Hirosima

A Második Világháború idején az amerikai, német, brit és szovjet vezetés egyaránt próbálkozott az atombomba előállításával.

A brit eredményeket és tudósokat a sziget megszállásától való aggodalom miatt az Egyesült Államokba szállították.

Az Egyesült Államok a Manhattan terv keretében a Mexikói sivatagban folytatták az atomfegyver kifejlesztéséhez szükséges kutatásokat. Mind a szovjet, mind az amerikai kutatók nagy nyomás alatt dolgoztak, ezért mindkét csapat támogatói komoly hírszervezési munkával támogatták a munkájukat.

A legendák szerint egy SciFi írót meghurcoltak, mert az egyik könyvében nyilvánosságra hozta a Manhattan terv egyes részleteit. Mivel a vitatott könyv a Manhattan terv kezdete előtt íródott a helyzetet sikerült tisztázni.

A little boy bomba

Az ‘ágyú típusú” bomba vázlata
A kép forrása Wikipédia

A bombák

A Manhattan terv során két eltérő elv szerint működő bombát dolgoztak ki. Az egyiknél két a kritikus tömeg (igazából kritikus rádiusz) alatti darabból állítottak össze a két kisebb darabból. A gyakorlatban egy henger alakú céltárgyra lőttek rá egy pontosan illeszkedő cső alakú darabot. Az így létrejövő nagy tisztaságú 235U tömbbe lavina szerűen indul meg a láncreakció. A folyamat eredményét Hirosima városában meg lehet tekinteni.

A Fat man bomba vázlata

A Fat man bomba vázlata
A kép forrása Wikipédia

Aasdasdadadasdas

A másik eljárás, amikor egy a kritikus tömeg alatti gömböt, erős kémiai robbanással egy kis mértékben összenyomnak. Ennek hatására az instabil atommagok közelebb kerülnek egymáshoz, így a láncreakció beindul, A fegyver hatásfokát uránból készített neutrontükörrel javították, ami az egyébként a folyamatból kilépő neutronokat visszatükrözte a hasadóanyagra.

A folyamat eredménye Nagaszaki városában tekinthető meg.

Azt is szinte mindenki tudja, hogy a bombákat a nagy teher szállítására átalakított B-29 bombázókkal vitték Japán fölé.
Az már kevésbé ismert, hogy a hirosimai bombázást eleinte nem tekintették komolyabb támadásnak, hiszen 1945. augusztus 6-án (az atombomba ledobásának napján) is hajtottak végre Japánban nagyobb rombolást hagyományos szőnyegbombázással. A pánikot az okozta, amikor kiderült, hogy egyetlen repülőgép okozott ekkora pusztítást, mivel a légvédelemnek esélye sem volt arra, hogy minden egyes repülőgépet megakadályozzanak abban, hogy az ország fölé.

A két bomba ledobása után az Egyesült Államoknak nem volt több atombombája. Az új bombákat nem is volt ki ellen bevetni. Az új ellenség a Szovjetunió lett. Akkora területe volt, hogy néhány atombombával nem lehetett volna térdre kényszeríteni.

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!