Itt a járvány

Figyelem! a cikk írója mérnök, a családjáért aggódó ember, de nem orvos virológus vagy infektológus!

Kedves Szigethalmiak. Sok év után újra itt van egy járvány jelentős halálozással. A pillanatnyi becslések szerint az aktuális “Koronavírus” halálozási rátája 2 és 5% között van (az idősek között ez a szám, akár 15% is lehet). Az összehasonlítás képen használt influenzáé 0.1%.

Járvány van. Lehet azt mondani, hogy Magyarországon (a cikk írásának időpontjában) 1 halálos áldozat van, amikor influenzával 30-40 000 ember jelentkezik hetente a háziorvosnál. Közlekedési balesetben is több, mint 500-an haltak meg csak a 2019-es évben Magyarországon.

Mire ez a nagy felhajtás?

 

A fentiekből látjuk, hogy a halottak (és a fertőzöttek) száma meglehetősen alacsony az úr 2020. esztendejének március havának 16. napján. Ez azonban erősen csalóka, mert a fertőzés nagyon gyorsan képes terjedni, ha nem történnek ellenintézkedések.  A gyors terjedést elősegíti az 5 és 20 nap közötti (az aktuálisan elfogadott a 15 nap, egyes kutatások, azonban ennek ellent mondanak) lappangási idő, amíg a fertőzött képes a fertőzést tovább adni, azonban tünetmentes.

Ez egy új fertőzés még nincsenek tapasztalatok vele kapcsolatban. Vajon aki átesett a fertőzésen az egy életre (hosszú időre) immunitást szerzett (mint a bárányhimlő vagy a mumpsz esetén), vagy folyamatosan mutálódik a vírus és minden évben új variánssal kell számolni? Hogyan lehet gyógyítani, vagy a tüneteket enyhíteni?

Pillanatnyilag, mivel még az adott kórokozóval ez az első (és remélhetőleg utolsó) járvány semmilyen tapasztalat nincsen, senkinek nincs ellene már kialakult immunitása. A gyógyszereken, védőoltásokon már a hozzáértők dolgoznak.

Mi a teendő?

A legfontosabbak:

  • Nem megijedni, nem pánikoni.
  • Betartani a törvényeket, szabályokat, a kormány (válságstáb) utasításait
  • Használni a józan eszünket
Igen járvány van, de mi van, ha kiderül, hogy a COVID-19 jelű (Húú de szép nevet kapott) koronavírus nem is olyan veszélyes?

Az intézkedések akkor az aktuális influenza járvány mérséklésére is hatásosak

Most, hogy a gyerekek nem mennek iskolába vigyázzon rájuk a nagyi?

Ne! a COVID-19 elsősorban az idősekre veszélyes, a gyerekek sokszor tünetmentesen vagy minimális tünetekkel vészelik át. A Nagyira vigyázzatok, nehogy megfertőződjön.

Akkor most nem is beszélhetek a nagyszülőkkel?

Ha lehet, inkább telefonon, vagy egyéb távbeszélő megoldáson (Skype, Viber, Messenger…) keresztül beszéljetek. Inkább vásároljatok be neki és a szatyrot tegyétek az ajtó elé, ha elléptetek onnan, akkor vegye be.

Természetesen ez az “ideális forgatókönyv”, ha együtt laktok, segítségre szorul, nem bírja az egyedüllétet stb. akkor a fentieket csak iránymutatásként lehet használni.

Hova tegyem a gyereket, amikor dolgozni megyek?

Ez egy nehéz kérdés. Sok munkahely megteremti az otthoni munka feltételeit. Ha a munkáltatód vagy a munkád ezt nem teszi lehetővé, akkor a család vagy a szomszédok, barátok kollégák szervezzék meg a gyermekek kiscsoportos (!) felügyeletét. A felügyelő értelem szerűen ne nyugdíjas korú legyen. (lásd feljebb)

Vettem 20 kiló cukrot 30 kiló lisztet elég lesz?

Ne a világ végére készülj. Annyi élelmet és tisztálkodószert halmozz fel, amit belátható időn belül el is fogyasztotok. Akármilyen szigorú intézkedések is lesznek, az alapellátást biztosítani fogják (várhatóan kisebb nagyobb zökkenőkkel), illetve ha túl sok élelmiszert tárazol be az várhatóan úgy is megromlik (igen a cukorra is rá fognak járni a bogarak).

A …. oldalon azt olvastam, hogy amennyiben ###-t eszem &&&&-t iszok nem kell félnem a vírustól

A vírustól nem kell félni, okosan higgadtan kezelni kell a helyzetet. Orvosi tanácsért pedig orvoshoz kell fordulni nem mindenféle internetes sztárocskához. Sajnos kimondottan veszélyes javaslatokat is találtam a “tuti” megelőző módszerek között. Egyél rendesen, esetleg kicsit emeld meg az étrendedben a zöldség és a gyümölcs részarányát. A többit orvostól kérdezd.

Elkaphatom a koronavírust a macskámtól, kutyámtól?

Nemigen. A macskának és a kutyának saját koronavírusa van, amelynek semmi köze a COVID-19-hez, ami most a humán járványt okozza. Azok embert nem fertőznek. A házikedvencek bundáján azonban megmaradhat a vírus (mint a járművek kapaszkodóin, a kilincseken stb.), azonban szaporodni nem tud. Ne engedd, hogy más simogassa a kedvencedet és te se tedd más állatával. Akkor nem lesz baj.

Hogyan óvhatom meg a szeretteimet?

A legjobban úgy, hogy magadra vigyázol. Ha te elkapod a vírust megfertőzöd a környezetedet is. Ha te egészséges vagy tudsz gondoskodni az esetleg megbetegedett szeretteidet.

Hasznos linkek

A Kormány hivatalos oldala

Az aktuális statisztika

A Zállatorvos (Igen ezen a néven publikál) összefoglalója

A Zállatorvos összefoglalójának 2. része

A Wikipédia cikk a COVID-19 koronavírusról

 

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!