70 éves a forint

A pengő elértéktelenedett, ezért felváltották a forinttal

Söprik össze az értéktelen pengőt

70 éves a magyar forint. Ott lapul mindannyiunk zsebében. Vagy készpénz vagy bankkártya formájában. Nem egy hűséges típus, ha nem vigyázunk rá könnyen szegődik másokhoz.

Az infláció

A történetet sokan fújjátok fejből. 1946-ban a pengő a történelem legnagyobb hiperinflációja során elértéktelenedett…

Annak, hogy a pengőt elértéktelenítették valószínűleg több oka/célja volt:

  • A háborús jóvátétel egy része pengőben volt nyilvántartva
  • A háború miatt az ország gazdasága (és épület állománya) romokban hevert
  • A romokban heverő gazdaság miatt a kormány kiadásait nem fedezték az adóbevételek, ezt pénz kiadásával pótolták.
  • A lakossági megtakarításokat így le lehetett nullázni
  • A szovjet csapatok is bocsájtottak ki pénzt

1946 júliusára az infláció olyan méreteket öltött, a pénz egy napon belül is rengeteget vesztett az értékéből (az árak akár 15 óra alatt megduplázódtak), hogy a pénz helyett a cserekereskedelem kezdett elterjedni.

A vállalatok egy idő után pénz helyett a saját termékeikkel fizették ki a dolgozóikat. Ez természetesen a közszférában nem működött.

Az élelmiszerek értéke meredeken emelkedett. Egyre több iparcikket, aranyat adtak érte, mivel a városokban nem lehetett a szükséges mennyiségű élelmet megtermelni.

Megjelentek olyan apróhirdetések hogy:

Balatoni nyaralót hízott disznóra cserélnék.
(korabeli újsághirdetés)

A korszak egyik jellegzetes bűncselekménye volt a vetkőztetés, amely azt jelentette, hogy a megtámadott személytől nem a pénzét, hanem a ruháját szedték el.

Természetesen a téma a kabaré szerzőket is megihlette:

A forint

Az új forint

Az új forint. A korszakra jellemző, hogy a pénz alumíniumból készült.

1946 Augusztus 1. napján bevezették az új pénzt, a forintot, amelynek a jele a Ft-lett. értékét az aranyhoz kötötték. 1 Ft=0,0757575 gramm arany másként kifejezve 1 kg arany = 13 210 Ft  (Manapság egy kg arany hozzávetőleg 12,123,100 Ft). A nevét a Károly Róbert által velencei mintára vert értékálló arany forintról kapta. Annak ellenére, hogy az új pénz árfolyamát az aranyhoz képest határozták meg, az aranyra való átválthatóság lehetőségét nem biztosították (A Nemzeti Bank nem rendelkezett annyi arannyal, amennyi pénz kiadására szükség volt).

Egy 5 éves vicc (ennyit lehetett érte kapni):

Két koma beszélget:
-Azt mondják Rákosi a forint atyja
-Akkor az anyja volt szép

Az új pénz több paraméterét meghatározták a rendelkezésre álló technológiák és anyagok. Az elszegényedett országnak nem volt lehetősége a korszakban korszerűnek számító másolásvédelmi technikákkal ellátni a bankjegyeket. A kis címletű pénzérméket alumíniumból verték. Azért, hogy az anyagában való újrahasznosítást megnehezítsék magnéziummal ötvözték. Így ha valaki megpróbálta megolvasztani, egyszerűen elégett. Ennek ellenére a 10 filléreseket a forgalomból való kivonásuk előtt gyakran használták alátétként, távtartóként.

A húsz forintos

Az 1947-es húsz forintos hátoldala. A híres képpel, amelyhez a következő rigmus társult:
Hiába dolgozol (mutatsz a kalapácsra),<br> hiába aratsz (mutatsz a kalászra), mégis meztelen maradsz.

 

A forint az elmúlt 70 évben több változáson ment keresztül. Kibocsájtásakor egy az aranyhoz kötötték az értékét, elsősorban készpénz formájában létezett. Manapság a többi valutához képest határozzák meg az értékét és elsősorban folyószámlapénzként létezik.

A forint bevezetésének a célja az értékálló új pénz bevezetése volt. A pénz értékének egyik támasza a bizalom. Ezért kellet a Pengő nevet Forintra cserélni.

Az új pénz bevezetése egyben a fogyasztás csökkentést is szolgálta. A forintban meghatározott bérek vásárlóértéke alig érte el a háború előtti bérek vásárlóértékének a felét (ezt részben indokolta, hogy az ország termelő kapacitásának a nagy része a háború alatt megsemmisült)

A forint bevezetése ennek ellenére népszerű intézkedésnek bizonyult, mivel az infláció és az áruhiány megszűnt. Egyes vélemények szerint az augusztus 1-et megelőző időszakban a megtermelt árú egy jelentős részét visszatartották, ami a visszafogott bérekkel együtt elegendő volt arra, hogy az új pénznek megfelelő árufedezetet teremtsen.

Zárszó

A forint bevezetése óta az amerikai dollár árfolyamát sem kötik az aranyhoz, megszűnt a német márka, létrejött az Euro, ami valószínűleg a Forintot le fogja váltani  (remélhetőleg nem egy újabb hiperinfláció keretében), létrejött a BitCoin, amely csak az Interneten létezik, de már Magyarországon is lehet vele fizetni.

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!