Az oltásokról

Zorró kutya sajnos már nem foglalkozik földi dolgokkal, ezért én Mala macska veszem át ezt a feladatot.

 

 

A Gazda szomorú, nagyon szomorú. Az egyik ügyfelének a munkatársa félt az orvosoktól. Covidos lett nem élte túl. Most kezdhetnénk mondani:

  • Ha idejében orvoshoz megy
  • Ha idejében beoltatja magát
  • Ha jobban vigyáz magára

Mondhatnánk, de semmi értelme.

Nézzük végig hogyan lehet védekezni a fertőzés ellen, melyik módszer mire és hogyan jó.

Távolság tartás

Ha tartjátok a távolságot egymástól, minél kevesebb emberrel kerültök fizikai kontaktusba, annál kisebb az esélye, hogy bármilyen  fertőzést átadtok egymásnak.

A módszer természetesen nem száz százalékos, de a legtöbb fertőzés esélyét csökkenti.

Hátránya, hogy ellentétes az emberi viselkedéssel, nekünk macskáknak ez könnyű, de az ember falka lény a kutyához hasonlóan, csoportosan szeret dolgozni és közlekedni, játszani. Egyes megfigyelések szerint napi 7 és 17 közötti érintésre van szükség. (A hivatkozott cikktől az én egyszerű agyam ledobta a láncot)

Maszk viselés

Nagy előnye, hogy akik nem olyan gyönyörűek, mint az én gazdáim (Mala nem vagy elfogult? – a gazdák megjegyzése) nem kell hogy szégyelljék magukat. Mivel a kilélegzett pára részecskék jelentős részét amihez a vírusok tapadnak (és nem magukat a vírusokat) felfogja, csökkentik a levegőbe jutó vírusok mennyiségét, így a fertőzések valószínűségét is. Minden cseppfertőzéssel terjedő betegség ellen (így az influenza ellen is) véd

Hátránya, hogy az emberek kommunikáció során rengetek jelet az arcukkal adnak le, ellentétben a macskákkal és kutyákkal, akik a teljes testüket használják és alig van mimikájuk. (Mala láttál te már vicsorgó kutyát?) Ezeket a jeleket nagyrészt a maszk eltakarja. A hordása sem feltétlenül kellemes. A szemüvegek is párásodnak tőle.

Kesztyű

A kesztyű viselése nyilvános helyeken, praktikus dolog. Aki nem hiszi utazzon végig fehér kesztyűben a budapesti 2-es vagy a 3-as villamoson. Szerintem rá fog jönni, hasznos.

Sok kosz és érintéssel terjedő betegség ellen véd.

Oltás

Én is évente kapok oltást veszettség és macskabetegségek ellen, mégis veszett rossz vagyok.

Hogy működik az oltás?

Az oltáskor a szervezetnek megmutatják a kórokozót vagy annak egy részét biztonságos körülmények között (biztosítják, hogy maga a megmutatott kórokozó ne tudjon fertőzni). A Covid-19 esetében mRNS, vektor és elölt (deaktivált) vírust tartalmazó vakcinák vannak forgalomban. Régebben fekete himlő ellen immunizáltak tehénhimlővel való megfertőzéssel is, mivel annak  jóval kisebb volt a halálozási aránya (ma már ekkora kockázatot nem fogadnának el).

A megmutatott kórokozót a szervezet ezek után gyorsabban felismeri és hevesebben reagál rá. Az adott személy (vagy macska) immunrendszerétől függő sebességgel az immunitás kialakulása után a védettség fokozatosan csökken (ezért kell engem évente oltani veszettség ellen), illetve az egyes kórokozók mutálódnak, ezért az immunrendszer nehezebben ismeri fel őket (ezért kell az influenza elleni oltást évente ismételni).

Hogyan véd az oltás

Az oltott személyek (és házikedvencek) immunrendszere gyorsabban reagál az ismert kórokozókra. Az, hogy ez mire elegendő sok mindentől függ. Az adott személy immunrendszerének állapotától a bejutott kórokozók számától és sok minden mástól függ.

Az oltás alaposan csökkenti a megbetegedés és a halál, illetve a betegség továbbadásának a  kockázatát. A védelmet nem közvetlenül az oltás, hanem a saját immunrendszered biztosítja, az oltás csak az “utat mutatja meg”.

Az oltás azok ellen a kórokozók ellen véd, amely ellen elkészítették.

 

A kérdések

Egy oltás kidolgozása eddig egy macskaöltő ideig tartott (5-15 év), a mostani COVID-19 oltásokat 1-1,5 év alatt dolgozták ki és engedélyezték. Vagy az eddigi 5-15 év volt túlzó, vagy az 1-1,5 év nem elegendő, az eddig elfogadott szintű biztonságú tanúsítványok elkészítésére.

Mivel az elmúlt időben az összes Magyarországon elérhető összes oltást rengeteg embert beoltottak, ha valami jelentős mellékhatásuk lenne, akkor már rengeteg ember lenne miattuk kórházban. Mivel ez nem így van, úgy tűnik egyik vakcinának sincsenek komoly mellékhatásai.

Összefoglalás

Az egyik védekezési módszer sem nyújt tuti védelmet, de mindegyik javítja az esélyedet, hogy ne szedj össze fertőzést.

 

NÁ emlékére

 

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!