A Gazda hanggenerátora

A gazda elővette a régi hanggenerátorát. Azt mondta valamiikor működött, most nem. Pár perc alatt javította a problémát. Ha már elkészítette a képeket, azt mondta rittyentsek köréjük egy cikket.

Zorró portré

Most a Gazda múltjáról mesélek

A történet

 

A hanggenerátort  a Gazda középiskolás korában csinálta, a Rádiótechnika újság 1983/3 számában megjelent kapcsolási rajz alapján. Az alumínium dobozt az Ezermester boltokban lehetett kapni (van még egy vadi új darabja, majd addig macerálom, míg abba is épít valamit.). Az előlap plexi, aminek a hátlapját fehérre festette, majd pantográffal elkészültek a felíratok, és a véset piros tussal lett megfestve.

A Gazda leszedte a tetejét. A konnektorba dugta. Azt mondja nem jön ki belőle a jel. Pedig benne sincs. Jókora doboz sok belefér. Elkezdett benne matatni. Mondom a Gazdának, na ebből megint áramütés lesz. Ebből bizony nem, ebben csak 2X12 volt van, az meg bőven az érintésvédelmi törpefeszültség kategória.

A szerkezet működése viszonylag egyszerű: Egy kondenzátorral visszacsatolt scmitt trigger négyszög jelet állít elő (na amikor a Gazda itt tartott a magyarázattal bealudtam)

A tápegység megoldása érdekes: Egy szimpla csengőtrafó 12 voltos tekercséről állítja elő az áramkör működéséhet szükséges plusz és mínusz 9 voltot. Ez egy praktikus megoldás lenne, de soha nem működött jól. A tápfeszültség meglehetősen brummos volt. Ennek ellenére sok rádió hang részét mérte vele végig.

Mostanában lett volna rá szükség a Terta rádió méréséhez. Most tette rendbe

A képek

Az előlap áttekinthető jól olvasható a fehér-piros-fekete színhármas jó kontrasztot ad. Az éppen használt frekvencia  sávot sárga LED-ek mutatják. Minden sávnak saját skálája van.

A csengőtrafóról táplált tápegység Sajnos érdekes, de nem szerencsés konstrukció. Egy 2X12V-os „Puskás” trafó jobb választás lett volna. Tavasszal valószínűleg a táp kicserélődik egy jobbra.

 

A skálamechanika. A bal oldalon levő vörösréz cső végén van a frekvencia állító kezelőgomb, és a rádióból származó skáladobot tekeri. Maga a skála a fehér henger oldalára van rajzolva. Kérdezem ám a Gazdát, hogy a használt potméter van-e olyan pontos, mint a skála, amit rászerelt. Itt vonogatja nekem a vállát.

A hiba gyorsan meglesz. A +9V-os tápvezeték forrasztása nem állta ki az idő próbáját. Egy gyors forrasztás és már jön is ki belőle a jel. Nem tudom, hogy miért nem oszcilloszkóppal ellenőrizte. Inkább elővett egy fejhallgatót és azon hallgatta, hogy szól-e

Most nagy vonalakban működik a készülék. A LED-ek nem kapnak táplálást, de azt majd az új táp megoldja.

 

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!