A Macskafogó

Sajnos senki sem figyelmeztetett a fontos évfordulóra: Október 2. napján volt 30 éves a Macskafogó. Talán az utolsó „nagy magyar rajzfilm”. A film az akkor népszerű akciófilmek különösen a James Bond sorozat karikatúrája. Magyarországon és az egykori Szovjetunióban kultuszfilm lett, azonban a franciák ízlésnek nem felelt meg. A Macskafogó második részéről gyorsan megjelentek a pletykák, azonban egy teljesen más témájú filmsorozat teljesen véletlenül(?) azonos címen jelent meg.

A film a macskák és az egerek közötti háborúról szól. A történet MMU (Mickey Mouse Után) 80-ban játszódik. A macskák hatalmas erőbeli és technikai fölénnyel rabolják ki az egerek otthonát, bankját. Az egerek utolsó reménye a már visszavonult és meghasonlott Grabowsky, akinek az a feladata, hogy elhozza a titkos tervrajzokat Pokióból, Fusimisi professzortól. (nem lövöm el a poént, hogy a vámpírok is fontos szereplők. Lehet, hogy ez a film ágyazott meg az alkonyat sorozat későbbi sikerének?)

 

A zenei betétek emblematikusak, azonban a négy gengszter dalát az amerikai verzióból kihagyták.

Több híres zenei betét és igen karakteres szereplők a briliáns történetvezetéssel filmet felejthetetlenné teszi. A filmben több filozófusról is tesznek említést. Igy Henry David Thoreau és Cincinnatus
A folytatásra egészen 2007-ig kellett várni. Az új film hangulata jelentősen eltér az eredetitől.

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!