Kutya meleg van

Kutya meleg van. Kánikula van (igen, itt van a kutya elásva. A kánikula is a kanis szóból ered). Nem elég, hogy minket hibáztatnak, ha ismeretlenek elviszik a reggeli maradékát az asztalról, ha az udvaron váratlanul gödrök jelennek meg. Még a meleg miatt is mi vagyunk a felelősek?

 

A szokatlanul meleg idő miatt érdemes magatokra és a kedvenceitekre is vigyázni.

Zorró portré

Ezt egy okos ember így fogalmazta meg:

Ég a napmelegtől a kopár szík sarja,
Tikkadt szöcskenyájak legelésznek rajta;

Olyan meleg van, hogy a svájci rendőrkutyák is cipőt kaptak. Nem tudom, ti hogy vagytok vele én nem szeretem a cipőt (a lábamon legalábbis). Azt hordják csak a gazdák, én mezítláb járok. A séta azonban séta. Azt nem lehet kihagyni. Úgy sem visznek eleget. Ilyenkor lehet menni erdőbe (csak óvatosan), ott árnyék van. A másik jó megoldás, hogy vannak plázák, ahol örömmel fogadják a magunk fajta négylábúakat is. A plázában jó sétálni. Ott rengeteg az inger. Minden csillog, mindennek szaga van. Sajnos a lábunkat semmire nem emelhetjük rá, de ez még mindig jobb, mintha a meleg égetné a talpunkat. Egy óra plázás séta, és az autóban alszunk hazáig.

Az udvaron mostanában két tányér víz van. Az egyik mindig árnyékban. Ma reggel egy tele kád is kikerült az udvarra. Tök jó lesz a melegben bele feküdni.

A víz nagyon fontos. Mi kutyák (meg egyéb házikedvencek) sokkal nehezebben viseljük a víz hiányát, mint az emberek. Egyszerűen sokkal rosszabb a hőleadási mechanizmusunk, de ezzel foglalkozzanak az állatorvosok. Te adj sok vizet.

A kert

Egy szép udvarban a kutya mellett növények is vannak. A paradicsom például különösen finom, abból sokat ültessetek tavasszal (én meg leszedem a szép piros bogyókat, akár a villanypásztoron keresztül is). A növényeket alaposan öntözzétek meg. Alapvetően kora reggel, vagy késő este. Ha nem akar árasztásos módszerrel bármikor öntözhetsz, amikor nem pont a növényre tűz a nap. Ne sajnáld a növényektől a vizet. Árnyékot, gyümölcsöt adnak.

Magatokra is vigyázzatok

Mindig legyen nálad víz. Ha autóval mész legyen valami pokróc, amivel szükség esetén az ablakokat letakarhatod. A mai autók sokkal megbízhatóbbak, mint a 20. század közepiek, de ami elromolhat el is romlik

Ha nem érzed magad jól, menj be légkondis helyre. (Üzlet, benzinkút, étterem, stb) igyál sok vizet. Az alkohollal nagyon vigyázz, ilyenkor nagyot üt.

Akik rendszeesen gyógyszert szednek fokozottan figyeljenek. A cukorbetegek különösen figyeljenek az étkezésre. Ilyenkor sokszor nincs kedve enni az embernek. Ez hypoglycaemiához vezethet, akár egészséges szervezet esetén is.

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!