Amikor a történet ismétli önmagát

A márciusi Szigethalmi Híradóban polgármesterünk megszólított minket, lakosokat, hogy a közmeghallgatás miért is van, miért is kéne nekünk ott lenni.
Ebben a cikkben szó van arról, miről is kéne beszélnünk. Szerinte arról, hogy milyen problémák vannak, amiket meg kell oldanunk, és hogy erre milyen az anyagi fedezetünk.

Vettem a fáradságot, és az interneten elérhető összes közmeghallgatás jegyzőkönyvét átolvastam. Érdekesek voltak, és egyvalamit megtudtam belőle.
Három dolog van, ami szigethalmon állandó, mégpedig a problémák, az anyagi nehézségek, és a polgármesterünk.

Hogy miért mondom ezt?
Nos szemezgetek a jegyzőkönyvekből kicsit.

2006.05.29
Kiss István (Pázmándy utca 8.)
”A busz végállomás környéke életveszélyes. Mindenki csak a saját felelősségére mehet át az úton.”
Fáki László
„ A Mű úton nem lehet gyalogátkelőhelyet létesíteni, mert nincs közvilágítás. Szigethalom területén megcsináltuk a közvilágítást. A HÉV és a busz végállomás közötti részt Szigetszentmiklósnak kellene megcsinálni. Amíg ott nincs közvilágítás, nem lehet zebrát létesíteni.”

 

 

2006.11.27
Mihály Sándor (Fiumei utca 140/b)
” ……A busz végállomást és környékét végre rendezni kell. Szinte minden évben van halálos baleset a lehetetlen átjárás miatt. Nincs zebra, nincs világítás. Nem akarásnak, nyögés a vége. Botrányosak az ottani állapotok.”


Fáki László

„…..A busz végállomással kapcsolatos felvetés jogos. A lámpás zebrától végig vittük a közvilágítást a csepeli busz megállójáig.
2002-ben a Képviselő-testület csináltatott egy tanulmánytervet a közlekedésszabályozásra és a közművekre, de közbe jött a gerincút, és felmerült a felüljáró ötlete is….”

Mihály Sándor (Fiumei utca 140/b)
„Drága egy közlekedési lámpa kialakítása, de a buszmegállóban is kellene egy. Nem lehetne a közútkezelővel közösen? Nagyon nagy szükség lenne rá.”


Fáki László

„A közlekedési lámpával az a gond, hogy ahhoz közvilágításnak kellene lenni végig az üzletsor előtt is, de az Szigetszentmiklós területe. Csak ezután lehet tárgyalni lámpáról és zebráról. Legalább egy zebrát kellene létrehozni a szigetszentmiklósi Képviselő-testülettel összefogva. Ennek az ára kb. 3-3,5 millió Ft.”

 

 

2007.01.29
Fáki László
„Sok időbe telt, míg végre megépíthettük a Mű úti zebrát. Nap, mint nap tapasztalom, hogy nem használják a gyalogosok. Ebből már volt nagyon súlyos baleset is.” (sic!-itt számomra nem teljesen világos melyik zebráról van szó, a jegyzőkönyvből nem derül ki)

 

2007.11.26
Fáki László az épülő TESCO elképzeléséről a körforgalomról
„…Majd ha Szigethalom lakossága lezárja a Mű utat, mert elegük lett, hogy kamionok száguldoznak rajta… Ennél kisebb dolgokért is volt már félpályás útlezárás. A 12 ezres forgalom folyamatosan növekedni fog.”

 

2008.02.18
A tököli repülőtérről volt nagy részben szó, ezen belül is legfőképpen a síneken túli területek besorolásáról, és az engedélyek kiadásáról.

Fáki László
„…A településszerkezeti terv legközelebb 2016-ban lenne felülvizsgálva (sic! Erről tud valaki valamit? idén nem hallottam erről). Jelenleg nem beépíthető mezőgazdasági övezet. Amíg ebben a besorolásban van, addig az önkormányzat nem tud hozzájárulni semmihez. Ez azoknál is probléma akik szeretnének valamit csinálni ezen a területen. Nagyon sokan kerestek már meg például gazdasági tevékenységgel, de nekik sem tudunk addig semmilyen építési engedélyt kiadni, amíg változás ezen a területen nem történik. Ezeket a kérdéseket tesszük fel, hogy hajlandóak-e ebben közreműködni.”

 

 

2008.11.11
Ezen a közgyűlésen főleg arról volt szó, hogy a fiatalok randalíroznak, rongálnak hangoskodnak, nincs ami lekösse őket, a kikapcsolódás, illetve a sportolási lehetőségek hiánya.

 

2009.11.23
Fáki László
„Az önkormányzatot sokszor megkeresték azzal, hogy a Mű úton legyen gyalogátkelő. Elkészült egy lámpás gyalogátkelőhely, most már ha udvariasak a Mű úton közlekedők, akkor ki lehet jönni a Kossuth Lajos utcából.”

2013-ban Pej Kálmán által át lett tervezve a közlekedési koncepció, a meghallgatáson ő is részt vett, és az alábbiakat mondta:


Pej Kálmán

„..… A gyalogátkelőhelyekre az előbb elmondta, hogy a Mű úton, több helyen is javasoltak gyalogátkelőhelyet. Megmutatja hol javasolták a gyalogátkelőhelyeket: Agyag utca, Fekete utca után, Széchenyi utca vonalába (a buszmegállónál), tovább van egy meglévő, valamint a Kossuth Lajos utca. A VOLÁN busz pályaudvarának a kihajtó csomópontjához is javasoltak (ezt is jelzőlámpásra tervezték, hogy a buszok ki tudjanak kanyarodni).”

 

2014.02.17
Ezen a közgyűlésen igen csak érdekesen alakultak a dolgok. A képviselők támadták a polgármestert, elég erősen, meggyanúsítva azzal hogy a könyvtári beszerzésekkel nem tud elszámolni senki. Természetesen ezt visszautasította Fáki László, és felvilágosította a képviselőt, hogy a számlák bizony ott vannak a hivatalban, csak meg kell nézni. Itt már körvonalazódott a most hivatalban lévő összefogás tagsága, mert a közmeghallgatáson mint lakók részt vettek, és a képviselőket ők támadták. A közmeghallgatás hangulata elég személyesre sikeredett, a jegyzőkönyv szerint többet foglalkoztak a képviselők egymással és a polgármesterrel, mint a lakosok kérdéseivel. Egy momentumot kiemelnék.

 

Hölgye Attila (Szabadkai utca 114)
„…végignézte az elmúlt 4 év választási ígéreteit a fidesz részéről, Tanúságos, hogy mindenki járdát akart építeni, természetesen mindenki a saját választókörzetében…”
Itt megállnék egy pillanatra, és javaslom vegyük végig, az összefogás ígéreteit.

This slideshow requires JavaScript.

 

Mint láthatjuk, a járda itt is megvan, kiegészítve egy kis csapadékvízelvezető karbantartással. A legtöbb képviselő játszóteret, és útburkolati felújítást ígér! Meglátjuk, mi lesz ebből megvalósítva….

 

2015.02.02
nyugodt hangvételű és tárgyilagos meghallgatás, felmerült megint a gerincút és a volánbusz-pályaudvar.

 

2016.02.08
Elérkeztünk az idei évhez. Egy sajnálatos baleset miatt ismételten felmerült a Volánbusz pályaudvarnál a zebra kérdése. Valószínűleg ez volt az utolsó csepp a pohárban a lakosok számára, mert tüntetést szerveznek és követelik a gyalogátkelőt. Lehet megvalósul Fáki László 2007-es víziója a Mű út lezárásáról, csak éppen az ok változott. A balesetet szenvedett kislány anyukája az alábbit osztotta meg Facebookon:

“Köszönöm mindenkinek a jókívánságokat. Sajnos tegnap azt mondta az orvos, hogy súlyos agysérülése van, életveszélyes az állapota, szinte csoda lenne, ha felépülne. Istenem, csak megtörténne a csoda, ha már ennyien drukkolnak neki! Adja Isten, hogy mással ne történjen ilyen, mert ezt iszonyatos átélni szülőként.”

 

Természetesen a meghallgatásokon szó volt még sok mindenről, a csapadékelvezetésről, az árkok betemetéséről, és a szemetelésről is, hogy még további témákat kiemeljek.

Továbbá mint látható, 2006-ra visszamenőlegesen a problémák majdnem mindig ugyanazok… Mű út, volánbusz pályaudvar, zebra, és a kikapcsolódás hiánya a fiataloknak.. ha belegondolunk abba, hogy a 2005-2008 -ban idejött fiatalok gyermekei esetleg most lesznek kamaszok, akkor elgondolkodhatunk azon, vajon ha nem kötjük le őket, mivel kötik le magukat?

Tehát a problémák javarészt ismétlődnek, lassan 10 éve. Mivel a polgármesterünk megközelítőleg 22 éve vezeti városunkat, ezt jobban tudja, mivel minden közmeghallgatáson majdhogynem ugyanazokat hallja.

Azt nem értem én csak, hogy ha mindig ugyanazokat mondják a lakók, akkor miért csodálkozunk el azon, hogy egyre kevesebben járnak el a közmeghallgatásra, hiszen elmondják a problémájukat, megkapják a sablon választ, miszerint várunk a gerincútra, nincs pénz, és idézem polgármesterünk kedvenc szavajárását: „először a fejekben kell rendet rakni”, és ezzel el van intézve. Következő évben pedig az önkormányzati fejekben egy memória-újraindítás történik, és megint el kell mondani őket.

A polgármesterünk egy családhoz hasonlította a költségvetésünket.

Nos én is egy családi hasonlatot mondanék. A fiamnak megtanítottam, ha valamire szüksége van, akkor spóroljon. Ha több évig is tart, rakjon félre amennyit tud a cél érdekében. Ez érvényes a zebrára is.

Nem vagyok egy könyvelő,nincs közgazdasági végzettségem, csak paraszti eszem, ami azt mondja:
Várok a legjobbra -a csepeli gerincút megépítésére- de készülök a legrosszabbra is, és félrerakok minden évben a cél érdekében, hogy legyen egy zebra a volánbusz pályaudvarnál.

Ha 2006 óta félreraktunk volna évente 1 milliót gyalogátkelőre, akkor ma már lenne megközelítőleg 10 millió forintunk. Azt nem is említem, hogy 2006-ban még 3.5 milliós ár ajánlat szerepelt.

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!