Orion 520A 1. menet

A Gazda odamegy a szekrényhez. hümmög. Leveszi az Orion 520A rádiót a szekrény tetejéről.

Zorró portré

Megint velem íratja a történetet

A készülék több szempontból is különleges:

  • Minden kezelőszerve az oldalán van. Az eleje így egyszerű „letisztult” lehet. Az előlapot a skála és a „szalagos” Orion embléma uralja.
  • A készülékben úgynevezett rimlock csövek vannak. Ezek nagyon érdekes mérnöki megoldásúak. Ne részletezzük, maradjunk annyiban, hogy nem sokáig gyártották.
  • Korabeli átalakítás van benne

Szóval a Gazda leterítette a nagy étkezőasztalt. Nemrég még erről reggeliztek, most meg szerel rajta.

A mai áldozat

Leszedi az hátlapot és az alját. Előveszi a kapcsolási rajzot. Ott van a Kádár könyvben, de azt mondja nem akarja összefirkálni, inkább az Internetről tölti le. Zsebre teszi az egyik kezét (ez most nem neveletlenség, hanem korabeli érintésvédelmi eljárás). Méregeti a munkapontokat. Néha hümmög. Ez most Jó? A kapcsolási rajzon más szerepel. Tekintsük jónak.

Itt egy egyszerű dilemma merült fel: Az egyik munkapont egy kicsit „elmászott”. Nem vészesen, se jól észrevehetően. Most ki lehet cserélni a munkapont beállító ellenállásokat, vagy hagyni az eredetit… Maradt.

Meghallgatás

A készülék kapott egy kb. két méteres drótot antennának. A Gazda még banándugót is tett a végére. Azt mondta adjunk a korrekt szerelésre (10 éve tervez egy komoly antennát a padlásra).

A próba azt mutatta, hogy kizárólag egy rövidhullámú sáv működött. Az összes többi néma volt. A Gazda vakarja a fejét. Végiggondolja a készülék működését. Ha egy sáv szépen szól, akkor hang és KF rész jó kell legyen. A gyanú a csatornaváltó tárcsára terelődik.

A 420A és 520A készülékeknek a csatornaváltó tárcsája a sasszé alatt vízszintesen helyezkedik el. Ez műszakilag nagyon kedvező, mert egészen rövid hozzávezetésekkel (van ilyen szó?) megoldható a frekvenciameghatározó elemek bekötése, azonban kifinomult mechanikát igényel és ha azt mondjuk, hogy nem egyszerű szerelni, akkor nem nagyot tévedünk. Az Orion és Terta 331-esen ez a tárcsa már függőleges és a sasszé szélére van helyezve, ami sokkal egyszerűbb szerelhetőséget biztosít.

A telefonhívás

Mivel ennél a típusnál semmit sem látni az érintkezőkből Gazda felhívta Béla barátját, hogy mégis hogyan kell egy ilyennek nekilátni.

Béla elmesélte, hogyan működik a kapcsoló. Felhívta a figyelmet, hogy a tárcsa helyzetét be kell jelölni szétszedés előtt. A tisztítás után vékonyan be kell kenni savmentes vazelinnal. Összerakásnál a tárcsa szöghelyzetére és a tengely irányú pozíciójára is oda kell figyelni.

A műtét

Pár nap múlva a Gazda jön haza a munkából. Dühöng, hogy mire hazaért a patika bezárt. A vazelin pár száz forintba kerülne, de így nincs.

Csatornaváltó tárcsa

Ez a csatornaváltó tárcsa. A kép a pozíció dokumentálására készült.

A rádió megint az asztalra kerül. A Gazda lefotózza a tárcsa helyzetét, leszedi. A csavarokon jól látszik, hogy már voltak bolygatva. A kép elkeserítő. A tárcsán vastagon áll valami viaszos anyag, az érintkezők korrodáltak.

A elkezdi lemosni a tárcsát olajos rongyival. Természetesen a rongyin csak pár csepp olaj van. Az érintkezőket és  a kapcsoló állórészén levő rúgókat egy durva vászonnal dörzsölte át.

A leszerelt tárcsa. Jól láthatóan koszos és korrodált

Az olaj miatt aggodalmaskodik egy sort. Mondom, hívja fel a húgát. Ő vegyész. Kérdezze meg, hogy az olaj árt-e a bakelitnek. A válasz kis hezitálás után: Nem

Sajnos csak a félig kész állapotról készített képet. Hát minek jártatom a számat, hogy mindent fényképezzen le. Az összeszerelésnél még fontos lehet.

A letakarított érintkezőket vékonyan bekente WD40-el. Talán nem eszi meg a bakelit tárcsát.

A tárcsa takarítás közben

A tárcsa takarítás közben. Jól látszik a különbség a takarított és az eredeti állapotú részek között.

A fénykép alapján összerakja. Ha már itt tart minden foglalatba új égőt tesz. Nem jó jel, ha egy égő búrája fekete. Márpedig itt az összes fekete volt.

Összeszerelés

A bekapcsolás után megint csak a korábbi rövid hullámú sáv szól. Igaz, az szépen. Azért az meglepő, hogy ez a sáv mennyire elcsendesedett. Az 1980-as években még rengeteg adó között lehetett válogatni (csak a Szabad Európa négy hullámhosszon képviseltette ma

A kapcsoló állórésze

A kapcsoló állórésze. Ezek a hosszú bronzrúgók 70 éve teszik a dolgukat.

gát), ma meg úgy kell vadászni egyet.

Az új izzók azonnal mutatták a problémát. A működő sáv lámpája korrektül világít, az összes többi csak felvillan forgatás közben. Ezek szerint a tárcsa közel sincsen az arretáló szerkezetnek megfelelő helyzetben. (Húú ezt hogy lehet szebben írni).

Az összes égő így nézett ki. Ez nem jó jel. Akár azt is jelezheti, hogy a 6,3V-os fűtőfeszültség a névleges felett van.

A Gazda elkezdi forgatni a tárcsát. Apró gond. Gazdasszony elszundított. Ahányszor a hangszóró megreccsen gazdasszony összerezzen. Ez így nagyon nem jó. A gazda inkább odamegy Gazdasszonyhoz és segít szundikálni. Na ebbe mi is segítünk lelkesen.

Felébrednek. A kötelező fül és hasvakarás után mennek a rádióhoz. A Gazda forgatja a tárcsát, a Gazdasszony nézi a jelzőlámpákat. Amikor a középhullámé világít a Gazda rögzíti a tárcsát. Láss csodát. Amit ilyen antennával remélni lehet, azt a Gazdák hallgathatják.

Sajnos a sok állomáskeresés közben a skálahúr megnyúlt (pedig újnak néz ki). Ez legyen a legnagyobb baj. Megy vissza a helyére, mi meg aludni.

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!