Filmsztárok lesznek a rádiók

Egyszer csak a Gazda talál egy Facebook posztot, hogy egy 1956 októberében játszódó filmhez keresnek rádiókat.

Veszi fel a kapcsolatot a kiíróval, jön megnézni milyenek a rádiók, tetszik neki. Megállapodnak a bérleti díjban és az egyéb feltételekben.

A felkészülés

Indulásra készen

Forgatás vasárnap. A szállító autó itt van fél hétre.A Gazdák álmosak, mi becsukva. Rádiók be az autóba (A két Pacsirta marad, azok nem férnek bele a korba).  Gazda be a kellékes kolléga mellé. Irány a forgatás.

Érkezés, kipakolás. Egy rozoga a falra szerelt külső lépcsőn kellett felvinni a nagy nehéz rádiókat az emeltre, ahol a „rádió szerelő műhelyt” kellett berendezni.  Kicsit fura, hogy 1947 és 1955 között kiadott típusú rádiókkal rendeztünk be egy 1956 október 25-én folyó párbeszédhez a műhelyt. Akkoriban valószínűleg 1936-tól 51-ig voltak rádiók egy műhelyben. Ezek a készülékek az első években elég ritkán hibásodtak meg.

Az oszcilloszkóp (jelalak vizsgáló) nem volt a korabeli rádió szerelő műhely szokásos felszerelése, mivel igen nagy értékű készülék volt. Valószínűleg többe került volna, mint az egész műhely a helységgel együtt. A látványosabb megjelenés érdekében feltételeztük, hogy a Mester „szocialista összeköttetéseken” keresztül kedvezményesen (ezt ma úgy mondják: „leesett a kamionról”) jutott hozzá egyhez.

Amíg megy a berendezés és várjuk, hogy az előző jelenet felvételei befejeződjenek, a színészek a jelenetet gyakorolják. A szöveget eleinte papírról olvassák, de pár perc múlva leteszik. Akkor már nem a szöveggel, hanem az előadásmóddal foglalkoznak. A szövegen néha igazítanak. Kiderül, hogy a Corvin és a Corvin köz nem ugyan az.

A jelenet

Egy hamisított kép

Egy kordokumentum. Két segéd az 1950-es években.
(javaslom a kilincs tanulmányozását)

A párbeszéd egy rádiószerelő mester és a két segédje között zajlik. Hatalmas készülődés:

  • Milyen inget hordtak akkor?
  • Lehet csíkos?
  • A köpeny úját fel kell tűrni? (a segédnek semmi képen)

Látszott, hogy komoly kutatás előzte meg a forgatást, de folyamatosan jöttek az újabb és újabb kérdések, amire választ kellett találni. Az egyik nadrág kicsi, a másik nagy. Az ing úja hosszú Segéd 1-nek a frizurája nem fér bele a korba. Kap egy svájci sapkát (azt nem csak utcára, hanem munkához is hordták).

Itt már nem látszanak nem korabeli elemek

Itt már nem látszanak modern elemek (baseball sapka, hűtő)

Segéd2 borostás. Úgy marad, nincs idő borotválkozni

Nagy nehezen a műhelyt is berendezték. Volt vele baj rendesen:

Kis szünet a forgatás közben

  • Mit lát a kamera?
  • A három ember elfér?
  • Minden ki van takarva, ami nem korabeli?
  • Melyik rádió működik? (itt azt jelenti, világít)
  • A stáb elfér?

A szereplők gyakorolják a szöveget, belakják a díszletet. Egy pár rádiót átrakunk, mert útban van, vagy mást kell takarni.

Némi gondolkodás után az Orion 140A rádió lett a jelenet sztárja, mert nagyon szép állapotú (akár 1956-ban is nézhetett így ki), működik és elég kicsi ahhoz, hogy a párbeszédek felvételét ne zavarja.

A Gazda éhes

Rendelnek szendvicset. A Gazda is kér. A munka megy tovább. A rendező mondja legfeljebb háromszor veszik a jelenetet. A 12-es csapót kétszer veszik. Aztán még vagy 5 további jön. A jelentet legalább tizenötször veszik fel, majd jönnek külön a párbeszédek. Pár óra alatt kész az egész. A szendvics közben elfogy a Gazdának nem jut. Nem baj rendelnek pizzát. Kis eszmefuttatás alakul ki, hogy 4 négysajtos helyett nem gazdaságosabb-e egy 16 sajtos.

A következő jelenet főszereplője az R10

Az R-10-es

A jelent folyamán a Mester a kész rádiót bekapcsolja. Egyszer a párbeszéd elhúzódott a rádió felfűtött és üvöltött rajta a Kossuth. Sokkal szebben, mint otthon 2 méteres antennával. A teljes stáb lemerevedett. Onnantól fogva odafigyeltek arra, hogy csak bekapcsolják, de ne adjanak rá hangot.

A jelentet jó hangulatban lassan elkészült. A végére a Gazda is tudta a szöveget.

A jelenet végén lecuccolás. Közben a kérdés: Egy R10 katonai adóvevőt hogyan használtak (ez a következő jelenet). A Gazda csak a vállát vonogatja, de a rádióst alakító színésszel pillanatok alatt összehoznak egy mozdulatsort, ami alapján egy a típust nem ismerő néző elhiszi, hogy valódi.

A készülék egy igazi hidegháborús darab. Az előlapra nagy betűkkel rá van írva, hogy „ELG.IS.HALLJA” Ez magyarra fordítva azt jelenti, hogy „Az ellenség is hallja” (tehát figyelj oda mit mondasz).

Az R-10-el 4-16 km távolságban lehetett kapcsolatot teremteni. Ha volt a két antenna között optikai rálátás akkor akár valamivel nagyobb távolságra is. Az antennák a készülék előlapját takaró fedélbe voltak rögzítve. Használat előtt ki kellett venni és összerakni. Legyünk rá büszkék. Magyar mérnökök tervezték, a Telefongyár gyártotta.

Frissítés

A film közben elkészült. Itt lehet megtekinteni. A Gazdát az egészből annyi érdekelte, hogy a rádiói és egyéb kütyüi jól néztek ki.

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!