Itt a karácsony itt az Újév

Kedves barátaim

Csibész fiatalon.

Itt vannak az év végi ünnepek. Nem szeretnék állást foglalni, hogy a karácsony a magyar kerecsen szóból, vagy a szláv karcsun szóból ered-e. Sem abban, hogy a pogány szaturnáliák vagy egyéb ünnepek leszármazottja-e.

Engem csak a házi kedvencek érdekelnek.

A karácsony

A karácsony a családlátogatások, nagy bulik időszaka. A házi kedvencekről ilyenkor se felejtkezzetek el. Ha hozzád jönnek vendégek, akkor a kedvencednek adj lehetőséget, hogy a vendégeket üdvözölje, és arra is, hogy ha olyan kedve van elvonulhasson egy nyugodt helyre. Egy riadt, morcos macska de egy kis növésű kutya is igen súlyos sérüléseket tud okozni, az esetleges okozott kárról nem is beszélve. Ha azonban ismered a kedvencedet ezek nem kihívások.

Ha magaddal viszed Kedvencedet vendégségbe vigyél magaddal egy rongyit vagy valamit, ami az Otthonra emlékeztet. A mi kedvencünk a szobaketrec. Az a legnagyobb felfordulást is távol tartja tőlünk.

A maradékokat ne velünk etessétek fel. Egy-egy jókor adott kóstoló erősítheti a kapcsolatot, de az asztalon rengeteg olyan falat is lehet, amit nektek sem kéne megenni, de a mesterséges édesítők, csoki és sok minden más (ami ésszerű mennyiségben) nektek csemege, nekünk méreg. A Gazdáék már jártak karácsonykor házi kedvenccel orvosnál (szegénynek genetikai betegsége volt). Se nem olcsó se nem egyszerű.

Az élőlény nem ajándék

 

Kölyök kutya

Ugye milyen aranyos?

A legfontosabb: élőlényt nem adunk ajándékba. Nagyon sok okból. Had szemezgessek, csak találomra.

Ha egy kutya vagy macska (krokodil, zsiráf, oroszlán) és a gazdája között az első pillanatban  létrejön egy szimpátia az az első pár hét problémáin segít átlendülni. Egy váratlanul felbukkanó állat vajon biztos, rendelkezik ezzel az előnnyel?

A megajándékozott vajon biztos, hogy ilyen állatot szeretne?

Vajon a megajándékozott végiggondolta, hogy egy kutya, macska bizony (remélhetőleg) több, mint tíz év felelősséget jelent úgy, hogy közben a a jogi szabályozás és a Gazda anyagi helyzete is dinamikusan változhat.

Dögönyözésre született macska

Tételezzük fel, hogy egy 15 éves kap egy gyönyörű vizslát (ragdollt vagy mást). Valószínűleg 25 éves koráig a társa lesz (várhatóan tovább). Ez alatt a fiatal leérettségizik, lediplomázik, remélhetőleg társat (két lábú társat, hiszen négylábú már van) talál magának. Ezek nagy változások komoly lelki terhelések. Vajon végig fogja tudni gondozni négylábú kedvencét ez idő alatt?

Nézzünk egy másik szempontot: A kapott négylábú valamilyen (az átadás pillanatában nem ismert) betegséggel érkezik. Vajon az ajándékozó és a megajándékozott viszonyát egy ilyen betegség hogyan fogja érinteni?

A szilveszter még nagyobb gáz

A csirkefejek a petárdázással próbálják az éjszakát elűzni. Ezzel több baj is van. Az egyik, hogy nem a szilveszter éjjel a leghosszabb (amikor az ilyen rítusoknak helye lenne), hanem december 21-e. A másik, hogy a reggel (és az új év) eljön ha durrogtatsz, ha nem… Ha szeretnéd, ha nem.

Ha lehet a petárdázást a kutyáktól minél távolabb végezd, ha van kutyás szomszédod szólj neki, hogy most durrogtatni fogsz.

A kutyádat/macskádat  ha teheted tartsd a lakásban már 30-án is (van akinek siet a naptárja). Rendezz be egy csendes sarkot, ahol ellehet. Hidd el, ha eddig nem félt a durrogástól, egy „vicces kedvű” járókelő mellé dob egy petárdát, utána fog. A Gazda mesélte, hogy egyszer barátjával sétáltak Szilveszter éjszaka. Valaki a barátjához vágott egy petárdát. Mentek haza sebet kötözni… A robbanó anyagok ebben a méretben sem veszélytelenek. Az alkohol és a puskapor pedig igen veszélyes elegy. Erről minden év elején meg lehet bizonyosodni: Akkor el szokták mondani, hogy Szilveszterkor hányan vesztették el az ujjaikat…

A facebookon terjed a petárda helyes használatáról egy rajz. Jólneveltségem okán nem teszem ide, de mélységesen egyetértek vele. (gondolom ismeritek.  Ha nem, akkor elmondom, hogy valószínűleg egy végbélkúp használati utasítását szerkesztették át, a többit elképzelitek)

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!