A balkezességről

A különböző becslések szerint a lakosság 20%-a körül mozog a balkezesek aránya. Ehhez képest a balkezesség sok más fontos dologhoz hasonlóan egy mostohán kezelt probléma. Ebben a cikkben a balkezességnek azt a jelenséget nevezzük, amikor valaki elsősorban a bal kezét használja a finomabb feladatokhoz. Ez nem jelenti azt, hogy egy egy konkrét feladatot ne végezhetne a jobb kezével.

A balkezeseket már a nyelv is megbélyegzi, hogy csak néhány konkrét esetet emeljek ki:

  • Baljóslatú
  • Baleset
  •  Balsejtelem
  • Balf*** (most miért kellett a balfácánt cenzúrázni?)
  • Balsors (akit régen tép)

A bal kezesség népies megnevezése a suta, balog,

A szokásjog szintén jól elbánik a balkezesekkel:

Egy étkezőben nem foltlenül van olyan szabad hely, ahol egy balkezes is kényelmesen elfér

Írás közben vagy speciális technikát használunk (például a lapot elfordítjuk és felülről lefele írunk), vagy csupa tinta lesz a kezünk.

A műszaki eszközök szintén a jobbkezeseknek vannak kitalálva. A számbillentyűk a billentyűzet jobb oldalán vannak, a fúrógépen a bekapcsológomb rögzítője az ember tenyere felé áll. Ez véletlen rögzítéshez vezethet. Ez fúrógépnél is veszélyes, de mondjuk egy sarokcsiszoló esetén ez már sokkal nyilvánvalóbb veszély.
Az olyan teljesen hétköznapi tárgyak, mint a mikro, vagy a konzervnyitó is egyértelműen jobbkézre van hangolva. A tekerős és pöcögtetős konzervnyitó is csak jobb kézzel (észrevetted? a bravúrt jobb egy oldalhoz a jószerencsét rendelte a nyelv) használható.

A hagyományos ollót bal kézzel használni bravúr, de szerencsére ollóból lehet kapni balkezeset is. Van amelyikre csak a nyelet sütik rá fordítva, és olyan is van ahol a pengéket is a balkezesek igényei szerint alakítják ki. Mind a három olló használatának van létjogosultsága. Az adott feladat dönti el, hogy melyik a legjobb. Általános esetben természetesen a jobbkezesekne a jobbkezes a balkezeseknek a balkezes olló a praktikus.

A kezesség egyes kutatások szerint a születés előtt eldől, ennek ellenére sokáig az iskolákban ragaszkodtak hozzá, hogy jobb kézzel kell megtanulni írni. Ennek a kutatók sok hátrányát tudják felsorolni. Arra nem találtam utalást, hogy a bal kézzel írók között végeztek-e felmérést, hogy a környezetük mennyire tolerálja a másságukat, hiszen az emberi természet része, hogy mindenkire, aki valamiben eltér arra lehetséges ellenségként tekintünk.

A balkezesek kreativitásának véleményem szerint egyszerű oka van. A mindennapi életben is rengeteg problémát kell megoldani csak azét, hogy a napi teendőit elláthassa.

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!