A mobil telefonok és táblagépek

A mobiltelefonok és táblagépek védelme sok szempontból fontosabb, mint az asztali gépeké, bár nem szeretném rangsorolni a különböző eszközök védelmének a fontosságát.

Egy asztali eszközön egy vírus „legfeljebb” az adatainkra, jó hírnevünkre jelent veszélyt, egy telefonon, akár emelt díjas hívásokat is indíthat a nevünkben, ami konkrét kiadásokat jelent.

Hogyan tudjuk a mobil eszközeinket védeni?

. Az első kérdés, hogy mi ellen szeretnénk megvédeni. A legnagyobb veszélyt az elvesztés/ellopás/illetéktelen hozzáférés hármas jelenti.

A mobil telefon

A kép forrása:Wikipédia

Egy mobil eszközt sokkal könnyebb ellopni, mint egy asztali gépet. A mobiltelefont gyakran hagya az ember munkahelyen, ismerősnél töltőn. Ilyenkor egy rossz tréfa, rosszindulatú beavatkozás történhet, amikor az ember éppen nem látja a készülékét.

Vírusok

A vírusfertőzések éppen úgy fenyegetik a mobil eszközöket, mint az asztaliakat. A fenyegetettség nagy vonalakban a választott operációs rendszer elterjedtségével arányos. A legveszélyeztetettebb az Android (mint a mobil piac vezető operációs rendszere).

A vírusfertőzések ellen a leghatékonyabban azzal tudunk védekezni, ha:

  • Nem rootoljuk (jailbreak), ezzel megnehezítjük a rosszindulatú programok dolgát.
  • A vírusirtó természetesen alapfelszereltség.
  • Ne használjunk warez (lopott, „megoldott”) programokat. Mobilra a programok ára jelentősen alacsonyabb, mint asztali gépeké. Érdemes kifizetni az árát.. A gyártók a saját áruházaikban ellenőrzik a programok vírusmentességét (természetesen ez sem 100%, de az elérhető legjobb)

Illetéktelen hozzáférés

Ha nem szeretnénk, hogy illetéktelenek hozzáférjenek a telefonunkhoz legalább egy képernyő zárat érdemes telepíteni. Természetesen nem teljes körű megoldás, de az esetek nagy részében megakadályozza, hogy illetéktelenek viccből, vagy rosszindulatból mondjuk a nevünkben felhívják a new yokri pontos időt.

Az egyetlen valóban működő védelem, ha mobil eszközeinket sosem hagyjuk felügyelet nélkül. Ez azonban nem mindig megoldható.

Leejtés, mechanikai behatások

Egy telefonra a leejtés is nagy veszélyt jelent (nem az a kérdés, hogy leesik-e, hanem az, hogy mikor). Erre a megfelelő képernyőfóliák és rugalmas telefon tokok jelentik a megoldást.

A telefon toknál célszerű odafigyelni, hogy olyan legyen, hogy akárhogyan esik a telefon sík felületre törékeny része ne érhessen le. Az ilyen tokok értelem szerint nagyobbak, mit a „meztelen telefon” de mindenképpen megéri használni.

Szabad internet hotspot használata

Ha repülőtéren, étteremben használunk szabad WiFi-t (Free WiFi) akkor célszerű VPN szolgáltatást is igénybe venni, mivel az Internet forgalmunk sok olyan adatot tartalmaz, amivel vissza lehet élni.

 

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!