Fejezetek

1 fejezet, Vaklárma!

 

Mostanában sokat vagyunk az utcán, kezdenek bennünket megismerni az emberek, és kezdenek bízni bennünk. Kezdenek nyitni felénk és ez jó dolog. Naponta hívnak fel minket azzal, hogy ezt látták és azt látták, erre, meg arra. Nem kevés feladat munka mellett ezeket a kapott információkat feldolgozni, de szerencsére a Tököli Örs nagyon türelmesen és rugalmasan áll a dolgokhoz. Bármilyen infót továbbítunk nekik, azonnal reagálnak rá és viszont közlik az eredményt. Az elmúlt hónapban némely utcában elszaporodtak a besurranásos és zárfelfeszítéses betörések. A módszer ugyanaz, napközben, amikor mindenki dolgozik, történik a cselekmény. A mennyiség mégis a lakosság létszámhoz mérten elenyésző megközelítőleg tíz eset/hó alatt van…

Nyilván azoknak a lakóknak, akiknek a lakókörnyezetükben történek (hogy egy előző cikkemből idézzek) túl közel volt! Ők egy kicsit szenzitívebbek lettek az idegenekre, és a szokatlan dolgokra.

Sajnos vannak a rémhírgyártó unatkozók is, de lassan megismerjük őket is, és kedvesen udvariasan, de tudtukra adjuk, cselekményük káros hatásait!

A bejelentések java-része, azonnal kiderül fals infó volt. Egy kevés részük később válik okafogyottá. De egy részük megalapozott, és akarva akaratlan munkát ad nekünk is és a rendőrségnek is.

Jól van ez így, így vállunk egy összetartó egymást figyelemmel tartó közösségé!

Továbbra is várjuk az észrevételeiket, hisz bár nem így lenne első hallásra logikus:- minél több infó áramlik be annál könnyebb a megfelelő tények tudásának birtokába jutni. És persze minden hétvége este kint vagyunk az utakon, és igyekszünk a kereteinkből egy-egy délutánt, avagy délelőtt is kint lenni a városban!

Ennél a résznél fontos leszögezni: A Szigethalmi Polgárőrség elhatárolódik mindennemű szerveződés, civil igazságosztó csoporttól! A polgárőrség szigorúan a Magyar jogszabályok mentén végzi a dolgát, és a cselekményeket a rendőrség dolgozza fel és adott esetben a bíróság mond felette ítéletet!

Ezúton kérünk minden lakost, bízza a sérelmére elkövetett cselekmények felderítését a rendőrségre, ebben mi a segítségére leszünk a továbbiakban is!

Elérhetőségeink az újság oldalcsíkján találhatók!

 

2 fejezet! Idősek!

 

A minap egy Polgárőr hozott egy levelet, az évek óta elhunyt édesanyjának címezve. A levélben egy csekk volt. 9600-ft ról.

A levelet egy francia hangzású nevű, megnyerő úr küldte!(fotó is volt a neve felett).

A titulusa asztrológus,látnok!, és médium.

A levél szerint a címzettnek eljött a kedvező csillagállása ahhoz, hogy kártalanítva legyen a balszerencséjéért .A levél kitér arra, hogy egy ingyenes jövendölésben minden titokra fényt derít…….Nem fura?Egy látnoktól?Ingyen alig tízezerért visszafordítja a balszerencsét, megjövendöli a jövőt….

Morbid, és ugyanakkor elszomorító!

Szó szerint azt írja a levél:-2016.06.27-től kezdődően egy TELJESEN EGYEDÜLÁLLÓ hét hónapos időszak tőr be az életébe……

És , hogy hol a csavar….?… mindezek a szerencsés dolgok csak abban az esetben történnek meg ha a címzett megvásárolja a : -Radionikus szerencseakkumulátort!

Ami egy rúna, amin egyedi jelek vannak, és ami megvédi a szerencsétlen dolgoktól….csakhát…..

Hat hosszú oldalon át mesél és győzködi a címzettet, hogy vegye, vigye a terméket…..

Vajon hány elkeseredett nyugdíjas élt a lehetőséggel? Olyanok, akik egyedül vagy gyermekeiktől távol élnek? Megannyi kérdés, és hát a lényeg nyilvánvaló lehúzás a dolog, hisz egy látnok, aki nem lát, elég hiteltelen…

És a lényeg nem a történetben van, hanem a társadalmi elszigetelődésben ismét. Ezek a csalók, akik hitet, szerencsét, vagy mint az „unokázásnál” életet árulnak, magukról már kevésbé gondoskodni tudó idős kiszolgáltatott embereknek… Olyan szép korú embereknek, akik felépítették ezt a hazát a háború romjaiból, olyan embereknek, akik sosem tudtak igazán boldog gondtalan életet élni… Most tudnának, ha segítenénk őket, mert megérdemlik!

Ezek a csalók, más jóhiszeműségéből húznak anyagi hasznot. Vigyázzunk az idős egyedül élő emberekre, nézzünk a szomszédunkra néhanap, és váltsunk vele pár szót, ne hagyjuk őket elszigetelődni és ezeknek a csalóknak a karmaiba kerülni!

 

3.fejezet Események

 

Túl vagyunk a városnapokon! Az idei programunk az ismerkedés az emberekkel, a szolgálatban lévő polgárőrök mind a majálison, mint a városnapokon jelesre vizsgáztak (visszajelzések)!

Megmutattuk a szemléletváltást, és a viselkedési normáink szigorú szabályait is. Határozott, de udvarias polgárőrökkel találkozhattak a vendégek. Ápolt jó kiállású kollégák tették a dolgukat mind a 2 nap.

Az előkészületek szűk időkerete ellenére a Polgárőrség segítségére tudott sietni a 6.03 Spec Airsoft Team, akik egy látványos és érdekes programot hoztak. A lövészeten immár nem csak az elektromos Airsoft fegyvereket lehetett kipróbálni, hanem komoly gépkarabélyok, és támogató lövész fegyver is volt. A két BTR harci jármű a háttérben nagyon jó kontraszt volt a fotókon! Külön köszönet a szervező VSZK-nak a rugalmas kezdésért, mert az idő nem volt kegyes hozzánk a délután, de így azért a délelőtt folyamán ki tudtuk szolgálni az érdeklődők igényeit. A sátrunknál sok gyerek pörgette meg a KRESZ kvíz szerencsekereket! A várakozásunkon felül bizonyították a tudásukat a kerékpáros és gyalogos KRESZ tudásukban, melyet finom cukorkával jutalmaztunk.

Töltöttek ki a felnőttek belépőlapot is, így elmondhatjuk megérte kitelepülnünk.

Külön meg kell említeni a vasárnapi koncert után hazafelé induló tömeget is! Srácok le a kalappal! Messzemenőkig kulturáltan, és amikor szóltunk a járdán való közlekedés biztonságosabb mivoltáról, messzemenően az együttműködést tapasztaltunk! Igaz külön eligazítás volt a kulturált kérő hangsúlyra, amiben nem is volt hiány!

És egy fontos momentum, az utcán egy támolygó fiatalt látva, amikor mellé értünk láthatóan nem volt ittas. Kérdeztük mi történ mire fájdalmas arccal közölt kiugrott a bokája és egy ismerősénél aludna, de nem tudja, messze van –e még… Gondolkodás nélkül ültettük be az autóba majd raktuk le a ház előtt. Azt mondta példátlan emberség… mi azt mondtuk ez a dolgunk ezért csináljuk…..

 

Bogya Károly

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!