Víz, ami nincs

Ahogy régebbi írásaimat kezdtem, most is elismétlem: az alábbiakban olvasható gondolatok, teljes mértékben párt függetlenek. Szubjektív tapasztalati megfigyeléseken alapulnak. Mindennemű propaganda vagy kampány tevékenységtől elhatárolódom.

Igaz, egy ideje már nem jelentkeztem, de néha-néha billentyűzetet ragadok és leírom a gondolataimat, észrevételeimet, mint ahogy most is ezt teszem. Jelenesetben a hideg, a víz és vízóra téliesítése miatt.

Itt vannak a brutális mínuszok és mindenki fagyoskodik. Sok helyen a városban melegedőket hoztak létre, de olyat is olvastam, hogy ingyen fát osztogatnak a rászorulóknak. Ez igazán kedves gesztus és tisztelendő, hogy gondolnak ilyenkor az emberek azokra, akiknek nem telik tüzelőre. Az önkormányzat és számtalan szigethalmi fórumon lehet olvasni azt a felhívást, hogy a hideg idő miatt, téliesíteni kell a vízórákat, nehogy elfagyjon.

Rendben, melegedő van, ingyen tüzelő a rászorulóknak van, vízóra „becsomagolás” is megvan. De, mi a helyzet akkor, ha például a vízóra, a téliesítés után is tönkremegy?
Nézzük meg, hogy mi a teendő!

Jelenállás szerint, Szigethalmon a DPMV Zrt. látja el a vízmű szerepet, tehát őket kell értesíteni, hogy bizony gond van a vízórával, hiába volt bebugyolálva. Rendben, szívélyes telefonálás, megjelennek az illetékesek, felveszik a jegyzőkönyvet, munkalapot, kicserélik a tönkrement vízórát, majd távoznak. Ez után nekünk annyi a dolgunk, hogy kifizetjük a vízóra cserét, ami 31 ezer forint.

Hogy mennyi?!

Igen, ha egészen pontosak akarunk lenni, akkor 31. 750 Ft.

De miért ilyen drága egy vízóra cseréje? Na, itt az első bökkenő, hogy miért ennyi! Felmegyünk a DPMV oldalára, mert ott biztosan le van írva, hogy mit tartalmaz ez az ár, de hamar rájövünk, hogy bizony erről nincs bővebb információ. Szóval még mindig ott tartunk, hogy egy vízóra csere miért ilyen drága.

A következő, amit tehetünk, hogy körbenézünk az internet segítségével, hogy máshol, pl. a fővárosban mennyi az annyi, és miért annyi. Találtam is néhány oldalt, ami ezzel a kérdéssel foglalkozik.
Megnéztem az árakat, ahol a következőket találtam:
1 db vízmérő csere: 10.375.- Ft+Áfa (Bruttó: 13.175.-Ft)
Üzembe helyezési díj: 2.126.- Ft+Áfa/lakás (Bruttó: 2.700.-Ft)
Tehát összesen bruttó 15. 875 Ft

De ez mit is tartalmaz?

  • a munkavégzéshez szükséges segédanyagot
  • vízórát
  • szerelési munkadíjat
  • Vízművek lakás-mellékvízmérő műszaki átvételét, (plombálási díjat) amit a cégünk a fővárosi vízművek szerződött partnereként a szereléssel egyidejűleg elvégez, és a (Díjbeszedő Holding Zrt.) fogja számlázni az ügyfelek felé.
  • kiszállást
  • ügyintézést
  • 2 év teljes körű jótállást

De, azért nézzük még tovább. Egy másik oldalon kevesebb a leírás, de ezt találjuk:
Vízóra csere díja 6500 Ft/db

Oké-oké, értem én, nem kertes házakról van szó, hanem tégla/panel épületekről. De menjünk vissza a DPMV oldalára, csak találunk valami bővebb információt!

Valaki azt mondta nekem, hogy azért kell a fogyasztónak fizetnie a cserét, mert az ő tulajdona… Ez valóban így van? Tényleg ezért kell fizetni? Mert a DPMV oldalán, a Gyakran Ismételt Kérdéseknél a következőt találtam:

„Fővízmérő – kinek a tulajdona? Kinek a feladata a csere, hitelesítés?

A fővízmérő a szolgáltató tulajdona. Időszakos cseréje, hitelesítése, meghibásodás esetén javítása a szolgáltató feladata. Hitelességi ideje 4 év.” „

Ha jól értem, akkor van a fővízmérő és a mellékvízmérő. A fővízmérő, ami a házon kívül helyezkedik el, a mellékvízmérő pedig a házon belül. Tehát több vízóráról is beszélünk…

„Mellékvízmérő – kinek a tulajdona? Kinek a feladata a csere, hitelesítés?

A mellékmérő a fogyasztó saját tulajdonát képezi, annak időszakos cseréjéről, hitelesítésről, meghibásodás esetén a javításáról a fogyasztó köteles gondoskodni. A hitelességi ideje, ha a szolgáltató arra számlát állít ki, 6 év.”

Akkor nézzük csak, szóval van a fővízmérő, ami kint van, tehát ez elfagyhat. Ha elfagy, tönkremegy, meghibásodik, akkor a szolgáltató feladata a csere. Igaz, arra nem tér ki ez a rész, hogy ezt kinek kell fizetnie.

Ez akkor sem tiszta számomra, de csak kellene tudni, hogy most ez a 31. 750 Ft mégis mit tartalmaz… Nézelődök tovább az oldalon, de esküszöm, nem találtam semmilyen infót erről, pedig még az
ÁSZF-et is átnéztem.

A legjobb az, ami a cég téliesítési tájékoztatójában olvasható:

„Amennyiben mégis bekövetkezik a baj értesítse munkatársainkat! Sajnos ebben
az esetben az elfojt víz költségét valamint az új vízmérő árát a
tulajdonosnak ki kell fizetnie.”

Téliesítettük a vízórát, mégis elfagy, de fizessük ki az elfolyt vizet és azt a 31.750 Ft-ot is.

Akárhogy is matekozok, valahogy ez nincs rendben, hiszen egy vízóra legyen kb. 6000 Ft, a kiszállási díj legyen kb. 5000, a szerelési díj is legyen kb. 5000 Ft, de ezek persze csak saccolt összegek, de akkor is 16. 000 Ft-nál járunk. Akkor mi az a további 15.000 Ft?

De, mit ad Isten, az ismeretségemben egy családnál ez történt. (Mint később kiderült, nem ők az egyetlenek.)  Beszélgettem is velük, ők is így jártak, hiába volt bebugyolálva, csak elfagyott a vízóra. Bejelentették telefonon, minden rendben, kijönnek majd, kicserélik, aztán később majd be kell fizetni ezt a horror összeget. Meg is kérdeztem, hogy ők tudják-e, hogy ez a 31 ezer forint mit tartalmaz, azon kívül, hogy kijönnek és kicserélik. A válasz nem volt meglepő: Nem tudják. Tehát most várják, hogy megérkezzenek a vizesek és kicseréljék azt, amit ki kell.

Természetesen ők is fel vannak háborodva ezen az összegen. Ők sem értik, hogy mi kerül ennyibe.

Egy szó, mint száz, ha esetleg Ön olyan személy, akinek nincs pénze tüzelőre, fagyoskodik, akkor menjen melegedni, de ha a vízórája elfagyott, akkor fizessen be 31. 750 Ft-ot. Ja, hogy nincs annyi pénze? Akkor lehet várni az esőt.

Maradok Tisztelettel: „Halmer” – Egy szigethalmi lakos

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!