Egy oszcilloszkóppal bővült a gyűjtemény (EMG-1541)

Egy oszcilloszkóp akár hogy is nézzük egy praktikus műszer. Kiválóan lehet vele jelalakokat illetve jelek egymáshoz képesti jellemzőit vizsgálni. Ide most írhatnék olyant , hogy nullátmeneti torzítás, Lissajous-görbe, de ez hogy nézne ki egy magam fajta házi kedvenctől.

Zorró a suliban

A Gazda ahelyett, hogy suliba vitt volna, ma is mással foglalkozott. Én meg írhatom le, hogy mit csinált

A dolog lényege annyi, hogy a Gazda az egyik nap elment egy gyűjtő barátjához, és egy jókora fekete dobozzal állított haza (olvastam, hogy a fekete doboz igazából piros. Ez valóban fekete). Gazdasszony elsőre nem is értette, hogy miért kell a szomszédot áthívni, miért nem hozza be Gazda csak úgy azt a vackot. Maradjunk annyiban, hogy a két hordfül nem vétlenül van rajta. Látszik, hogy nem spórolták ki belőle az anyagot. Lássuk a technikai jellemzőket:

  • Ernyőátmérő:12,5 cm
  • Hálózati feszültség: 220V 110V 127V 50Hz
  • Fogyasztás:200W
  • Méret: 298X405X525 mm (összefoglalva:jókora)
  • Tömeg: 40 kg (Ezek szerint nem sokat lesz emelgetve)
  • Függőleges erősítő sávszélessége:20 Hz…5MHZ
  • Vízszintes erősítő sávszélessége:20Hz…0,5 MHz
  • Annyi elektroncső van benne, hogy két mancsomon sem tudom megszámolni

Szép nagy képernyő, sok szép kezelőszerv. Vajon pilóta vizsga nélkül is boldogul vele a Gazda?

Ez egy régi EMG 1541 katódsugár oszcilloszkóp. Bizony ez még nem számítógépes, nem LCD. Ez még igazi katódsugárcsővel megy.

Amikor ezt csinálták valószínűleg még Gagarin is csak egy szép reményű  repülős növendék volt. Lajka kutya anyja Moszkva utcáit koptatta.

1955-ben Magyarországon még a 110V előfordult a 127V pedig a Szovjetunióban volt a szokásos feszültség. (Az a hálózat is megérne egy cikket)

Az állapot felmérése

A típusszám alapján a gyűjtőtársak azonnal segítettek rövid leírással, kapcsolási rajzzal (Legalább ezzel sem engem nyaggatott a Gazda).

Az EMG 1514 oszcilloszkóp

A két fül nem véletlenül van rajta. Ennek a mozgatásához bizony két ember kell

Vasárnap reggel beállít Keresztfiú. Kezében műszerek, páka, izék, bigyók. Azonnal illően üdvözöltük (felborítani nem sikerült, pedig higgyétek el mi mindent megtettünk). Ő is illően üdvözölt minket. Legalább negyed óráig vakarta a fülünket.

Az EMG oszcilloszkóp szétszedve

Itt bizony van por bőven. Ezt sikerült kitakarítani. Vajon a készülékbe hogyan jutott be néhány csepp olaj is?

Előkerült az az olcilloizé. Nézegetik, szagolgatják. Ki kéne legalább takarítani. A szétszedés módja egyszerű: van 6 csavar az alján, valamint egy a tetején azt kell kiszedni, és előre kihúzni az egészet. Természetesen az aljában már egyetlen csavar sincsen (Azóta 6 csavar beszerezve. Nem típus-azonos, de még mindig jobb, mintha nem lenne ott). A tetején levő egyetlen csavar oldása után az egész szerkezet simán kicsúszott a vázba épített görgőkön (!) a dobozából.

A kiszerelés után a vastag porréteg mutatja, hogy az utolsó karbantartatás időpontja találgatás tárgyát sem képezheti mint közelmúlt dátum (valószínűleg nem is ebben a században történt)

A fényerő szamályozó potméter a leesett vezetékkel

Ez a vezeték esett le. Ezért nem lehetett a fényerőt szabályozni

Első feladat a takarítás volt. Mindenen vastagon állt a por. Egy nagyfeszültségű készülék esetén a vastag porréteg rossz ómen elég a ColorStar tévékre gondolni.

A vas doboz valami rücskös festékkel van lefújva. Vajon eredetileg is ilyen nagyon sötétszürke, vagy fekete volt de az évek meg a por megtették a magukét? Erre egy alapos sikálás fog választ adni.

Sajnos egy ronda kopás van a tetején. Vajon érdemes újra festeni, vagy maradjon így, hogy látszik rajta a használat?

Javítás 1. kör

A takarítás után próba. A „zöld csík” annak rendje és módja szerint megjelenik, a fókusz szépen beállítható, a fényerő azonban nem szabályozható, és a csík sem megy végig a képernyőn (egyszerűen rövid).

Gyorsan rámérünk a porméterre, ami a fényerőt szabályozná. A mérés szerint a potméter nagy vonalakban működőnek tűnik. A szemrevételezés szerint azonban a potméter egyik vezetéke leesett. Keresztfiú gyorsan visszaforrasztja. Ez a fényerő szabályozás problémáját megoldja.

A gázos cső az oszcilloszkópban

A lila szín jelzi, hogy a csőben némi gáz található

A képeken látszik, hogy az egyik cső kissé gázos. (ez most nem szleng arra, hogy problémás, hanem azt jelenti, hogy a csőben vákuum helyett némi gáz van). Ez abból látszik, hogy enyhén lila színben világít.

A СГ4С elektroncső

Ö a gázos cső. Ilyen típusjelzéssel egy sem szerepel a kapcsolási rajzon

Természetesen azonnal beazonosítjuk: Na orosz cső nem szerepel a kapcsolási rajzon. Majd valami katalógusból kinézzük, vagy a gyűjtőtársak segítenek. A következő börzén majd lesz helyette új. A korra jellemző, hogy a készülékben néhány Tungsram csövön kívül csupa szovjet csoda van. (a kapcsolási rajzok ennek ellenére a Tungsram jelölést tüntetik fel)

A további teendők

Ha az új cső meglesz, akkor utána kell járni, hogy miért nem megy végig a csík a képernyőn. Az időalapot hitelesíteni és lesz a gazdának egy több, mint 60 éves tökéletes műszere.

Frissítés

Na a Gazda megint beégetett. A СГ4С cső valóban gázos, azonban a katalógus szerint egy gáztöltésű stabilizátor cső. Ennek alapján a cső cseréjére (gázosodás miatt) nem szükséges.

A kor beazonosítása még folyamatban van. A készülék szerepel egy 1953-as könyvben és az EMG 1955-ös katalógusában is, tehát valószínűleg elég sokáig gyárthatták. Ennek alapján a 60 éves becslés nagyon nem rossz.
Némi idő elteltével folytatták a készülék nyaggatását

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!