Számvevőszéki ellenőrzés a Szigethalmi önkormányzatnál

Megkezdődött Szigethalom Város Önkormányzata belső kontrollrendszere kialakításának és működtetésének ellenőrzésére. Az Állami Számvevőszék stratégiájában célul tűzte ki, az integritás alapú, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználás megteremtését. Ennek keretében ellenőrzi az önkormányzatok belső kontrollrendszerének kialakítását és működtetését, a közpénzfelhasználás szabályosságát, a közpénzekkel és a nemzeti vagyonnal történő ésszerű és felelős gazdálkodását, a beszámolási és adatszolgáltatási kötelezettség szabályszerű teljesítését.

 

Az ellenőrzés keretében értékelésre kerül az ellenőrzött önkormányzat korrupciós kockázatainak kezelését szolgáló integritás kontrollok kiépítettsége és az integritás szemlélet érvényesülése.

Az ellenőrzéssel az Állami Számvevőszék célja, hogy az ellenőrzési tapasztalatok alapján hozzájáruljon az ellenőrzött önkormányzat által kialakított belső kontrollrendszer szabályozottságának, működtetésének javításához. A belső kontrollrendszer magában foglalja mindazon szabályokat, eljárásokat, gyakorlati módszereket és szervezeti struktúrákat, kockázatkezelési technikákat, kontrolltevékenységeket, melyek segítséget nyújtanak a szervezetnek céljai eléréséhez.

Az ellenőrzési program alapján megkezdődött a számvevők felkészülése az ellenőrzés végrehajtására. A felkészülés alatt a számvevők áttanulmányozzák az ellenőrzési programot, a jogszabályi környezetet és megkezdik a beérkezett dokumentumok, adatok rendszerezését, feldolgozását.

 

Uram Ferenc Gyula
számvevő tanácsos
Csapó Tiborné
ellenőrzésvezető

forrás:aszhirportal

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!