A Gazdának megint elment az esze

Zorró portré

Mondtam a Gazdának, hogy csináljon már rólam egy új fényképet. A cikket azért megírom

A dolog valahogy úgy kezdődött, hogy Gazdán semmi furát nem láttam. Jámborul nézte a közösségi oldal bejegyzéseit. Egyszer csak egy fura csillogás jelent meg a szemében.  Ezt már ismerem. Nem szeretem, ilyenkor el szokott menni itthonról. Telefonál, SMS-ezik, beszél Gazdasszonnyal. A Gazdasszonyon is látszik, hogy nem igazán örül az ötletnek, de belemegy.

Beraknak minket az autóba. Ők is beszállnak. Utazunk. Már ők is unkák, mire megérkezünk. Sétálunk egy nagyot az utcán. A Gazda telefonál, SMS-ezik. A haverjai sehol. Egyszer csak mondja: Keressünk egy kocsmát. Nem értem nekem elég egy fa. Ha nem inni akar, akkor miért kocsmát keres, egy fa sokkal jobb. Nem kell nekem minden érteni. A Gazda végez. Megbeszélik, hogy megyünk haza. Ekkor csöng a telefon. A Gazdák rohannak az utcába, ahol eddig sétáltunk.

Gazda bemegy egy házba mi Gazdasszonnyal kint maradunk. Mondta nemsokára jön. Jött is egy hatalmas izével. Mondta X-Y író. Na jó megyünk haza. De nem Gazda megy vissza. Mi várunk. Még mindig. Na előkerül. Hoz még sok különböző izét. Még sokáig vacakolt, aztán hazamentünk. Amíg a Gazda a butaságait csinálta, mi sétáltattuk Gazdasszonyt. Találkoztunk Jánossal és fiával, szóval csupa jó dolgot csináltunk. Mire a Gazda előkerült, már ráuntunk. A nap is lement.

Na nézzük mit talált:

Hát az X-Y íróról nem érdemes többet beszélni. Talán vasba jó lesz.

A furatos fejű csavarok a plombálást teszik lehetővé

Hozott egy ellenállás mérő hidat. Hát, ha a képre nézel, ez nem olyan, mint a Margit híd. Ha érdekel, van róla egy szép Wikipédia cikk.

Maga a szerkezet nagyon egyszerű. 4 ellenállás és egy galvanométer. Na engem ez nem érdekel. A Gazda kicsit a sarkára igazította. Valószínűleg teljesen teljesen üzemképes. Egy elképesztően robusztus szerkezet, szinte biztos, hogy még mindig jól működik. A nagy méretű huzalellenállások értéke elég időtállóak. Sajnos a másik rövidzár dugó hiányzik, azt pótolni kell.

Van hozzá egy fénymutatós galvanométer is, sajnos a skálája már dobja le a festéket. Kipróbálva még nincs. A skála alatt látható, hogy egy meglehetősen nagy érzékenységű műszer.

Adódott egy TR-0405 vagy EMG-1155 Square wave generator is. Ez egy nagyon komoly négyszög és impulzus generátor mindenféle szinkronizálási lehetőséggel. Sajnos kábelek nincse3nek hozzá, mert a kimenet ugyan “banándugó kompatibilis”, de egy négyszögjelnek egy egyszerű mérőzsinór nem az igazi átvivő közeg. A hálózati kábele meg olyan szabvány, amely régen kiment a divatból. (Talán EMG házi szabvány?) Sajnos ilyen kábelem nincs. A kipróbálás elmarad.

A pakkban van egy házi készítésű “mestertrafó”, amely elég érdekles feszültségeket képes kiadni. Szinte biztos, hogy megtekercselték a trafót és a feszültségek nem sikerültek teljesen pontosra.

Erről most ennyit. Lehet, hogy még írok ezekről pár sort

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!