Mű út, zebra, aktualitások

Fáki László polgármester eljuttatott hozzánk egy cikket, kérve, jelentessük meg, mivel a weboldalunkon található írásokkal kapcsolatosan szeretne reagálni.

Természetesen kérésének eleget teszünk, örülünk hogy híroldalunkat figyelemmel kísérik, fontosnak tartják az itt megjelenteket, és nem az osztódással szaporodó oldalak közé sorolnak minket.

 

Mű út, zebra, aktualitások

A múlt havi Szigethalmi Híradóban írtam a közmeghallgatásról, amin sajnos nagyon kevesen vettek részt. A most indult szigethalom.net oldalon Fejes János „tollából“, erről a közmeghallgatásról megjelent egy cikk „Közmeghallgatásról pár szóban” címmel, mely szerintem korrekten tájékoztatott az eseményről. Ekkor még egyetértett azzal, amit ott elmondtam.

A kevésbé hivatalos közlendők mellé polgármesterünk nem ment el szó nélkül a Facebookos vitafórumok és az egyéb nem hivatalos honlapok léte mellett sem. Fáki úr után szabadon:

 Azért tart itt az ország, mert hiányzik az állampolgárokból az, hogy felemeljék a szavukat, az általuk választott képviselőket beszámoltassák, és érvényt szerezzenek az akaratuknak.”

 Ebben sajnos igazat kell adnom neki.

A közmeghallgatáson megközelítőleg 15 ember volt. Nem a facebookon kellene kimutatni az elégedetlenségünket, hanem ott a hivatalos fórumon felszólalni, esetlegesen számon kérni azon ígéreteket, amiket a nagy választási kampányban megígértek, de hogy-hogy nem elfelejtettek.”

A szigethalom.net mostani cikkében – mely az „Amikor a történet ismétli önmagát” címmel jelent meg – , viszont megpróbál párhuzamot vonni, az alacsony részvétel és a Mű úti problémák között. A cikk úgy állítja be, hogy már évek óta beszélnek az emberek, de soha semmi nem történik pl. a Mű úton.

Persze tudom, hogy van probléma, sőt örülök is, hogy elindult egy civil kezdeményezés a zebráért, annak ellenére, hogy már többen és több helyen megjegyzik, hogy ez hosszútávon nem lesz megoldás, a forgalom nagysága és torlódása miatt.

Nézzük akkor, ami jegyzőkönyvekben felvetődik és mi az, amit megcsináltunk:

Elsőként vetődött fel, hogy kellene gyalogátkelő a Mű útra. A lakosok kérésére egyet az óvodánál az önkormányzat építettet. Lámpásat, mert az óvodások szüleinek ez volt a kérése. Épült egy a Spar jóvoltából, valamint megtervezésre és engedélyezésre került egy gyalogátkelő a volánpályaudvarnál, – ami szerintem nem ideális, – de az engedélyező szervek, csak ebben a formában hagyták jóvá a terveket.

Nem volt közvilágítás a volánpályaudvarral szemben, ez Szigetszentmiklós segítségével megvalósult.

Felmerült a közlekedési problémák megoldása felüljáró építésével. Ez benne volt a gerincút projektben. Mire azonban megvalósult, sajnálatos módon kivették belőle. Ez nem önkormányzati projekt, pénzügyi problémákra hivatkoztak az illetékesek. Most újra felmerült ennek megépítése, – ahogy erről Bóna Zoltán képviselő úr is írt a Szigethalmi Híradó a hasábjain. Amennyiben megvalósul, az nagymértékben befolyásolja majd, hogy mit hogyan lehet elkészíttetni az adott útszakaszon.

Ha idén döntés születik a felüljáró megépítéséről, akkor pénzkidobás a gyalogátkelőre költeni. A gyalogátkelő, ugyanis nem néhány liter festék kérdése. Járdát kell hozzá építeni, közvilágítást megváltoztatni és közép-szigetet létrehozni, ami az út szélesítésével és újra burkolásával jár. Ezért nem olcsó egy ilyen létesítmény. Ha nem lesz a felüljáróból semmi, akkor természetesen érdemes belefogni a gyalogátkelőbe.

A Mű út más részeivel is foglalkoztunk. Amikor volt pályázat elindult a járda építés, ami a vízelvezetés miatt, sajnos drága beruházás.

Aki ott volt ezen a közmeghallgatáson, azoknak be is számoltam azokról a dolgokról, eltervezett célokról melyeket a lakosok a tavalyi évben felvetettek és megvalósultak. Ez visszanézhető az onkormanyzati.tv honlapon, – sőt minden bizottsági és testületi ülés végig kísérhető ugyanitt – pontosan azért, hogy ne csak kiragadott részleteket állíthasson be bárki tendenciózusan, hanem aki tájékozódni akar, az saját véleményt tudjon kialakítani.

További aktualitásként említeném meg, a Facebookon felbukkanó, járdán álló autó esetét és a Szent István iskola négy tantermes iskola kazánját.

Az autóról annyit, hogy kollégáim, a törvény által rájuk ruházott jogkörben mindent elkövettek az eltávolítására és a büntetést is kirótták. Az, hogy ez ennyi időbe telt nem az ő hibájuk. Ha majd lesz olyan törvényi lehetőségük, hogy azonnal elszállíthassák a szabálytalanul parkoló autókat, akkor megteszik, de addig az összes jogszabályt betartva kell intézkedniük, ami sajnos ennyi időt vesz igénybe.

A kazán problémáiról:

A testület tavaly döntött a József Attila utcai főépület kazánjának korszerűsítéséről. Ez megtörtént, de az engedélyezés még folyik a cég részéről.

A problémák a négy tantermes épület fűtésével kapcsolatban jelentkeztek, amivel eddig semmilyen gond nem volt. Sajnos a kazán több alkalommal leállt. Megjavíttatni próbáltuk, de néhány nap után újra és újra felmerült a hiba, ezzel kellemetlenséget okozva az ott dolgozóknak, pedagógusoknak, és nem utolsó sorban diákoknak.

A többszöri leállás után döntöttünk úgy, hogy a kazánt kicseréljük, de sajnos ez nem kevés pénzbe került. Az új kazán és kéményrendszer, – reménység szerint – 18 évig nem okoz majd hasonló kellemetlenségeket.

Jelenleg csak néhány aktuális problémát emeltem ki, melyekről fontosnak tartottam az Önkormányzat szemszögéből is tájékoztatni a lakosságot. A továbbiakban szeretném ezt rendszeresen megtenni, kihasználva a helyi kommunikációs és internetes csatornákat.

 

Fáki László polgármester

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!