Megúsztuk a jeges árt

1956-ban jeges ár pusztított a Dunán, mely nem kímélte településünket sem. A Dunaföldvári hídnál összegyűlt jégtáblák visszaduzzasztották a Duna vizét. A jég, mint kés a vajon átszakította a Tassi zsilipet, melynek következtében a folyó vize elárasztotta a Kis-Duna partján fekvő településeket.

 


Az idei tél nem kímélt bennünket, régen látott módon fagytak be hazánk tavi, folyói. A téli sportok szerelmesei örülhettek a kialakult időjárási helyzetnek, hiszen tartósan igénybe vehették vizeink jégfelületét.

Azonban a jegesedés sokszor veszélyhelyzetet eredményez; láthattuk, hogy a Tiszán mennyi „fejfájást” okozott a jég a vízügyi szakembereknek.

Szigethalom a Kis-Duna partján fekszik, a hagyományos árvíz kevésbé veszélyezteti településünket, hiszen a folyó ezen szakasza zsilipekkel szabályozott. A Duna nagy ága mentén pedig a Balti-tenger szintjéhez képest 1100cm magasságig védmű állja útját az áradásnak. Ezek a „gátak” jól állapotban vannak, stabilan védik a Csepel-sziget településeit.

Megnyugtató lehet számunkra, hogy a jelenkori robbantási technológiákkal elkerülhető a jeges árvíz. Ma már a híd pillérei mellett is képesek megbontani a feltorlódó jégtáblákat.

Tóth Csaba

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!