Meghalt Fidel Castro

Fidel Castro Kuba vezetője
Fidel Castro és Jurij Gagarin az űrrepülés után

Castro és Gagarin

Castro-ról sok jót és rosszat el lehet mondani. Szombat reggel ( 2016. november 25.) óta véleményem szerint ez elvesztette a jelentőségét. Most már a történelemkönyvek dolga megítélni a tevékenységét.

Castronál régebben talán csak 2. Erzsébet királynő uralkodik, ő azonban kevésbé vette ki a részét a történelem alakításából, vagy csak kevésbé látványosan.

Személye, tevékenysége ellentmondásos, megszabadította Kubát egy elnyomó zsarnoktól, hogy aztán ő maga (és családja) legyen a diktátor.

Az oktatást és az egészségügyet felfejlesztette, mindenki számára elérhetővé tette, de az életszínvonalat alacsonyan tartotta. Nem is nagyon tudott volna mást csinálni, mivel a legnagyobb szomszéd az Egyesült államok minden gazdasági eszközt és konteóba illő módszert bevetett az ellehetetlenítésre. Emiatt a természetes szövetségese a Szovjetunió lett. Így igazából az USA csinált (közvetve) kommunista államot Kubából, hiszen Castro és mozgalma eredetileg keresztény alapokon állt.

A fentiekből egyenesen adódott a Rakétaválság, ami a 3. világháború szélére sodorta a világot. Szerencsére békés véget ért. A probléma idejében való felfedezésében nagy szerepük volt az U-2 kémrepülőknek, amelyeket abban az időben (egészen Powers lelövéséig) sérthetetlennek gondoltak.

Régi amerikai autók Kubában

Kép forrása: Wikipédia

Az embargó miatt Kuba a régi amerikai autók Kánaánja lett. Ez nem a gyűjtőszenvedély, vagy a gondos karbantartás miatt alakult ki, hanem azért, mert nem volt (és nincs) más. Néhány kelet európai (főleg szovjet) autó azért színesíti a képet.

Egyes beszámolók szerint a gyermekprostitúció is virágzik a turisták által látogatott területeken.

Annak ellenére, hogy a statisztikák szerint a szegénység hatalmas az országban a várható élettartam magasabb, mint az Egyesült államokban. Ennek az okát érdemes lenne alaposan körüljárni, azonban e cikk írásakor nem találtam olyan elemzést, ami az okokat kutatta.

Castro és Hugo Chaves.

Castro és Chaves

Már évekkel ezelőtt átadta a hatalmat egészségi állapotára való hivatkozva az utódjának, aki egyben az öccse is.

Castro nagy túlélő volt. Végigcsinált egy gerillaháborút, túlélt ipari mennyiségű merényletkísérletet, a képen Hugo Chaves elnökkel látható, aki szintén előbb költözött a történelemkönyvek lapjaira, mint ő, bár a kép egészen nyilvánvalóan mást sugall.

A nagy túlélő sem tudta legyőzni az időt, bár valószínűleg tovább élt, mint mi fogunk…

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!