Tűzijátékokról és pirotechnikai eszközökről

A Készenléti Rendőrség bázisán tartott közös sajtótájékoztatót december 27-én az Országos Rendőr-főkapitányság, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Országos Mentőszolgálat a pirotechnikai termékek biztonságos felhasználásáról.


A sajtótájékoztatót Povázsai Sándor r. alezredes, az ORFK igazgatásrendészeti főosztályának rendészeti osztályvezetője kezdte meg. Az alezredes ismertette a pirotechnikai eszközök forgalmazásával, tárolásával és felhasználásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A magyar szabályozás négy kategóriába osztja a pirotechnikai termékeket, ezek a csomagoláson fel vannak tüntetve.

  • Az első kategóriába tartozó játékos pirotechnikai termékek egész évben kaphatóak. Alacsony hatóanyagtartalmuk miatt főként beltéri használatra szántak, ilyen például a bárki által elérhető tortatűzijáték. Ezeket a termékeket 14. életévüket betöltött személyek használhatják.
  • A második kategóriába sorolt termékeket 16 év fölötti személyek 1 kg nettó hatóanyag mennyiségig egész évben megvásárolhatják, szabályszerűen tárolhatják és szabadon felhasználhatják a terméken található kezelési útmutatás szerint. [ilyen például a “római gyertya”, “sikoly” vagy a “25 lövéses katyusa” elnevezésű eszközök] A fellövés helyszíne szilveszter napja kivételével ( 18-06 óra között) nem lehet közterület és természetvédelmi terület!
  • A harmadik kategóriába tartozó pirotechnikai eszközöket december 28. és 31. között vásárolhatják meg a 18. életévüket betöltött állampolgárok.
    Ezeket azonban csak az év utolsó napján, december 31-én 18 órától január 1-jén reggel 6 óráig szabad működtetni. A harmadik kategóriába tartozó eszközökből összesen három kilogramm nettó hatóanyag-tartalom mennyiségű terméket szabad egy háztartásban tárolni. Tilos ezeket a padláson vagy pincében tartani, gyúlékony anyagoktól távol úgy kell őket elhelyezni, hogy gyermekek ne férjenek hozzá.
  • A negyedik kategóriába azok a professzionális pirotechnikai termékek tartoznak, amelyeket csak szakképzett pirotechnikus vásárolhat meg.

Az alezredes elmondta, hogy a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan petárdázni idén is tilos. Akik engedély nélkül szereznek be ilyen pirotechnikai terméket, szabálysértést követnek el. A szabálysértési bírság maximálisan kiszabható összege ilyen esetben 150 ezer forint. Mivel a pirotechnikai termékek működtetése élénk fény- és hanghatással jár, ezeket körültekintően, mások figyelembe vételével szabad működtetni.

Dr. Huszák András r. alezredes, tűzszerész arra hívta fel a figyelmet, hogy mindig legális, ellenőrzött árusítóhelyen vásároljunk pirotechnikai termékeket, hiszen azokat olyan szakember árusítja, aki szakmai tanácsokat tud adni a vásárlóknak. Soha ne vásároljunk illegálisan árusított vagy házilag előállított pirotechnikai termékeket piacon, vagy gépkocsi csomagtartójából. Ha a megvásárolt pirotechnikai termék átnedvesedett, azután se használjuk fel, miután megszáradt.
Elég a december 20-án, Mexikóban bekövetkezett balesetre gondolni, ahol egy olyan piac gyulladt ki, ahol pirotechnikai terméket árultak. Az eset során harminchárman veszették életüket. A tűzszerész szakember fotókkal és rövid videókkal mutatta be a helytelen termékhasználatot, és azok következményeit.

Dr. Bérczi László tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője elmondta, hogy a katasztrófavédelem szakhatóságként vesz részt a pirotechnikai termékeket árusító helyek engedélyezésében és ellenőrzésében. Tavaly mintegy 400 ideiglenes árusítóhely volt, míg idén december 20. és 31. között 630 árusítóhely közül választhatnak a vásárlók.

Azokat a harmadik kategóriába tartozó tűzijátékokat, amelyeket nem használtunk fel vagy hibásak, január 5-ig vissza kell vinni az árusítóhelyre, ahol kötelesek azt térítésmentesen visszavenni.

A katasztrófavédelem hatósági szakemberei a napokban minden árusítóhelyet ellenőriznek. Azt vizsgálják, hogy az árusok rendelkeznek-e a megfelelő tűzvédelmi ismeretekkel, megvannak-e a megfelelő védőtávolságok, hiszen baj esetén a tűzoltóknak meg kell tudniuk közelíteni az árusítóhelyet. Ellenőrzik az árusítóhely tűzvédelmi dokumentációját, hogy van-e a helyszínen oltóeszköz, illetve elérhető oltóvízforrás. A tűzoltókat a tavalyi év utolsó napján mintegy harminc olyan tűzesethez riasztották, amelyet tűzijáték okozott.

Többnyire a szabadon álló tuják és fenyők gyulladtak meg, de jellemző az erkélyre visszahullott rakéták miatti tüzeset is. A tábornok ismertette a pirotechnikai eszközök biztonságos használatának szabályait:

ne hajoljunk az eszköz fölé, ne irányítsuk őket emberre, állatra, épületre, növényre.

Minden esetben a legális árusítóhelyeket keressük, ahol magyar nyelvű használati utasítással ellátott terméket kaphatunk szakemberektől. Erős szél esetén ne működtessünk pirotechnikai termékeket, tűzijátékokat.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója elmondta, nincsenek veszélytelen pirotechnikai eszközök. A mentőket szilveszter éjjelén a leggyakrabban kéz-, fej- és arcsérülések miatt riasztják. Az elmúlt évben huszonegy személyi sérülés következett be a pirotechnikai eszközök szabálytalan használata miatt.

Ezt követően a tűzszerészek bemutatója következett, akik bábukon szemléltették, milyen sérüléseket okozhat a pirotechnikai eszközök felelőtlen használata. A katasztrófavédelem egy konténerben berendezett szobán mutatta be, hogy mekkora pusztításra képes egy tortatűzijáték. Az asztalon elhelyezett tortán lévő tűzijáték másodpercek alatt meggyújtotta a „szoba” függönyét, egy perccel később pedig lángokban állt az egész helyiség. A játékos pirotechnikai termék miatt kialakult lakástüzet a nyolcadik kerületi tűzoltók oltották el.

 

Szöveg: BM OKF Fotós: Szabadi Bálint tű.zls./FKI

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!