A polgármesterjelölti vita elmarad, de miért?

Előszóban annyit mondanék, hogy én balga lélek, gondoltam egy 18.000 lélekszámú városban már érdemes polgármesterjelölti vitát tartani, ahol minden jelölt elmondhatja az elképzeléseit, és ütköztethetik egymással kulturált formában azokat, mindezt élőben közvetítve az interneten, rögzítve, hogy később mindenki megnézhesse, aki szeretné.

 

Itt Szigethalmon nem bonyolult a felállás, Fidesz vagy az Összefogás Szigethalomért Egyesület jelöltjeire lehet szavazni. A polgármesterjelöltek a Fidesz részéről a kihívó Molnár Sándor, aki jelenleg önkormányzati képviselő, és Fáki László jelenlegi polgármester, az Összefogás Szigethalomért Egyesületből.

Mindkét jelöltnek írtam e-mailt szeptember 10.-én, amiben meghívom őket egy moderált polgármesterjelölti vitára. A szigethalmi híradóban megadott lakossági kapcsolattartásnak megadott címekre, ami ugye arra szolgál, hogy elérhessék a képviselőket.
A küldött levél tartalma:

Tisztelt Molnár Sándor és Fáki László urak!

 

Tisztelettel meghívnám önöket egy moderált polgármesterjelölti vitára, egyeztetett időpontban, amit lehetőség szerint, az interneten is közvetítenénk és később is visszanézhető lenne. Itt lehetőség nyílna bemutatni a programjukat városunkkal kapcsolatban, fejlesztési irányokat, és elképzeléseket.

A moderátor személyére -amennyiben elfogadják a meghívást- önöktől várnék javaslatokat, remélhetőleg találunk olyan embert, aki mindkét félnek megfelelő és elvállalja a feladatot.

A találkozó pár perces bemutatkozással, illetve a saját program összefoglalásával kezdődne.

A folytatáshoz viszont további eldöntendő kérdések is felmerülnek, ilyen például a viszontválasz lehetősége, szabadon választott témák ( a két fél szabad beszélgetése, álláspontjaik ütköztetése kulturált formában ), vagy kérdések formájában legyen vezetve a találkozó.  

Amennyiben kérdések, akkor önöktől várnék témajavaslatokat is, hogy biztos olyan dolgok kerüljenek felvetésre, ami önök számára fontosak.

Amint látjátok, teljesen rugalmasan, a jelöltek által választott módokban szerettem volna megtartani a vitát. Szeptember 11.-én Fáki László jelenlegi polgármesterünk válaszolt is a levélre:

Előre egyeztetett időpontban állok rendelkezésére. Az időpont ismeretében, a TV2 egyik szerkesztője el tudná vállalni a moderátor szerepét, ha ez megfelel a másik félnek is.
Javasolnám helyszínnek a polgármesteri hivatal dísztermét vagy a Városi Szabadidőközpontot. A vita menetéről, időkeretekről és egyéb részletekről az időpont ismeretében személyesen egyeztessünk.
Üdvözlettel:
Fáki László

Itt látjátok, az országos gyakorlattól elszakadva, a jelenlegi polgármester elfogadta a vitameghívást, és kompromisszumképesen állt hozzá a dolgokhoz. Az országos tapasztalat az, hogy a kihívott fél elutasítja a vitalehetőset, hiszen ő van rosszabb helyzetben, mert őt lehet támadni, kritizálni és számon kérni az elvégzett vagy el nem végzett munkákkal kapcsolatosan.

De itt nem ezt történt!

A jelenleg polgármesterként a városért dolgozó Fáki László elvállalta, viszont a kihívó Molnár Sándor még válaszra sem méltatta a lehetőséget, még a második megkeresésre sem. Számomra érthetetlen ez a hozzá állás, és csak találgatni tudok az okokra.

Lehet, hogy nem olvasta az e-maileket? Ez azért lenne rossz, mert a lakossági kapcsolattartói címére küldtem, és akkor ez azt bizonyítja, hogy a lakosok hiába írnak neki problémáikról a körzetében…

Lehet nem mer kiállni vitázni, mert fél attól, hogy esetleg olyan témák kerülnek elő, amikre nem tud válaszolni, vagy csak szimplán nem érzi magát vitaképesnek? Ha így van, akkor ez nem a legfelkészültebb oldalát mutatja a jelöltnek…

Lehet, úgy gondolja, hogy válaszra sem méltó a megkeresés,komolytalannak érzi. Ez azért nem lehet jó hozzáállás, mert a jelenlegi polgármester válaszolt, elvállalta, vagyis komolyan vette a megkeresést, erről Molnár Sándort a második levélben tájékoztattam. Ha ettől függetlenül is a lenézés marad, az nem jó üzenetet közvetít a választók felé, mert úgy néz ki, hogy a szórólapokon és a kisvideók kirakásán kívül nem nagyon szeretné megosztani vagy megvitatni kompetens személlyel az elképzeléseit. Lehet attól fél hogy gyorsan kiderülne, hogy az ígéretek csak ígéretek maradnak, mert a nagy részük megvalósíthatatlan, vagy már régen működik, csak ő nem követte a városi történéseket.. De lehet előkerülne a Fehér gém üdülő is, amit mostani kampányában már jó dologként aposztrofál, mint lehetőség a turizmus fejlesztésére, de 2014-ben még fillérekért szerette volna kiárusítani a területet… Igaz, azóta az Összefogás Szigethalomért Egyesület által többségben levő jelenlegi önkormányzati képviselők amennyire tudták rendbe rakták, beindították az üdülőt, és már nem veszteséges.

Lehet úgy gondolja, a fidesz logo eladja őket, felesleges és rizikós kiállni Fáki Lászlóval egy vitára.

 

Akármelyik ok is volt Molnár Sándor részéről a hallgatásnak, a lényeg az, hogy a vita elmarad, pedig nagyon sok ember tudott volna fontos információkat szerezni mindkét oldalról.

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!