Névtelenül a Neten

Néha előfordul, hogy az ember szeretne úgy internetezni, hogy ne nagyon hagyjon maga után nyomokat. Esetleg vannak olyan termékek, amelyeknek az ára hazánkban alapvetően eltér mondjuk az Egyesült Államokban megszokotthoz képest.

Arról nem is beszélve, hogy a weboldalak üzemeltetői (így az Internet szolgáltatók is) mennyi mindent megtudhatnak rólunk

Ezekre mindre van nagyon egyszerű és jól használható megoldás, azonban hangsúlyozottan felhívom a figyelmet, hogy a szolgáltatók kötelesek kiadni a felhasználók adatait a hatóságoknak, amennyiben azok ezt kérik.

Privát böngészés

Amennyiben kölcsönkérünk egy számítógépet vagy nyilvános helyen netezünk, érdemes a privát böngészés lehetőséget választani. (Internet Explorer: InPrivate, Chrome: inkognito ablak, Firefox: Privát böngészés).

Ezzel az adott számítógépen nem hagyunk magunk után nyomokat, kivéve a letöltött fájlokat.

VPN szolgáltató

Ha VPN szolgáltást veszünk igénybe, akkor sem az Internet szolgáltatónk, sem a meglátogatott oldal üzemeltetője nem tud bennünket egyszerű eszközökkel beazonosítani. Természetesen érdemes a privát böngészés szolgáltatással együtt használni.

Megfelelő VPN szolgáltató használatával a tartózkodási helyünket is elfedhetjük. a hide my ass (www.hidemyass.com) rengeteg szerverével bármilyen identitást felvehetünk. A VpnBook ingyenes szolgáltatását használva 6 hely közül választhatunk. Mindkét szolgáltatóval elégedettek vagyunk.

Amennyiben a hatóságok a VPN szolgáltatókat felkérik kötelesek az ügyfelek adatait kiadni, tehát jogsértésre nem használhatóak.

A rejtőzködésen kívűl kiválóan használható arra, hogy az ember kihasználja a különböző országok közötti árkülönbségeket, különösen az elektronikusan átvehető termékek (e-könyvek, licencek hasonlók) esetén, bár vannak olyan cégek, amelyek az Egyesült Államokból Európába irányuló áruszállításra és vám áfa ügyintézésre jöttek létre. (Az EU-n belül csak a szállítási költséggel kell számolni)

TOR

A TOR hálózatot az Egyesült Államok Tengerészgyalogsága hozta létre, eredetileg a bizalmas kormányzati kommunikáció lebonyolítására. Erre azonban (hivatalosan) soha nem használták. A lényege, hogy komoly kriptográfiai technikákka biztosítják, hogy a hálózatban résztvevők, illetve a weboldalak üzemeltetői se tudják beazonosítani, hogy ki, melyik weboldalt nézte meg. A hálózat lehetővé teszi, hogy névtelenül internetes szolgáltatásokat (e-mail, weboldal, webáruház stb) indítsunk. Ezeket a szólásszabadság támogatásával indokolják, azonban a bűnözők is megtalálták maguknak a TOR-t

A TOR használata elég egyszerű: le kell tölteni egy (angol nyelvű) böngészőt és programcsomagot. A többi megy magától. Kellemetlen meglepetés lehet, hogy a TOR hálózat nagyon lassú. Ez a relatív névtelenség ára.

Valószínűsíthető, hogy az amerikai titkosszolgálatok rendelkeznek némi rálátással a hálózatra, azonban amíg nem történik olyan törvénysértés, hogy megérje „megtörni” a rendszert (és a teljes névtelenség nimbuszát) a felhasználók biztonságban érezhetik magukat a hatóságoktól.

TOR hálózaton belülről olyan szolgáltatásba nem szabad bejelentkezni, ami azonosítást kér (mail, webáruház, facebook stb.) nem célszerű bejelentkezni (kivéve a kizárólag TOR alól használt fiókokat).

 

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!