Hőségriadót rendeltek el péntek éjfélig

Keddtől péntek éjfélig az egész országra hőségriadót rendelt el Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az év eddigi legerősebb hőhullámáról írt hétfő délután.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye szerint értesítették a megyei kormánymegbízottakat a hőségriadóról, kérve, hogy tájékoztassák az illetékességi területükön működő egészségügyi szolgáltatókat és megyei védelmi bizottságokat, további intézkedésekre egyelőre nincs szükség – tették hozzá.

Kiemelték: a tartós hőség nemcsak a szív- és a keringési betegségben szenvedőket, hanem az egészséges szervezetet is megviseli, ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségi panaszok. A nagy melegben kiemelten fontos a fokozott folyadékbevitel, de kerülni kell a magas koffein-, illetve cukortartalmú, valamint az alkoholos italok fogyasztását – írták.


Az Emmi felhívta a figyelmet arra is, hogy akik a vízparton tartózkodnak, azok a déli órákban kerüljék a napozást, és ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.
A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyek listája elérhető a katasztrófavédelem weboldalán, a http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/lakossag/hoseg/klimatizalt_helyisegek_listaja_2017.xls oldalon – olvasható a közleményben.

A listából a környékünkön található helyek:

Dunaharaszti Némedi u. 69. Tesco Hipermarket
Dunaharaszti Némedi u. 102/a. Lidl
Dunaharaszti Jedlik Á. u. 1. Aldi
Halásztelek Korbuly u. 1. Aldi
Halásztelek II. Rákóczi F. út 94. Spar
Ráckeve Lacházi u. 26. Lidl
Ráckeve Móricz Zs. u. 3-7. Penny Market
Ráckeve Kossuth L. u. 100. Tesco
Szigethalom Mű u. 15-21. Spar
Szigetszentmiklós Háros u. 120. Auchan
Szigetszentmiklós Csepeli u. 64-68. Aldi
Szigetszentmiklós Csepeli u. 16/a. Lidl
Tököl Hermina u. 1-3. Tesco Hipermarket

 

Szigethalmon a hőségriadóra való tekintettel péntekig 10-16 óra között az Egyesített Népjólléti Intézmény vizet oszt az alábbi helyeken:

  • Szigethalom HÉV megálló
  • Szigethalom posta
  • Szigethalom Egészségház

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő délutáni veszélyjelzésében azt írta: a következő napokban fokozódik a hőség. A héten többfelé 40 fok körüli maximumok is lehetnek.
A hőség miatti meteorológiai szolgálati, valamint tisztifőrvosi – az egykori Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) – figyelmeztetésnek különböző kritériumai vannak.

A tisztifőorvosi figyelmeztetésnek három fokozata van. A legmagasabb, harmadfokú jelzés a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot. Ez a kánikulahelyzet az erről szóló kormányrendelet szerint “rendkívüli időjárási helyzetnek” számít, amely rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.

A meteorológiai szolgálat hőség miatt csak figyelmeztetést ad ki, riasztást nem. Előbbi az egész napra várható napi középhőmérsékleten alapul. Citromsárga, vagyis elsőfokú, ha egy megyében a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Narancssárga, másodfokú, ha a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakul, esetleg a 27 fokot is meghaladja. A piros, a harmadfokú figyelmeztetés kritériuma, hogy a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett legyen.

 

A hőség miatt fokozott figyelmet kell fordítani a haszonállatok folyamatos vízellátására és a tűző nap elől árnyék biztosítására számukra – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A hivatal javaslata szerint az állatszállításokat úgy kell szervezni, hogy belföldön az éjszakai, kora hajnali órákban szállítsák az állatokat. Felhívják a figyelmet arra, hogy a 8 órát meghaladó szállítások esetében kizárólag olyan járművek használata az engedélyezett, amelyeknél a külső hőmérséklettől függetlenül, álló helyzetben is biztosított a megfelelő légcsere. A kifutóval rendelkező ólaknál – árnyékos terület hiányában – a sertések könnyen leégnek a tűző napon – tették hozzá.

Azoknál a mezőgazdasági haszonállatoknál, amelyeknél a tartástechnológiából adódóan az állatok jóléte nagyban függ az automatikus szerkezetektől – mint például ventillátorok, hűtés-fűtés, szellőztető berendezések – a jogszabályi előírások alapján olyan érzékelő riasztóberendezéseket alkalmaznak, amelyek az esetleges meghibásodást minden esetben haladéktalanul jelzik egy intézkedésre alkalmas személynek. Ez elsősorban a baromfitartást, a húsnyúltartást érinti, ahol az állatokat zárt helyiségben tartják – olvasható a közleményben.

 

forrás:MTI

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!