Itt a karácsony

Itt a karácsony. Ezt az időszakot a kicsik, nagyok, fiatalok, öregek egyaránt várják.

Ez a nagy családi események, ajándékozások időszaka. Mindenkit bátorítok, hogy készítsen minél több fényképet, videót. Az azokon szereplők soha nem lesznek annyi idősek mint most, az elszalasztott pillanatot nem lehet megismételni. Ezzel együtt fontosabb, hogy jelen legyetek az eseményeken mint, hogy dokumentáljátok.

Itt most nem is  fényképezés csínját-bínját szeretném megosztani veletek, hiszen ebben a Kind Yeti a profi, én most a  fényképek, videók megosztásával kapcsolatban szeretnék pár szót szólni.

Mielőtt egy képet elkészítünk, megosztunk, álljunk meg egy pillanatra és gondolkozzunk (tudom, ez az ünnepi lázban nehéz):

*Ami a képen van, az a szűk családon kívül másokra is tartozik?

*Érdekelhet mást is?

*Ha most cuki, pár év múlva nem lesz ciki?

*Nem ütközik esetleg törvénybe, szabályzatokba?

*Nem mutat olyat róluk, vagy a környezetről, amit nem célszerű megmutatni?

 

Akkor cuki volt, most perel az azóta már felnőtt modell

A mostani ötven felettiektől kérdezem: gondolom sokunkról készült “popsis kép” (vajon ennem a beállításnak mi a neve?), amikor csecsemőként meztelenül fekszel és az arcod és a popsid van a kép középpontjában. Ezt a képet ma ki osztaná meg magáról? (pedig abban az időben “futószalagon” készültek, mert olyan cuki)

Ha a gyerekedről, unokádról osztasz meg képet erre is gondolj, mert az Interneten szinte minden megmarad. A képeket letöltik, másolják módosítják, ki tudja mit csinálnak vele.

Az IT-Komandó weboldala például így nézett ki 2011 márciusában: Katt

Mielőtt a képet megosztotok előtte nézzétek meg a hátterét is. Bizony ott is lehetnek olyan dolgok, amit nem szeretnénk másoknak megmutatni. Egy kis gyűjtemény toochee tollából.

A nagy értékű ajándékokról, tárgyakról ne osszatok meg fotókat, olyan emberekhez is eljuthat, akik akkor mennek be a lakásba, amikor te nem vagy otthon. Ne segítsük a munkájukat. Gondoljunk Kevinre a Reszkessetek betörőkből

 

Boldog Karácsonyt mindenkinek.

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!