Alternatív történelem 3. rész

Ez az írás teljes egészében a fantázia műve. Néhány önkényesen kiemelt történelmi tény és létező személy csak háttérként szolgál

Amíg az európai front befagyott, a Csendes óceánon folytak a hadműveletek, igaz minden látványos elem nélkül. Az amerikai matematikusok kiszámolták, hogy a Pearl Harbort védő csapatoknak mi a minimális utánpótlás, ami még ahhoz kell, hogy ne számolják fel, de ne legyen képes érdemleges akciókra.

v1Az amerikai flotta elzárta az utat Japán és Pearl Harbor között. Csak egy minimális ellátást engedtek át, mivel nem tudták az útvonalakat teljesen lezárni.

A szigetet rendszeresen bombázták anyahajókról és távolsági bombázókkal. Ezeknek a küldetéseknek a fő feladata a helyőrség és a lakosság zaklatása volt, a hajózási útvonalak lezárása mellett nem maradt akkora csapásmérő erő, amellyel a szigetet érdemben lehetett volna támadni, de a megfelelő utánpótlás hiányában a korlátozott csapások is jelentős károkat okoztak, mivel a légvédelmi fegyverek is csak immel-ámmal voltak bevethetőek, a súlyos lőszerhiány miatt.

A blokádhoz a Szovjetunió segítségét is használták. A kisebb hajókat a szovjet flottától kölcsönözték. Az amerikaiak két felszerelt hajót küldtek a szovjeteknek, az egyikkel a szovjet elvtársak rendelkeztek. A másikat a szovjet flotta látta el kiképzett legénységgel és angolul jól beszélő kapitánnyal. Ezek a Csendes óceánon láttak el kisegítő szolgálatot amerikai parancsnokság alatt. A „kisegítő feladat” sok esetben egyszerű csali feladatot jelentett. Az amerikai zászló alatt hajózó szovjet hajókat egyszerűen a japán flotta útjába küldték. A találkozás után a legritkább esetben volt kit kimenteni. Ennek ellenére népszerű beosztás volt, mert az amerikai fejadagokat kapták, ami jelentősen jobb volt annál, amit megszoktak. Az elsüllyesztetett hajók azonban elárulták az ellenség pozícióját.

A blokád egy kegyetlen anyagháború lett, ami egy minimális amerikai előnyt hozott, azonban a japán gyárak csak nagy nehézségek árán tudták a veszteségeket pótolni, míg az amerikaiknak ez nem okozott problémát.

A szövetségi viszony keretében a német tengeralattjárók és az egyik repülőgép hordozó megtámadta az Egyesült Államok keleti parti kikötőit. A támadáshoz módosított V1-es robotrepülőgépeket használtak, amelyek nagy magasságban képesek voltak hozzávetőleg fél tonna terhet 1000 km-re elvinni. A navigációhoz iránytűt és a műsorszótó adók irányát használták. Soha nem fog kiderülni mi történt. A felderítési adatok voltak pontatlanok, a szerelés volt volt hibás. Az összes robotrepülő lakatlan területen csapódott be. A torpedók közül összesen egy okozott érdemleges kárt, ami rakodás alatt álló lőszerszállító hajót talált teliben, ami a tengeralattjárót is megsemmisítette, a teljes kikötővárossal együtt.

Az amerikaiak a támadás tényét soha nem ismerték el, annál is inkább. mert a német propaganda sem dicsekedett egy ekkora kudarccal.

A támadás eredménye azonban az lett, hogy a Churchill vezette brit ellenzék elképzelhetetlen mennyiségű pénzt kapott, illetve a Szovjetunióba irányuló hadianyag szállítások megduplázódtak.

A több konvoj erősebb védelmet igényelt. a Liberty osztályú teherhajók alapján elkészültek a Libery rombolók is, ahol a hasznos teher fegyverzet szonár és radar volt. (azért kis alkohol, dohány mindig fért a raktérbe). Ezek ugyan azok szerint az elvek szerint készültek, mint a Liberty teherhajók. Egy utat kellett kibírni. A szovjet kikötőkben szétbontották őket, a fegyvereket az új hadihajókra szerelték, a hajótörzset vasanyagként használták. Némi tárgyalás után a Liberty II rombolók már alkalmasak voltak arra, hogy a hajótestet is felhasználják, ne kelljen beolvasztani.

Ezek a lépések összességében komoly nehézségeket okoztak a Német Birodalom vezetésének. A jó minőségű harceszközökkel, a jobban képzett katonákkal együtt is ahhoz vezetett, hogy a Szovjetunióval kötött tűzszünet felbomlása után a front nem volt tartható. Igaz eleinte csak méterről méterre, de a német vonalak hátrálni kezdtek. Egyszerűen nem győzték emberrel, hadianyaggal a nyomást. A tengeri blokád a nyersanyagok utánpótlását nehezítette. A szovjet csapatok kiváló minőségű amerikai repülőkkel támadták a frontvonal mögötti utakat vasutakat. A légvédelem a gyors csapásokra egyszerűen nem tudott időben reagálni. A frontvonal mögötti eleinte csak elszórt partizántevékenység is kezdte éreztetni a hatását.

Következő rész

 

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!