Betörések, lopások, rablások

Reggel olvastam egy közösségi oldalon, hogy városunkban ismét betörések történnek. Sajnálatos módon úgy tűnik, hogy a szervezetetek, amelyek a bűncselekmények megelőzésére és megtorlására (ez alatt most a letartóztatást, börtönbüntetést értem) akár fegyvert is használhatnak, nem feltétlenül a károsultak érdekeit védik.(1, 2, 3) Az első ügyet árnyalja, hogy a bűnöző a fagyállótól csak rosszul lett. Abba halt bele, hogy még egy kis drogot is adagolt magának.

Ha a hatóságokra nem számíthatunk mi a teendő?

 

Egy szép szobabelső a gazembereknek is nyújthat támpontot

A bevezetőben példákkal (amelyek csak a jéghegy csúcsának a tetejét jelentik) bizonyítottam, hogy a hatóságokra nem számíthatunk.

A megoldás az összefogás.

Természetesen arra nem lehet számítani, hogy a hatóság megvédi azokat, akik a saját érdekeik megvédéséért tesznek is, de az összefogás az ezt is megoldja.

Technikai felkészülés

  • Az értékes tárgyakat (pénz ékszerek) rejtsük el
  • Az Internetre (Facebook, Twitter, Pinterest stb) ne tegyünk fel olyan képet, amely a lakásbelsőnket mutatja
  • Használjunk legalább közepes minőségű ajtókat, ablakokat zárakat
  • Riasztó
  • Kamera

A biztonságos szekrény

Az értékeket érdemes lehet egy falba épített zárható „páncélszekrénybe” helyezni, a szekrényt pedig elrejteni. A szekrény eltakarására jó lehet a krimikből jól ismert kép, vagy egy fotel, esetleg egyéb könnyen mozgatható bútordarab.

Internetes kommunikáció

A képet körülvágtam, mert a háttér olyan elemeket is tartalmazott, amit nem szerettem volna megmutatni.

Az Internetes kommunikáció (néhány nagyon professzionális eset kivételével) nem tekinthető bizalmasnak, bár sokat tehetünk érte, hogy az legyen. A lakás belső terét (is) ábrázoló kép egy esetleges betörésre való felkészülés során igen jó támpontokat adhat, ezért ne osszunk meg olyan képeket, amin a lakás beosztására vagy az értékesebb tárgyak (TV, számítógép, festmények, stb) láthatóak. Ne felejtsük el, hogy egy nagy rakás olyan dolog van, ami neked nem kimondottan értékes, de másnak igen, illetve ha már betört, akkor azt is elviszi.

Ajtók zárak

Had ne ajánljak konkrét típusokat, már csak azért sem mert nem szakmám. Amit érdemes végiggondolni, hogy egy jó minőségű elterjedt, vagy egy közepes minőségű, de egzotikus védelmi rendszer ad-e komolyabb védelmet.

Az ajtók feladata csak kivételes esetben az, hogy bármi áron kint tartsa a betolakodót. A gyakorlatban csak az a feladat várható el, hogy ne juthasson át rajta zajtalanul, lehetőleg az átjutás során némi sérülést okozzon, A kitűzhető cél, hogy az ajtó annyira legyen erős, hogy a bejutást megnehezítse (időbe teljen átjutni, zajjal járjon) A H zárak a sok zárási ponttal jelentős védelmi szintet jelentenek.

A riasztó

A riasztó egy érdekes kérdés. Legyen helyi riasztás, vagy be kell kötni biztonsági szolgálathoz?

Egyik mellet sem lehet egyértelműen letenni a garast.

A helyi riasztás csak akkor ér valamit, ha a szomszédok otthon vannak és meg vannak beszélve a teendők. Tegye fel a kezét, aki egy szirénázó riasztó mellett nem megy el közömbösen.

Ha biztonsági szolgálathoz van bekötve a riasztó, akkor a szolgálat munkatársai pontosan tudhatják, hogy mikor vagyunk orrhon és mikor nem. Vajon egy ilyen szolgálat minden munkatársa hozzánk lojális, vagy vannak egyéb érdekei is?

A kamera

A kamerarendszer kettős feladatot lát el:

  1. Van egy elriasztó feladata
  2. Dokumentálja az eseményeket

Az elrettentő feladatot két hatalmas üres kameradobozzal meg tudjuk oldani. A valós képfelvételt a kevésbé feltűnően elhelyezett kamerákkal lehet végezni. Manapság pár ezer forintért elfogadható kültéri IP kamerát vehetünk (két darab 25 000 forintos kamera sokszor elég), a képrögzítésre pedig használhatunk egy málnapc-t, ami kicsi, jól elrejthető és keveset fogyaszt. Ha van rá lehetőség a tárolt képeket ne a védett területen tároljuk, hanem lehetőleg szomszédnál. (ha a lakást kiürítik legalább a képek megmaradnak)

A szervezés

A szomszédokkal alakítsunk ki együttműködést (akkor is, ha egyébként nem állunk szóba egymással). Cseréljünk telefonszámot. Ha szokatlant látunk a másik érdekszférájában, akkor hívjuk fel. Ilyen szokatlan dolog lehet, ha ismeretlen autó parkol a kerítés mellett, egy autó többször végig megy az utcán. Ha egy autó sokáig áll úgy, hogy az utas nem száll ki érdemes lehet megkérdezni segíthetünk-e. Ha eltévedt örülni fog, ha sunnyog megtudja, hogy észrevettük.

Kössünk biztosítást. A bajt nem segít megelőzni, de utólag nagy segítség

Ha kamerát, kamerákat telepítünk, akkor a rögzítő egységet jól rejtsük el, vagy a szomszédnál helyezzük el, hogy egy betörő ne vihesse magával. Érdemes a valós kamerákat rejtve telepíteni, míg jól láthatóan elhelyezni üres kameradobozokat.

Ha ismeretlenek megjelennek, amikor az ember nem hívta őket, akkor a szomszédokkal való kártyázást abbahagyva a sérüléseiket el lehet látni, hívni a mentőket és rendőröket. Mivel együtt kártyáztunk a szomszédokkal fel sem merül, hogy a sérülésekhez közünk lenne.

Olyan riasztó vagy egyéb berendezést telepítése, használata amely sérülést okoz tilos, arról azonban senki sem tehet, ha a betörő bele esik a fának kiásott gödörbe, vagy olyankor lép be a lakásba, amikor a villanyszerelés még nincs befejezve és a fém nyelű söprű pont úgy dől el… (de tipped adni is bűncselekmény)

Konklúzió

A kormány fenntartja magának az erőszak privilégiumát, a lakosságnak az önvédelem jogát is csak utólagosan és az arányosság figyelembevételével (és egyéb blabla) engedi meg. Az egyszeri gyalogos állampolgárnak az adott esetben esetleg másodpercek alatt kell dönteni, míg a hatóságoknak akár éveik van annak eldöntésére, hogy a védekezés megfelelt-e a vonatkozó törvényeknek (tényleg ki tudja tételesen felsorolni az önvédelemre vonatkozó szabályokat?)

Kelő szervezés esetén azonban biztonságban tudhatjuk értékeinket.

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!