Szigethalmi bronz érem birkózásban

Budai-Kovács Marcell, a Csepel 46 kilós szabadfogású versenyzője serdülő létére hozta el a harmadik helyet először a stockholmi kadet Európa-bajnokságról júliusban, majd pedig egy kicsit a kadet világbajnoki mezőny „tyúkszemére” lépett. Tbilisziben a múlt héten újra kibérelt magának egy helyet a dobogón a szigetszentmiklósi gimnázium kitűnő tanulója. És még nem töltötte be a tizenötöt sem ez a hallatlanul kemény fiatalember.

 

Az Európa-bajnokságon lehetővé tették, hogy nemzetenként és súlycsoportonként két versenyző indulhasson, ezzel a lehetőséggel általában az erős országok éltek, tehát a jó birkózók száma megduplázódott. Ezért aztán még nagyobb Marci bravúrja, hogy alig tizenöt évesen, serdülőként ilyen erős mezőnyben nyert bronzérmet, az pedig, hogy ezt a vébén is meg tudta ismételni, fantasztikusan nagy dolog – mondta a Bánkuti Zsolt edző, elismeréssel a hangjában. –  Azt gondoltam, hogy a világbajnokság valamivel könnyebb lesz, mert ott csak egy-egy ember állhat rajthoz súlycsoportonként, de nem így volt.

Miért is szerepelt ilyen remekül Marci? Abban látom az okát, hogy ő a korához képest hallatlanul tudatosan készül, a nagy fogyást fegyelmezetten végigcsinálta, a családja teljes mellszélességgel kiáll mellette, segítik Marcit. Éretten birkózik, abszolút betartja az utasításokat, és még valami: nagyon tud gondolkodni a szőnyegen, ahol dolgozik az adrenalin, felmegy a pulzusszám 180-200-ra, és akkor ott elég nehéz tiszta fejjel gondolkodni. Ő tud. Ez a duplázás páratlan.

Focistából birkózó

Marcell még csak negyedik éve birkózik, de a sportolásba már jóval korábban belevágott, és a labdát hagyta ott a szőnyegért. Már sportmúltról beszélhetünk az ő esetében annak ellenére, hogy még csak idén decemberben lesz tizenöt éves!

 

  •     Úgy 11-12 éves koromig futballoztam Szigetszentmiklóson, azután váltottam. 

Kinek a hatására?

  •   A nagypapám, illetve az ő testvére birkózott, utánpótlás korában a válogatottban is szerepelt, és először azért vitt el birkózni, hogy megerősödjek, ne tudják focizás közben olyan könnyen elvenni tőlem a labdát. Ott ragadtam a birkózók között, ez lett a vége.

Hol laksz, hol élsz?

  •   Szigethalmon lakom, de Szigetszentmiklóson járok iskolába, és ott is kezdtem el birkózni. Erős iskola a mienk, a Batthyány Kázmér Gimnáziumban tanulok, és nagyon rendesek, mindig elengednek edzőtáborokba, versenyekre, ami azért jó ( nehéz egyeztetni), mert egyébként nem sport irányultságú középiskola, de támogatnak a tanárok is, az igazgatóság is. Örülnek a sikereimnek.

Úgy hírlik, hogy nagyon jól tanulsz. Igaz ez?

  •     Tavaly csak egy tantárgyból lettem négyes, és az előző években is kitűnő voltam. Legjobban a magyar nyelvet és irodalmat szeretem, de nagyon szívesen foglalkozom az idegen nyelvekkel is, a kedvenc tárgyaim közé tartoznak, angolt és latint tanulok. Szeretem a reál tárgyakat is, de nem a matekot, inkább a biológiát és a kémiát.

 

A teljes cikket, még több információval a Magyar Birkózó Szövetség weboldalán találod!

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!