Szivattyúval pótolják a vizet a Ráckevei-Soroksági Duna-ágban

Megkezdték a Ráckevei-Soroksári Duna-ág vízpótlását a vízügyi szakemberek – írta közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A tartósan alacsony Dunai vízállás ellehetetleníti a Ráckevei-Soroksári Duna-ág természetes vízpótlását, ezért szükségessé vált a szivattyús vízpótlást. Az ideiglenes szivattyúk telepítését megkezdték, azok az éjszakai órákban megkezdték a víz átemelését.

 

A Dunán Budapestnél csütörtök reggel 86 centiméteres vízállást mértek, ami 35 centiméterrel magasabb, mint a 2003-ban mért 51 centiméteres legalacsonyabb vízszint. Az előrejelzések szerint a Duna hazai szakaszán kismértékű (körülbelül 10-15 centiméteres) vízszintemelkedés lesz a következő napokban, majd további lassú apadás várható.

A tartósan alacsony Dunai vízállások ellehetetlenítik az Ráckevei-Soroksári Duna- ág  vízpótlását gravitációs úton, és szükségessé teszik a mesterséges (szivattyús) vízpótlást. Az előrejelzések figyelembevételével a vízminőség megóvása, és a kötelező vízszolgáltatás fenntartása érdekében a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el 2018. július 14-én 06:00 órától, tehát már egy hónappal ezelőtt megkezdték a szivattyús vízpótlást. A Kvassay-zsilipen található két gépegység, a vízszintek függvényében és az igényeknek megfelelően felváltva, valamint együttesen is üzemeltek. Az elmúlt 48 órában azonban 50 cm-nél nagyobb, szélsőséges vízszint különbség állt elő a Duna folyam és az Ráckevei-Soroksári Duna- ág között, amely meghaladja a beépített szivattyúk működési határát, így ezek már nem képesek átemelni a vizet, megszűnt a vízbetáplálás.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő bő egy hétben minimális a csapadék esélye a vízgyűjtő területeken, ezért a jövő hét elejére a dunai vízszintek helyenként erősen megközelíthetik az eddig mért legalacsonyabb vízállást.

A megfelelő vízpótlás érdekében megkezdődött az ideiglenes szivattyúk telepítése, amelyek az éjszakai órákban megkezdték a víz pótlását az Ráckevei-Soroksári Duna- ágban. A telepítés során összesen hat db, 500 l/s kapacitású mobil szivattyú kiépítése történik meg.

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!