Kisnyugdíjas levele a Télapóhoz!

Kedves Télapó!

Én még sohasem írtam neked. Tudom nagyon korán van még de nálunk Magyarországon tudod nagyon lassú a Posta. Meg gondolom hamarosan eláraszt a sok gyerek is a kérésével.
Te elég idős vagy ahhoz, hogy megértsél. Én tudod azt szoktam mondani nem öreg vagyok csak a második gyerekkoromat élem.

Most kérnék szépen mert az élet rövid és szeretnék még egyszer egy szép, meghitt Karácsonyt megélni. Ne félj nincsenek nagy kéréseim. Tulajdonképpen talán nem is neked kéne írnom hanem a Hazám kormányának. De reménykedem benne ha már a világon senki más Te talán megtudod oldani, hogy emberként nézzenek minket időseket.
Elmesélem neked mi mindent szeretnék.

Elsőként tisztességes nyugdíjat nem gondoltam én sokra csak annyira, hogy miután becsületesen kifizettem minden rezsimet maradjon annyi, hogy meg tudjam venni a gyógyszereimet. Utána pedig szeretnék nagyon úgy élni, hogy ne az akciós újságokból kelljen kiböngésznem mi a legolcsóbb élelmiszer amit megvehetek magamnak. Nagyon szeretnék minden nap valami pici húsit enni, zöldséget és gyümölcsöt. Jaj és a kedvencem a tej. Tudod nagyon drága lett idén minden. Sőt most olvasom, hogy még ennél is drágább lesz a tej, a hús, a kenyér és minden élelmiszer. Eddig reggelenként felbontottam egy doboz tartós tejet a 1,5 %-s fajtából ahhoz főztem kávét. Ez volt minden nap a reggelim kenyér és zsemle vagy vaj és felvágott nélkül. Arra nem telt eddig sem. De most a tejjel is gond van. 200 forint alatt nagyon ritkán kapható. Így múlt hónaptól lemondtam róla és persze arról a pár csepp kávéról is amivel ízesítettem. Már régen csak pár cseppet tettem bele magas a vérnyomásom és nagyon drága a gyógyszer. Tudod eddig volt nálunk olyan, hogy közgyógyellátás. Ma is van de képzeld 1200 forinttal több lett a nyugdíjam így már nem vagyok rá jogosult. Jó lenne ha annyi lehetne a nyugdíjam, hogy az összes gyógyszeremet minden hónapban ki tudnám váltani. Idén már nem megy. Van amit ketté török és csak a felét veszem be van amit ki sem tudok váltani. Nagyon szégyenlem magam mikor az orvos mondja ez nem jó vagy az nem jó a leleteimben ilyenkor nem merek a szemébe nézni. Ő ugyanis mindent megtesz értem de én nem tudtam kiváltani azt a fránya sok gyógyszert. Aztán nagyon szeretném ha gyakrabban és hosszabb időre tudnám igénybe venni a gondozónőmet. Az sincs ingyen pedig nagy segítség ám. Aztán látom Te repülsz sok helyre nekem már ilyen vágyam nincs. Csak annyit szeretnék, hogy azokat a gyógyászati segédeszközöket amik megkönnyítenék az életem azokat ki tudnám váltani. Nagyon drágák akár a kerekesszék, akár az ortézis, de még egy sima kapaszkodó is kis nyugdíjasnak megfizethetetlen. Jön a tél. valamikor nagyon szerettem.

Most félek. A pici kis otthonomban csak 2 kis helyiséget fűtők azt is csak 16,5 fokra már évek óta. Ennyit tudok kifizetni. Nincs tartozásom a szolgáltatók felé. Minden számlám időre ki van fizetve, de bár alig látok már nem merem felkapcsolni a villanyt. Már délelőtt kikészítem a gyógyszereimet még látok. Villanyt nem kapcsolok fel este sem. Nem lehet! Kiszámoltam évente 550 m3 gáznál nem használhatók többet, 150-200 KW/ó -l nem használhatók több villanyt. Ennyire fussa. Nyáron dözsi van a vízzel mert ott a kerti kút ha valaki behozza a vizet akkor lehet spórolni a vízszámlával.

Mond Télapó nagyon nagy kérés ha azt kérem, hogy idén és ha megérem jövőre annyi nyugdíj emelést kapjunk, hogy naponta ehessek legalább 2 szelet kenyeret vagy zsemlét valami kis felvágottal, délben valami meleget főzhessek elég egy tál étel is már, délután 1 db gyümölcs és este valami fincsi kis falat amit éppen megkívánok. Jaj nehogy luxusra gondolj ám. Kiváltani azokat a fránya gyógyszereket, lecserélni a segédeszközöket, új szemüveg kéne igaz abba csak egy lencse mert a másikra már nem látok. Viszont a műszem az olyan drága, hogy azt kérnék Karácsonyra ha van ilyen a puttonyodban.
S még egy utolsó kérésem lenne. Ha jön a Szent este jó lenne egy terülj terülj asztalkám. Mindenből pici rajta úgy mint régen.

Télapó kedves már alig merem leírni de annyira szeretném, hogy ne csak nekem hozzad mindezeket a kéréseket hanem minden idős nyugdíjas magyar honfitársamnak. Mindazoknak akik végig dolgozták az életüket, hogy jobban éljenek a gyerekeink és az unokáink. Nem nyugdíj prémiumra és korrekcióra vágyunk hanem tisztes ellátásra. Mert tudod az a 16 ezer forint és a 2,6 % jövő évi nyugdíjemelés mind ezen kérésekre nem elég.
El tudnád mindezt intézni?
Előre is köszönöm szépen 2,7 millió nyugdíjas nevében. Ennyien várjuk, hogy hozzál nekünk élhető, szép Karácsonyt és egy jobb évet.
Magyarország 2018. 09.24. Rosta Ágnes
forrás:Facebook -Rosta Ágnes csoporttagunk

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!