anna Terézia megtalálásához. A Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság körözési eljárást folytat Andó Anna Terézia 70 éves dunaharaszti lakos eltűnése miatt.

 

 

A jelenlegi adatok szerint a hölgy 2108. február 9-én este Budapest VII. kerületében egy színházból ismeretlen helyre távozott és azóta nem adott magáról életjelet. Az eltűnt személy térben is időben nehezen tájékozódik.

A Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság kéri, hogy aki felismeri a képen látható hölgyet vagy jelenlegi tartózkodási helyéről információval rendelkezik, hívja a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központját a 06-1-236-28-83-as telefonszámon, illetve tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 “Telefontanú” zöld számán, vagy a 107, 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

forrás:rendőrség

 

The post Eltűnt egy idős hölgy appeared first on Szigethalmiak közössége.

]]>
5514
Lezárult Szigethalom önkormányzatának ÁSZ ellenőrzése http://www.szigethalom.net/2018/02/15/lezarult-szigethalom-onkormanyzatanak-asz-ellenorzese/#utm_source=rss&utm_medium=rss Thu, 15 Feb 2018 21:11:23 +0000 http://www.szigethalom.net/?p=5485 Az Állami Számvevőszék befejezte Szigethalom Város Önkormányzat belső kontrollrendszere kialakításának és működtetésének ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy az önkormányzat működésének szervezeti kereteit kialakította, azonban nem mérte fel a tevékenységében rejlő kockázatokat és nem határozta meg a felmerült kockázatok esetén szükséges intézkedéseket.   A gazdálkodási folyamatok kontrolltevékenységei nem biztosították a közpénzek szabályos, átlátható felhasználását, a nemzeti vagyonnal történő felelős gazdálkodást. Az […]

The post Lezárult Szigethalom önkormányzatának ÁSZ ellenőrzése appeared first on Szigethalmiak közössége.

]]>
Az Állami Számvevőszék befejezte Szigethalom Város Önkormányzat belső kontrollrendszere kialakításának és működtetésének ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy az önkormányzat működésének szervezeti kereteit kialakította, azonban nem mérte fel a tevékenységében rejlő kockázatokat és nem határozta meg a felmerült kockázatok esetén szükséges intézkedéseket.

 

A gazdálkodási folyamatok kontrolltevékenységei nem biztosították a közpénzek szabályos, átlátható felhasználását, a nemzeti vagyonnal történő felelős gazdálkodást. Az önkormányzatnál az integritás szemlélet nem érvényesült a szervezet minden területén, a kiépített kontrollok és a korrupciós kockázatok szintje nem volt egyensúlyban.

Az ÁSZ a stratégiai céljával összhangban – az Állami Számvevőszékről szóló 2011. évi LXVI. törvény felhatalmazása alapján − végzi a közpénzekkel, az állami és önkormányzati vagyonnal való felelős gazdálkodás, valamint a helyi önkormányzatok számviteli rendje betartásának és belső kontrollrendszere működésének ellenőrzését, továbbá támogatja az integritás alapú, átlátható és elszámoltatható közpénz felhasználás megteremtését. A közpénzzel gazdálkodó szervezetek esetében prioritásként kezeli az ÁSZ a belső kontrollrendszer megfelelő működése ellenőrzését.

Szigethalom Város Önkormányzat a jogszabályi előírásoknak megfelelően kialakította szervezetének és működtetésének kontrollkörnyezetét. A költségvetési szerv vezetője nem működtetett kockázatkezelési, majd integrált kockázatkezelési rendszert, és a szervezeti integritást sértő események kezelésének eljárásrendjét a jogszabályban előírt határidőn túl készítette el. A kontrolltevékenységek, a gazdálkodási jogkörök gyakorlása nem volt szabályszerű.

A jegyző nem gondoskodott a kötelezően közzé teendő adatok nyilvánosságra hozatalának rendje, a közérdekű adatok megismerésére irányuló kérelmek teljesítésének rendje és az adatvédelmi szabályzat elkészítéséről, továbbá a jogszabályban előírt közzétételi kötelezettségének hiányosan tett eleget. A költségvetési szerv vezetője nem biztosította a belső ellenőrzés szabályszerű működését, nem gondoskodott a belső ellenőrzési jelentések javaslataihoz kapcsolódóan az intézkedési tervek hiánytalan elkészítéséről.

Az integritás szemlélet erősítése érdekében Szigethalom Város Önkormányzatnak még további intézkedéseket kell tennie, mivel a hiányzó kontrollok növelték az önkormányzat működéséből adódó korrupciós kockázatok veszélyét, nem támogatták a közpénzek átlátható felhasználását, az integritás kultúra kialakítását.

Az Állami Számvevőszék a jelentésében három javaslatot fogalmazott meg a polgármester és tizenkilenc javaslatot a jegyző részére annak érdekében, hogy intézkedjen a jogszabálysértő gyakorlat megszüntetése iránt. Az ÁSZ javaslataira az érintetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Az ellenőrzésről készült jelentés az alábbi linkre kattintva olvasható: Szigethalom Város Önkormányzat.

 

forrás: állami számvevőszék

The post Lezárult Szigethalom önkormányzatának ÁSZ ellenőrzése appeared first on Szigethalmiak közössége.

]]>
5485