Kamuhír hálózatot hatástalanítottak a facebookon

Úgy néz ki, kicsit fellélegezhet sok csoport adminisztrátor, egy ideig nem lesznek hamis híreket gyártó facebook oldalak megosztásai, ezzel megőrjítve a csoport közösségét. A facebook törölt egy hírhedt magyar kamuhír-hálózatot a közösségi oldalról. A kilőtt hálózat hat tagjának (Káprázatos Club, NŐK Blogja, Magyarok Blogja, Világpolgár, 40 év felettiek közössége, A Tudás Fája) összesen bőven százezres nagyságrendű követőtábora volt.

 

A hálózat a lájkvadászat, a kamu ajándéksorsolások, és a konkrét álhírek széles skáláján játszott, a legjobban működő trükkjük zavarba ejtően egyszerű volt, és szimplán az emberek sajnálatára dolgozott rá: kitettek egy – általában lopott – képet egy nagyon idős vagy nagyon beteg emberről, és melléírták, hogy “Na hány lájkot érdemel?“. Meghökkentő módon a célcsoportban általában nagyon sok lájkot érdemelt. Az egymással együttműködő, egymást körbelinkelő facebookos közösségek mögött természetesen hirdetésekkel alaposan megpakolt weboldalak álltak, itt jött be a profit a kamuhírekből.

Az álhírek elleni küzdelem nehézségét jól mutatja, hogy a törölt oldalak romjain máris létrejöttek új, ugyanilyen stílusú, és nagyon hasonló neveken futó új csoportok: Magyarok Blogja helyett Magyarok Közössége, és így tovább.

A lájkvadász és kamuhíroldalak ellen küzdő fakepalm.hu kinyomozta ki állt a Káprázatos és társai mögött (egyben ő volt a megújult oldalakon mindegyikén is az első lájkoló): egy Nagy Erika nevű, 48 éves orosházi tanárnő.

Ez egyrészt azért megdöbbentő, mert a sztereotípiák szerint az ilyen oldalakat inkább ügyeskedő egyetemisták szokták építgetni, másrészt az oldalak nyelvezete és írásképe inkább egy harmadikos diákét idézte, mint egy tanárét. A Fakepalm beszélt is Nagy Erikával, aki a lebuktatóinak válogatott szidalmazása mellett elismerte, hogy valóban ő futtatta az oldalakat, és még panaszkodott is egy sort, hogy milyen sok munkája ment most kárba a törlésükkel. Azóta már törölte a privát profilját a Facebookról, és kamu profilt hozott létre, ahol Magyar Boglárkának hívják.

 

 

 

 

forrás: fakepalm, index

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!