Gazsi madár története

Egy szép délután, már a levegőben érződött a tavasz ígérete. a víz nem fagyott bele a tálkámba. Az udvarra beszaladt Gazsi a barátunk. Gazsi egy gyönyörű tőkés réce gácsér. Mondtam is neki, hogy egy kisebb tőkével segíthetné az új nyomozóirodám beindításárát, de azt mondta ő nem olyan tőkés.

Zorró a suliban

Ma Gazsiról mesélek

 

Szóval Gazsi bejött az udvarra. Nagyon szeretett volna velünk játszani. Ezt onnan tudom, hogy Gazsi egy madár. Ha egy madár nem akar velünk játszani, akkor egyszerűen elrepül. Gazsi nem repült el. Ő úgy csinált, mintha félt volna tőlünk, mi meg úgy csináltunk, mintha meg akarnánk fogni. Ez azért nem kis zajjal járt. Mi csaholtunk, Gazsi fújt. Tök jól elvoltunk. Gazsi hol az én fogaim között tűnt el, hol pedig Csibész tüntette el a fél madarat.

Amikor a Gazdának feltűnt, hogy  nem hallgatunk el, kijött megnézni, hogy mi történt. Gazsi azonnal befutott a lakásba. A Gazda minket kiparancsolt. (A történet folyatását a Gazda mesélte el vacsi előtt)

Gazsi is így nézett ki, de a Gazda nem volt hajlandó egy szép képet készíteni róla. Inkább azon görcsölt, hogy jó helyre kerüljön

Gazsi rémülten szaladgált a lakásban, majd keresett egy nyugodt sarkot. Gazda azonnal telefonál az Állatorvosnak: Van egy tőkés réce a lakásban nem repül, egyébként nem tűnik sérültnek. (itt utalnék vissza rá, hogy előtte percekig játszottunk vele).

Aztán hívott másik állatorvost, és még sokat. Végül kiderült, hogy állatorvos nem is foglalkozhat vadállattal, de kapott egy telefonszámot…

És még egy párat…

Felhívta egy szomszédját, hogy nem szeretnének-e kacsát vacsorázni… Nem akartak…

Egy ilyen szép és játékos gácsért megenni… De akkor már televolt a telefonja mindenféle hívásokkal, rengeteg emberrel beszélt, sok telefont fel sem vettek.

Végül Gazsi lejutott egy hozzáértő önkénteshez.

Egy gyors vizsgálat kiderítette, hogy Gazsi nem törte el semmijét, de van benne egy légpuska lövedék. Lehet, hogy nem is játszani akart, csak nem tudott elrepülni?

Gondoljatok bele, mi ketten játszottunk Gazsival percekig, még a tollát sem borzoltuk össze. Gazsi olyan 1-1,5 kiló lehet, mi ketten együtt több, mint 50 kilót nyomunk. Egy ember pedig egy életre megnyomorította a szerencsétlent. Mégis, hogy gondolta, aki rálőtt? Légpuskával?

Aki képes egy ilyen szép madárra lövöldözni, az gondolja újra

Egy légpuska célba lövésre való nem arra, hogy védtelen madarakra lövöldözzenek vele, Az embereknek van egy törvénye:

1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról

És a hozzá kapcsolódó egyéb jogszabályok a madarakra való lövöldözésre a sörétes lőszert írja elő. A fegyverre is komoly megkötéseket tesz.

Egy légfegyver nem elég erős, hogy biztonsággal megöljön egy madarat. Ha szerencséd van sikerül, de sokkal valószínűbb, hogy csak megsebesíted. Ekkor optimista verzió, hogy a madárra rátalál egy ragadozó…

Az, hogy képes vagy megölni valamit, attól még nem kell megtenned. Csibésszel mi is simán széttéphetnénk a Gazdát, Gazsit pedig csak azzal is megölhettük volna, ha nem vigyázunk rá, mint a hímes tojásra.

Ha játszani akarsz vele, inkább szelídítsd meg. Igaz, Antoine de Saint-Exupéry szerint:

Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.

Utóirat 1

Köszönet Krisztinának és Eszternek, akik hozzájárultak, hogy a cikk ilyen legyen.

Utóirat 2

Ha nem tudod, hogyan kell egy állatot megszelídíteni, olvasd el az Idomítsunk Lovat Oroszlánt Elefántot című művet. A könyvtárban segítenek

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!