Veszélyes hulladékból van a HÉV zajfogófala-Videóriport

Egy tizenöt éve húzódó botrány egyes részleteire tehetett volna pontot az illetékes kormányhivatal utasítására eljáró Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség, amelynek azt kellett volna megvizsgálnia, valóban tartalmaz-e veszélyes hulladékot a “zajfogó” domb Szigethalmon.

Bár már a talajvízből is kimutatták a mérgező anyagokat, a környezetvédelmi hatóság szerepét újonnan átvevő katasztrófavédők bohózatot csináltak a kárfeltárásból, mivel egy kézi-fúróval érkeztek a hatalmas szeméthegy megbontására. Pikáns, hogy annak idején ezt a csatornaberuházásokhoz kapcsolódó visszaélés-sorozatot leplezte le Székely Zoltán kisgazda képviselő. Őt vesztegetés vádjával börtönbe csukták, míg a “leleplezettek”, köztük az egykor Kuncze Gábor kijáróembereként ismert Balla Dániel elszámoltatása azóta is várat magára. A PestiSrácok.hu videóstábja a helyszínen járt.

 

 

Emlékezetes, 15 évvel ezelőtt országos botrányt váltottak ki a Balla Dániel, illetve az általa irányított PVCS Kft. nevű csatornaépítő vállalkozás körüli visszaélések. Különös fordulataként az ügyet leleplező Székely Zoltán kisgazda képviselőt 2000 októberében letartóztatták, amikor a vád szerint a hallgatásért húszmillió forintot vett át Balla Dánieltől.
Székely három évet ült börtönben, bár mindvégig állította, tőrbe csalták, ő csak újabb dokumentumokat remélt a közbeszerzési csalásról. Ugyanakkor az általa leleplezett, Balla Dánielhez kötődő balhék, amelyeknek csak egy része a feltételezett környezetvédelmi károkozás, a mai napig feltáratlanok maradtak, ahogyan az a domb is, ami bizonyítékokat rejt maga alatt.

A 15 éve húzódó ügy egyes részleteire a Katasztrófavédelem május 11-ei vizsgálata akár pontot is tehetett volna, ha a 600 méter hosszú, feltehetően veszélyes hulladékot rejtő halomnak nemcsak a felszínét sikerül megkapargatni. Az üggyel kapcsolatban 15 éve küzdő Horváth László helyi lakó, szakmája szerint festő-mázoló és Székely Zoltán egyhangúlag azt nyilatkozták, nem lepődnek meg a vizsgálat körülményein, hiszen évek óta folyamatosan falakba ütköznek.
Állításuk szerint egy olyan körrel kerültek szembe, amely befolyásolja a bíróságot és az ügyészséget, és akinek kapcsolatai az egykori szabad-demokrata politikus, volt belügyminiszter Kuncze Gáborhoz is elérnek.

aszfaltKülön érdekesség, hogy bár a helyi lakók a saját szemükkel látták és mindvégig állították, hogy a csatornaépítések után a HÉV-vonal mellett megépült állítólagos zajvédő fal valójában egy gigantikus hulladéklerakó, a hatóságok mindvégig béna kacsaként álltak az ügyhöz.

Meglepő és szerencsés fordulatként végül egy Balla Dániel által Székely Zoltánnal szemben kezdeményezett rágalmazási per tett pontot az ügy végére, amikor a valóságbizonyítási eljárás a “visszájára fordult”, hiszen a fellépő tanúk vallomásaiból világosan kiderült, hogy a csatornázó cég alkalmazottai Balla utasításra töltötték fel szeméttel a szigethalmi Mátyás utca vonalát. Igaz, ezt a sajtó már 2001-ben megírta (!).

 

forrás:pestisrácok.hu

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!