Kell nekem kutya?

A Gazdát egy barátja tegnap meg kérdezte, hogy mi a véleménye ha ő kutyát szeretne tartani.

A Gazda közölte: megy dolgozni, írjak erről egy cikket.

A rövid válaszom, hogy rengeteg kutya társam sínylődik a különböző ebrendészeti telepnek, vagy menhelynek nevezett sitten. Ha nem vagy nagyon elvetemült, akkor biztos, hogy nálad jobb sora lesz, mint ott. Tehát a kutya szempontjából minden képen a válaszom az, hogy igen Te nem élhetsz kutya nélkül.

Nézzük meg más oldalról is:

A kerítés

Kutya szép szemekkel

Lehet egy ilyen szempárnak ellenállni?

Mi kutyák önálló lények vagyunk, Saját céljaink, döntéseink vannak. Mi Csibésszel például imádtunk átugrani a kerítésen és elmenni a környékre csavarogni. Mindig jó buli, ha a kutya találkozhat a haverokkal, megjelölheti a villanyoszlopot, amikor elfáradt hazamegy. Ha lusta átugrani a kerítést, akkor alszik egyet a kapu előtt amíg a Gazda hazaér és beengedi. Ha egy ilyen séta során elüt egy autó, akkor bizony Te fizeted a gyógykezelésemen kívül az autóban esett kárt is.

A Mi esetünkben a Sárga Drót (amit a Gazda villanypásztornak hív) hozta a megoldást. Amikor a drót kikerült gondosan megszagoltuk, majd úgy nyávogtunk mint egy macska. Azóta a kerítést tiszteletben tartjuk. Csak akkor megyünk sétálni, ha a Gazda visz.

Csibész mellet egy rövid ideig volt Zsömi tacskó. Ő a kerítés alját rágta szét apróra, mert nem tudta átugrani. Reggeli időre hazajött (azóta olyan helyen lakik, ahol a Gazda lábánál az ágyban alhat. Ha tudtok ilyen helyet megyek én is)

A séta

Szabad kutya

A séta póráz nélkül az igazi, de vagy a közteresek, vagy a vadászok fogják kifogásolni

Attól, hogy kertben lakunk még a séta kell. Egy kutya nem csak táppal él. A szagok épp olyan fontosak, azokat pedig a séta közben lehet összeszedni. Ha a Gazda naponta kétszer elvisz sétálni, akkor mi nem csak szoba, hanem kert tiszták is vagyunk (tudjátok ki akarja azokat a barna kupacokat szagolni, amíg a Gazda össze nem szedi…)

A séta egy érdekes dolog, amit a Jogalkotók (nem vagyok róluk nagy véleménnyel) szigorúan szabályoztak. Amikor fiatal voltam, a szájkosár használatát Önkormányzati rendelet szabályozta. Szerintetek egy vasárnapi kirándulás során, amikor a Gazda megállt egy fekete levesre honnan tudta meg, hogy az adott önkormányzat területén kell-e szájkosár vagy nem?

A Gazda volt Sátoraljaújhelyen (mi addig panzióban kergettük a haverokat). Végig sétált a sétáló utcán és megállapította, hogy a távolabbi végén van egy tábla, amely szerint ott nem lehet kutya. Mint tudjuk a szabály nem ismerete nem mentesít…

Sajnos a kutyákat sem szereti mindenki. Séta során legyél erre is figyelemmel. akin látod, hogy nem örömmel közeledik a kutyához, inkább te kerüld nagy ívben, mit őt kényszerítsd kitérésre.

A költségek

A kutyatartás költségekkel jár. A legegyszerűbb, ha még egy személyként számoltok az ebbel:

A Gazda havi 10 000 Ft-ért vesz kaját, annak én a felét eszem meg: 5 000 Ft/hó

Szokott venni kullancs elleni nyakörvet (nagyon jól áll): évi 2X6000 Ft

Oltások, féreghajtás, valami mindig van, orvosi költségek: év 20-50 ezer forint

Suli: Heti 1500Ft

Néha szétrágunk ezt azt, a széthagyott ételt megmentjük: Na erre nincs becslés

A szomszédok

Egy kutya a szomszédokra is hatással van. A kertben lerakott kupacoknak jól beazonosítható szaga van, a postást, kukást járókelőket meg kell ugatni. Én szeretek csak sétálni az udvaron, közben jártatni a számat. Ezt a szomszédok nem feltétlenül nézik jó szemmel. A Gazda egyszer adott nekem egy „ugatás gátló nyakörvet”. Nagyon csinosan állt a nyakamon. Amikor esőre csapott nyakon egy egész napig csendben voltam. Azután megtanultam, hogyan lehet úgy ugatni, hogy a nyakörv ne bántson…

Egy emeletes házban a széthagyott kutyaszőr is lehet probléma, illetve ha a szomszédokkal a kapcsolat nem felhőtlen akkor bármi, hiszen akkor nem a kutyával, hanem egymással van bajuk a szomszédoknak. A Gazda ismert valakit, aki vett egy gyönyörű hatalmas papagájt, majd nagyon gyorsan vissza is vitte, mert olyan hangja volt, hogy több saroknyira elhallatszott. Ilyen bizony kutyával is előfordul.

A suli

Vannak kutyák akiket láncon tartanak. Nekik nem kell suli, de már nem a XX. században vagyunk (A Gazda itt állatvédelmi törvényt és ilyesmit emleget)

Ha magad mellett akarsz tudni egy életen át, akkor vigyél el suliba. Ott mindketten megtanuljuk, hogy milyen az udvarias viselkedés, hogyan lehet egy csoportban jól viselkedni. Ez bizony nem mindig egyszerű. A kutyának gyakran van szükség a Gazda segítségére. Pár éve utaztunk vonaton és egy hölgy teljesen rosszul lett, amikor meglátott. Ki kellett mennünk a peronra (A Gazda valami kinofóbiát emlegetett, de ki félne tőlem), hiába volt rajtunk póráz és szájkosár. De szerencsére ezt is sikerült megoldani. A peronon kevesebb gyerek simogatott, de sokkal több volt a szag. Itt a Gazda segítségére volt szükségem, mert én hiába adtam csupa barátságos és cuki muki jelzést, a problémát csak a Gazda segítségével tudtam megoldani.

Egy úton való átkelésről nem is beszélve. Egyszer Csibész Úgy gondolta önállóan megy át az úton. Egy autó elütötte. Ő ugyan nem sérült, de az autó nagyon csúnyán összetört. A Gazda átadott pár színes papírlapot az autósnak, amiről azt mondta, hogy ebből nagyon sok hónapig ehettünk volna (én ezt már akkor sem hittem el, egy hónap alatt egy hatalmas zsák kaját eszünk meg, nem pát papír cetlit)

Az iskola nem olcsó. Van sokféle. Én is két iskolába járok. Érdemes többet kipróbálni. Annál maradni, amelyik a legjobbnak tűnik. Nekem a suliban a lényeg, hogy játszhatunk a Póráz nélkül a haverokkal pár percet. Ezt otthon nem tudod megtanítani. Az ül/fexik/ááll/pacsi az otthon is könnyen tanítható, de ez nem.

A kapcsolat

A kutya helye a Gazda mellett van

Ha egy kutyát magadhoz engedsz, akkor egy szerződést kötsz vele, hogy jó Gazdája (igen nagy G-vel) leszel az élete végéig. Ezt egy okos ember így fogalmazta meg:

Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.

Ez egy 10-15 éves program. Ez alatt az idő alatt a kutyát tanítani kell, foglalkozni vele, etetni, orvoshoz hordani, és ami szükséges. Cserébe kapsz egy olyan barátot, aki olyannak fogad el, amilyen vagy. Nem érdekli, hogy öreg vagy fiatal, gazdag vagy szegény magas vagy alacsony. Ö csak azt tudja, hogy te vagy a Gazda. Érted akár az életét is kockáztatja. Ez annyira igaz, hogy az iskolában az örző-védő foglalkozáson csak néztünk, mert nem értettük miről van szó, de Gazdasszonyhoz egyszer csúnyán szóltak. Csibész az illetőt teljes meggyőződéssel zavarta el…

Abban biztos lehetsz, hogy egy kutya örül neked, amikor haza értsz, szomorú, amikor nélküle mész el otthonról. Ha voltatok sétálni a kedvenc időtöltése a lábadnál nézni a TV-t

Amikor a Gazda rádiót javít mi is mindig odahúzódunk a lábához, mert ugyan érezzük, hogy a rádiónak nincs kaja szaga, de a Gazdának fontos, tehát nekünk is. Aztán elalszunk, hiszen olyan sokáig nem lehet figyelni. Aztán jól megijedünk, amikor megszólal. Utána a Gazdával együtt örülünk (csak tudnám minek)

A kirándulás

Ha kutyával mész kirándulni, nyaralni egy egészen más világ fog megnyílni előtted. Rengeteg helyre nem engednek be kutyával. Egyszer egy kovács múzeumba sem engedtek be. Gondolták, hogy megesszük a vasat? Sok helyre viszont behívnak mert a kutya az mindig édes, tündi-bündi. Egy kiránduláson a kutya olyasmit is jelez, amit nem vennél észre. Azt azonban vedd figyelembe, hogy a kutyáknak négy lába van. Ez vadász nyelven azt jelenti, hogy lőni kell rá.

Rengeteg szálloda állítja, hogy szívesen lát házi kedvencet, de ezek egy része csivavaára vagy yorkira gondol.

10-15 év

Egy kutya 10-15 évig a barátod. Ne felejtsd el, hogy amikor ez letelik, nem egy kutyát, hanem egy barátot fogsz elveszíteni.

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!