KLIK vagy nem KLIK

Ismét egy egyirányú utca…..

Ahogyan a média is zengi, januártól az iskolák fenntartását átveszi a KLIK… vagyis ez így nem igaz, inkább így: januártól az iskolák fenntartását ÁT KELL ADNI a KLIK-nek.

Lassan megszokottá válik, hogy az Önkormányzatokat jogszabályokkal kirakott egyirányú utcába kergeti pártunk és kormányunk (és itt jegyzem meg, hogy ezt próbálom pártpolitikai hozzátartozás mentesen nyilatkozni), jelen esetben az iskoláink “államosításával”.

Mit tehetünk mi, az általatok megválasztott képviselők? Nagyjából semmit. Vagyis két lehetőségünk van:

  1.  Tudomásul vesszük a köznevelésről szóló törvényt ( a “nemzeti köznevelésről” szóló 2011. évi CXC. törvény 74.§ (1) bekezdése) illetve az “államosításról” szóló kormányrendeletet (134/2016. (VI.10.) Korm. rendelet), és kedvesen mosolyogva megszavazzuk, önként és dalolva lemondva iskoláinkról. Ennek két előnye van: vélhetően retorzió mentesen lezajlik az átadás, illetve az iskolák fenntartását a továbbiakban a KLIK vállalja.
  2.  Tiltakozásunk jeléül nem s(z)avazzuk meg az átadást. Ekkor “Nagytestvér” logikáját és tetteit ismerve keserves szívatás következhet, véleményem szerint az intézményi dolgozókat is beleértve…. de az iskolákat a fenti rendeletek értelmében akkor is “elveszik”.

A jelenlegi kormány  egyik célja az Önkormányzatok rövid pórázon tartása, így a hatalmi befolyás az államigazgatás kezébe kerül, látványdemokráciaként pedig egy saját sorsába beleszólni nem tudó “árnyék képviselő-testületeket” tart fent, és lakóközösségek életét irányítja a képviselők feje fölött átnyúlva.

Mi történt ma az ülésen? Választópolgáraim jelentős részét meghallgatva úgy döntöttem, hogy betartom ígéretem, felhatalmazásuknak megfelelően: NEM-mel szavazok! Készültem monológgal arról, hogy az egészet ÁTGONDOLATLANNAK, SZERVEZETLENNEK, és főképp az elmúlt időszak KLIK botrányai, és az országunk sorsának (demokráciájának) rossz irányba való elmozdulása miatt ELFOGADHATATLANNAK tartok!

Végül a mondandómat nem ismertettem, mert hosszas gondolkodás után arra a következtetésre jutottam, hogy evvel több kárt okozok másoknak, mint amennyit ér a széllel szemben való hugyozásom.

Érvek, ellenérvek

Tudvalevő, hogy Fáki László Polgármesterünk mindent megtesz azért, hogy az átvételre kerülő dolgozók biztonságban maradjanak, vagyis megmaradjon a munkájuk. Ugyancsak sok munka van abban, hogy a szigethalmi civil szervezetek jövőre (a mostani pályázati időszakra) is maradhassanak az intézményekben közösségi életüket fenntartani. Viszont, a tavalyi pályázati időszakhoz képest a következő pályázati időszakban ez már nem lesz ingyen. Az eddig természetbeli juttattásként nyújtott terembérlések megszűnnek, vagy ha továbbra is oda akarjuk adni termeinket a civileknek, az Önkormányzatnak ezért pénzeket kell majd fizetnie. Hogy mennyit, azt senki sem tudja.

Született az átadás-átvételről megállapodás tervezet, azonban sok még a kérdés, ami nyugtalanító. Például az, hogy az átadás-átvételről a KLIK-nek nincs ún. intézkedési terve (protokoll), így a már említett törvényt, kormányrendeletet úgy próbálják (értelmezni) végrehajtani, végrehajtatni, hogy annak megvalósításáról (bizonyos dolgokra ez különösen igaz) még nincs kialakult álláspont. Sarkalatos például, hogy a közműveket a város (fizeti) megelőlegezi, amíg a közművek átírásra kerülnek. Ennek határideje március, vagy talán április….

A KLIK eddigi szánalmas gazdálkodása alapján (nem szeretnék farkast kiáltani) de vizionálható, hogy egy-egy iskolában lekapcsolják a közműveket díjnemfizetés vagy késedelmes fizetés miatt (állami intézmények már jártak így a közelmúltban).

Tehát én ezt vállalhatatlannak tartottam, és csak a Jóisten a megmondhatója annak, ma ki döntött jól (a fentiek tekintetében senki nem döntött igazából sehogy az egyirányú  utca miatt).

NEM-mel egyébként rajtam kívül Bán képviselő szavazott. Szomorú, hogy a FIDESZ-KDNP két helyi képviselője IGEN-nel savazott, pedig ők az előző ciklusban nem adták át az iskolákat!

Hát változik a világ 🙁

Hölgye Attila 3.VK képviselő

forrás: facebook

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!