Minden sarkon legyen traffipax?

Nemrégiben egy villamosmegállóba csapódott egy autó és megölt egy fiatal hölgyet. Ennek hatására Budapest vezetése és sokan mások követelni kezdte, hogy legyen sokkal több sebességmérő kamera.

Na nézzük meg:

Városban a telepített traffipaxok 68 km/h felett készítenek igen drága fényképeket. Mindezt úgy, hogy a városi utak 50 km/h-ra vannak tervezve (már ahol lehet ezt a szédítő sebességet kihasználni, sok helyen ez a tempó már hajmeresztő).

Most nem mennék bele, hogy a sebességhatárok, hol mennyire logikusak. Adjuk meg a bizalmat a szakembereknek a bizalmat, hogy észszerűen határozták meg a sebességhatárokat (ez azért bátor kitétel).

Véleményem szerint nem a telepített sebességmérő fogja megoldani a problémát, hanem az, ha a rendőrség rájön, hogy a gyorshajtást ellenőrizni igenis nagyon gazdaságos. Ha a “háromlábú” készülékekkel folyamatosan mérnének “valahol”, akkor az egész városban mindenhol csökkenne az átlagsebesség.

További javulást hozna, hogy a gyorshajtókat megállítanák és azonnal alkoholteszt és az autó alapvető műszaki állapotát is ellenőriznék. Ez két dolgot is megoldana:

*Kiszűrne egy rakás roncs autót
*Kiszűrne egy rakás ittas vezetőt
*Mivel ezek a vizsgálatok időbe telnek, a gyorshajtás értelmét is megkérdőjelezi.

Érdekes módon a kommunikáció a gyorshajtásra vannak kihegyezve, holott a vezető részeg volt (szinte minden esetben szerepel az alkohol a hasonló balesetekben).

Nagyon hasznos lenne, ha a rendőrség az ittas vezetést is komolyan venné. Hányszor láttunk már olyat, hogy a kocsma előtt ott állt a rend éber őre, az autó vezető ülésébe ketten rakják be a jókedvű vezetőt. (Tudom a rend őrének éppen más volt a feladata)

 

 

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!