Orivohm

A Gazda azt mondja az Orivohm egy nagyon jó kis mérőműszer. Az EMG gyártotta az 1950-es évektől kezdve. Igazából azonos márkanévvel nagyon sok eltérő műszert gyártottak több, mint tíz éven át. Folyamatosan fejlesztették. Az utolsó széria már félvezetős elemeket is tartalmazott a fűtőkörben és a kiszolgáló áramkörökben. Igazából már akkor is Orivohmot szeretett volna venni, amikor végül oszcilloszkópot (jelalak vizsgálót) vett.

 

Zorró portré

Már megint én írhatom a cikket

Most reggel fogta magát és Gazdasszonyt. Elutaztak messzire. Mondták hoznak egy szép fejhallgatót és egy fémdobozos Néprádiót.

Meglátogatták a barátjukat. Meghallgatják az előadást a rádiógyártás történetéről. Feri 30 éve gyűjti a rádiókat és a kapcsolódó eszközöket, dokumentációt. A gyűjteménye figyelemre méltó annak ellenére, hogy nagy része pár éve leégett.

A fejhallgató azért kellett, mert a Gazda valami detektoros rádiót szeretne építeni. Azt mondja, hogy az a levegővűl veszi ki a hangot.

A fejhallgatót megnézve a terv megváltozott. Eredetileg úgy gondolta, hogy a két családi ereklyének számító darab helyett vesz egyet amiért nem kár. A javasolt hallgatót megnézve megváltozott a terv. Az egyik családi darab lesz a detektoros rádió hallgatója.

A Néprádió nem nyerte meg a Gazda tetszését. Kicsit törött volt a doboz, hiányzott a KF serleg (vajon mi az a KF serleg. Valami olyan, mint a versenyeken adnak?), a bolt nem jött létre.

A Műszer

Már a búcsú ceremóniánál tartottak, amikor a Gazda rákérdezett az Orivohmra. Eladó. Igaz az összes pénzt ott kellett hagyni, ami a „rádiós kasszában” volt. A kaszát nem régen töltöttük fel a filmezésért kapott pénzmag egy részével. Feri azt mondja a készülék tökéletes állapotban van.

Reggel a Gazda bekapcsolja. Fog egy 1,5 V-os elemet. Rámér. Ellenőrzi a kínai multiméterével. A mutatott érték pontos.

Egy kicsit utánanézünk. A gyártási szám szerint a készülék 1953-as gyártású. A Varsói szerződés  országai erre az évre várták a III. Világháborút. Ebben az évben halt meg Sztálin és került hatalomra Hruscsov. Alberto Ascari nyeri a Forma 1 évadát.

Magyarországon mozikba kerül az Állami Áruház és a Gyöngyvirágtól Lombhullásig című film, valamint elkészült ez a műszer.

A gyártási szám majd kér egy kis fekete tust. Akkor megint tutin fog kinézni.

A gazda szétkapja a készüléket. Alaposan szemrevételezi. Alkalmas 110 V-os és 220V-os hálózatról való üzemre is.  Több korábbi javítás és átalakítás nyoma látható a készülékben. A mérőművön a dátum 1958-as. Ez arra enged következtetni, hogy nem az eredeti. Ennek ellenére a skála vége felé eléggé szorul. Remélem kis tisztítás és egy csepp műszerolaj megoldja a problémát. Ha nem akkor sajnos ismét cserélni kell. Ezt azonban jó lenne elkerülni

A készülékből hiányzik az ellenállás méréséhez a két góliát elem tartója, illetve pár alkatrész újabb, mint 1953.

Az egészet összevetve a Gazdának virul a feje. Ez egy szép készülék csak egy kicsit dédelgetni kell

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!