Megint itt a vírus

Mondom a Gazdának, hogy írjon már megint egy cikket a Covid 19 vírusról. Tavasz óta nem írt ide semmi értékelhetőt. Azt mondta, hogy hagyjam békén, annyit lehet róla olvasni, hogy lassan kifogynak a betűk az ábécéből.

 

Így ez a feladat rám maradt a házikedvencre.

Rengeteg buta dolgot lehet olvasni a mindenféle felületeken. Ezek egy picike részét most megpróbálom összeszedni, azzal a kikötéssel, hogy az én szakmám nem a járványtan, hanem az, hogy házikedvenc vagyok, tehát a tévedés jogát fenntartom.

Kezdjük azzal, hogy kell-e félni a COVID-19 vírustól. A válasz egyértelműen nem. Be kell tartani az elővigyázatossági előírásokat, akkor a kockázatok az elfogadható határok között maradnak.

Mennyire veszélyes a COVID-19 vírus?

Erre egyenlőre nem találtam korrekt választ. Vannak akik erősebb megfázásos tünetekkel megússzák, vannak, akiknek tavasz óta nem múltak el a tünetei.

Általában az influenzához szokták hasonlítani. A két betegség azonban teljesen eltérő. Az összehasonlítás nem áll meg, mivel egy általános influenzajárvány több embert érint, azonban a COVID-19 halálozási aránya magasabb.

Ha nem félek a vírustól nem kell a maszk?

Ha tömegbe megyünk én is hordok szájkosarat, pedig a nem félek az emberektől. A szájkosár és a maszk is arra való, hogy másokat védjünk vele.
A vírus ellen a maszk és kesztyű viselését javasolják. A kesztyű téged véd, a maszk pedig másokat véd tőled.
A maszkot akkor is vedd fel, ha pontosan tudod, hogy egészséges vagy. A maszk egy jól látható jele annak, hogy tiszteled mások egészségét.
A Gazdának egy egészségügyben dolgozó barátja azt javasoltam hogy utcán hordjon kesztyűt, ha megérkezik vegye le a kesztyűt és mosson kezet.

A maszk veszélyes?

A közösségi platformokon rengeteg butaság kering a maszkokról. A helyzet az, hogy a nem nagyon rossz maszkok, észszerű használatának semmi kockázata sincsen. (Ha csak az nem, hogy az ember elszomorodik, hogy egy budapesti séta után a maszk mennyi kormot fogott fel) Elismerem, hogy épp úgy nem kellemes hordani, mint a szájkosarat, azonban ez a kellemetlenség eltörpül az előnyök mellett. Én szájkosár, ti maszk nélkül nem mehettek tömegbe, mert az egyenruhások csúnyán fognak nézni.

A vírus nagyon kicsike, hogyhogy véd a maszk?

A vírusok az emberi szervezetből vízcseppekhez tapadva távoznak a lehelettel illetve köhögésnél vagy tüsszentésnél. Ha a maszk a cseppeket felfogja, a környezetbe kerülő vírusok száma jelentősen csökken.

Itt nem véletlenül használtam a vírusok szót. A védelem nem csak a COVID-19-re hanem a “megfázás” jellegű illetve influenza ellen is hatásos védelem.

A futtatón megkérdeztem, hogy kinek a gazdája volt az idén “megfázva”. Azt tapasztaltam, hogy jóval kevesebben voltak, mint tavaly. (Felhívom a figyelmet, hogy a vizsgálatom nem volt reprezentatív)

Miért hordjam a maszkot, ha nem engem véd?

Mert ha sokan hordtok maszkot, akkor a különböző kellemetlen betegségek jelentősen visszaszorulnak. Ha ez nem elég nyomós érv, akkor azért, mert sok esetben jelentős bírságot kell fizetni, ha nincs rajtad maszk.

A koronavírus jelenlétéről tényleg az 1970-es évektől tudnak a hozzáértők?

Nem, az 1960-as évek óta. A koronavírus egy víruscsalád, amely a haszonállatok között jelentős elhullást okoz. Elsősorban légúti (megfázás), emésztő vagy idegrendszeri tüneteket okoz. Több koronavírus ellen van a haszonállatok számára vakcina. Az embereket is rengeteg (más források szerint hét) koronavírus képes megfertőzni. A “megfázások” jelentős részét ezek a vírusok okozzák. A COVID-19, amely a koronavírusok létét a köztudatba hozta ezen család egy tagja. Ausztrál intézetekben folynak olyan kutatások, amelyek arra irányulnak, hogy több koronavírus ellen hatásos vakcinát dolgozzanak ki.

Mennyire lehet hinni a hivatalos statisztikáknak?

Ezt tényleg egy házikedvenctől kérdezed? Annyira, amennyire az adott hatóságot/szervezetet szavahihetőnek tartod.

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!