A mobiltelefonok

A Gazdához beállított Bálint barátja. Hozott kínai telefont mutatóba. Őt egy kedves barátja kérte meg, hogy a Kínában vásárolt telefonokkal kezdjen már valamit, mert ez a belpiacos kinézet erre felé nem menő. Az, hogy a szokásos alkalmazások hiányoznak egy dolog, de több alkalmazás alatt is pálcikákból álló felíratok vannak. Azok vajon mit csinálnak? A megszokott alkalmazásokat nem lehet telepíteni, mivel a Google Play áruház sem elérhető el.

 

A megoldás az alap szoftver cseréje a „global” verzióra. Természetesen ez nem annyira egyszerű, mint amilyennek látszik, de nem is különösebben nehéz. A nehézség annyi, hogy angol nyelven kérvényezni kell a szoftvercsomag cseréjét, amire 10 napon belül válaszolnak, vagy nem. A válaszüzenetben ez utóbbi esetben a fórumon való reklamálást ajánlják. A folyamatot az IT-Kommandó oldal részletesen tárgyalja.

A REDMI 3S vagy 3X (az egyik a global a másik a belpiacos verzió jelölése) 2016. júniusában jelent meg, tehát 2017 elején már kiforrott típusnak tekintető. Azóta megjelent a REDMI 4 is, azonban az Európai 4G támogatás még nincs benne (A korai REDMI3-asokban sem volt, egy későbbi frissítés keretében lettek erre felkészítve).

Az egyenletesen matt fém ház minőségi benyomást kelt. A kezelőszervek elrendezése kézre eső (a mai „okostelefonoknál” ez már elvárható minimum). Egy negatívum azért van. Az előlapi gombok nincsenek fénnyel kiemelve, ezért nem minden fényviszony mellett láthatóak jól. A készülék megszokása után ez azonban elveszti a jelentőségét.

A szintén Kínából származó rugalmas tokon a kivágások nem igazán pontosak. A csatlakozókat lezáró betétek pozíciója kimondottan pontatlan. Ennek az oka, hogy a 3s és 3x készülék alakja kis mértékben eltér, azonban ugyan azt a műanyag tokot ajánlják hozzá.

A készülék a műszaki adatai alapján a középkategória alját sejtetik. A gyakorlati kipróbálás során a készülék hozta az elvárhatót, de semmilyen szempontból nem tekinthető kiemelkedőnek.

A telefon olyan helyeken is jó vételt biztosít, ahol a Gazda telefonja (Nexus 4), már csak bizonytalan beszélgetést tesz lehetővé.

Lehetőség van (mint a legtöbb kínai telefon esetén) két  SIMkártya használatára.

A 4G internet nem mindig kihasználható. A böngésző néha nem tudja olyan tempóban megjeleníteni a weboldalt, ahogy letöltődik. Egy AD-blokker sokat segít, azzal, hogy a megjelenítendő elemek számát csökkenti.

A GPS vevője (na jó legyünk pontosabbak: GNSS vevője, de ki az aki így hívja?) alkalmas az amerikai GPS az orosz GLONASS és a kínai BeiDou rendszer jeleinek a vételére is. A GPS test nevű program szerint így a helymeghatározás pontossága 2m körüli, akár városi körülmények között is. Az iPon 2012-es cikke a gyakorlati különbséget is megmutatja az egy és a több műholdas rendszert használó navigációk között. A REDMI 3 chipsetje nem támogatja az európai GALILEO helymeghatározó rendszer használatát. A REDDMI 4 későbbi kiadásai, azonban valószínűleg igen.

A programok stabilan futnak, akadást nem tapasztaltunk. Ezek a kijelentések nagy dolognak hangzanak, de egy új telefontól elvárhatóak.

A hátlapon elhelyezett ujjlenyomatolvasóval praktikusan lehet feloldani a lezárt telefont. Több ujjat is hozzá lehet rendelni, de arra nem találtunk megoldást, hogy az eltérő ujjlenyomatokhoz más feladatot társítsunk.

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!