Fantasztikus építmény, amit úgy hívnak VAU-HAUS

A közelünkben, Halásztelken van egy kiemelkedő fantáziával megáldott ember, Jancsó Miklós. Nem a filmrendező támadt fel, bár egyedi világlátásukban lehet hogy megközelítik egymást.

 

Miklós vályogból épített kutyaházat, ahol a cicáknak is lesz hely, nem hagyományos stílusban. Halásztelek és Tököl között a repülőtér túloldalán van a tanyájuk, ártéren, tehát abban a biztos tudatban alkotott, hogy valamikor a bizonytalan jövőben munkáját az ár lehet hogy el fogja mosni.

Jancsó Miklós

Jancsó Miklós

Arra kérdésre, hogy milyen indíttatásból kezdett neki ennek a nagy munkának, nevetve válaszolt. Nem isteni szikra volt, szimplán egy zavaró tényezőt szeretett volna megszüntetni, amely a kutyaházak közelsége volt a ház ajtajához. Szerette volna ha egy kicsit szellősebben lennének egymástól. Ezen kívül a ház pincéjét ássák ki, és onnan köbméterszám került ki a tiszta agyag amit valahova tenni kellett.

Az építmény ebből az agyagból plusz szénából készült vályogból lett építve. A vályogot egyszerű fa váz tartja a helyén, némi drót lett kifeszítve a függőleges botok közé, amire épült a fala. A “födémeket” vízszintes fákra fektetett nád tartja.

A tető kisebb négyszögletes panelekből tevődik össze, fa+kevés agyag tartja lentről, aztán arra jött a nád, majd a fólia, ami körbe lett agyagozva szintén. A fólia tetején vakolóháló és még némi nád tartja a termőföldet a lejtős felületen, hogy le ne csússzon. A fű már sok helyen kinőtt rajta, és eddig nem csúszott le. A tető széle többször leomlott az esőtől ezért egy cement réteggel lett befedve. A peremet cementbe mártott elhasznált pólókkal erősítette meg, hogy ne mossa le a víz.

Az egész munka másfél hónapig tartott.

 

 

Jelenleg 2 állandó lakója van a nem mindennapi építménynek, a kutyusok. Átmeneti jelleggel 7 cica is használja, ők még csak étteremnek, hiszen ott kapják az ételt, de valószínűleg boldogan fogják használni a szalmával bélelt 2 kuckót is, ami külön nekik lett kialakítva.

Miklós a projectet tapasztatlatszerzésnek is felhasználja a különböző építési technikák elsajátításához, hogy a későbbiekben azt felhasználhassa más zöld-tetős vályogház építésénél.

 

Nekem nem kérdéses, az év kutyaólját látom a képeken, ami reméljük sokáig fog állni, és örömmel fogják használni az állatok. Végezetül a névadás kérdésre Miklós csak ennyit mondott:

Mivel semmihez sem hasonlít igazán, költői szabadságomra hagyatkozva megállapítottam, hogy ez az építmény VAU-HAUS stílusban készült.

 

Képek: Jancsó Miklós facebook

 

 

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!