Kíváncsi vagy, hogy az androidos telefonod melyik beszélgetésed rögzítette titokban?

Sokan nem tudják, de a Google szinte mindent elment a felhasználóiról. Böngészési előzményeket, meglátogatott weboldalakat, milyen videókat nézünk meg, milyen zenéket hallgatunk, merre jártunk a városban, milyen játékot töltöttünk le. Ezeken túl a beszélgetéseinket is rögzítik, amit el is mentenek! Sőt, ezeket bármikor vissza is hallgathatjuk!

 

A Google hivatalos érvelése szerint, a Google Assistant szolgáltatásaként fut, és csak akkor kapcsol be a rögzítés, ha meghallja az “OK GOOGLE” utasítást, ami megdőlni látszik, ugyanis a SUN utánajárt, és kiderült, hogy bizony néha nagyot hall a virtuális asszisztensünk a telefonban. Bizonyos esetekben az OK szócskára is elkezdi a felvételt, ami akár 20mp is lehet.

 

Ha a Google rögzít valamit, akkor feltölti az audiófájlokat a szerverre. Ezek a fájlok a világ bármely tájáról elérhetők – amíg van internetkapcsolat.

Ez azt jelenti, hogy az összes eszközről, amellyel bejelentkezett már személyes Gmail vagy Google fiókjába, elérhetők a felhasználó tudta nélkül felvett beszélgetések.

A rögzítés átlagosan 10-20 másodpercig, és a beszélgetés szöveges változata is mentésre kerül amennyiben az lehetséges. A cég a szerződési feltételei szerint azért tartja meg a beszélgetéseket, “hogy javítsa a beszédfelismerést azokon a Google termékeken, amelyeken a felhasználó beszédfunkciókat használ”.

Miután a Sun Online bemutatott néhány példát, amikor a Google tévedésből készített hangfelvételt, a szóvivő a következőt mondta:

Csak akkor végzünk hangrögzítést, ha a telefon azt hiszi, hogy az ‘OK Google’ szókapcsolatot hallotta. Az audiofájlokat a Google arra használja, hogy javítsa a beszédfelismerés minőségét keresésnél.”

 

Ezen kívül még elmentésre kerülnek a hangkereséseink is, és nekem például amikor ellenőriztem a felvételeket kiderült, hogy a térkép használata közben is gyakran rögzített pár másodperces beszédfoszlányokat.

Érdekel, hogy tudod ellenőrizni, törölni ezeket? Nem egyszerű, de megoldható!

Első lépésként lépj be a google fiókodba, majd menj erre a linkre: https://myactivity.google.com/myactivity  ,ezzel a linkkel eljutsz abba a központba, ahol a teljes digitális lenyomatod van. Ezen a weboldalon az oldalsó menüpontoknál keresd meg a tevékenységvezérlők menüpontot, majd nyisd meg. A megnyitott oldal közepe felé keresd meg a hangtevékenységet, és ott klikkelj az előzmények kezelésére. Voila, már látod is, milyen felvételeket készített titokban a telefonod rólad.

 

 

És a nagy kérdés: a Google miért csinálja ezt?

A Google elsősorban reklámcég, és legjelentősebb terméke a célzott reklámszolgáltatás, amely a világ legnagyobb cégeinek értékesít. A több milliárd eltárolt webes keresés, helyzetmeghatározó és e-mailről adat teszi lehetővé, hogy személyre szabott célzott marketinggel ostromolja a felhasználókat – és igazából semmi oka nincs rá, hogy ne tegye ugyanezt a hangadatokkal is.

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!