Zebra, felüljáró, miegymás

A HÉV átjáró megfogja a Mű út forgalmát. Budapest felől gyakran fél óra bejutni a repülőtértől Szigethalomra. A buszpályaudvarnál balesetveszélyes átmenni az út másik oldalára.Baleset 16. 03. 24.

Ezek mostanában alapvetések Szigethalmon.

Az alap elképzelés szerint ezeket a problémákat a HÉV átjáró szintbeli kereszteződésének megszüntetése oldaná meg.

Ezzel most és itt vitatkozom.

Most a Mű út forgalmát alaposan lelassítja a fénysorompó. Amikor a fénysorompó megfogja a forgalmat az álló/lassan haladó autók között kellő körültekintéssel át lehet jutni. Ha a felüljáró elkészül a forgalom folyamatossá válik. Valószínűleg a felüljáró megoldja, hogy a gyalogosoknak nem kell a buszpályaudvarnál szintben keresztezni az autóforgalmat, azonban a Mű út további részein az átlagsebesség emelkedni fog.A balesetek súlyossága pedig a tapasztalatok szerint a sebesség sokadik (talán negyedik) hatványa szerint lesznek súlyosabbak. Tehát,ha a forgalom egy kicsit gyorsabb, a balesetek sokkal súlyosabbak.

A felüljáró megépülésével nyilvánvalóvá fog válni, hogy a Mű út a mostani forgalomhoz is erősen alul méretezett. Sok helyen nincsen az út test mellett járda. A kellően „jókedvű” kerékpárosok okozta meglepetésekről (különösen sötétedés után) beszélni is kár. Az út padka sok helyen töredezett, a burkolat hullámos, foltozott. Ha a forgalom növekedni fog (ha az adott útvonalon az utazási idő csökken a forgalom növekedésére lehet számítani), a helyzet csak rosszabb lesz. Vajon a burkolat és az útalap fel van készítve a nagyobb forgalomra? A forgalomtechnikai megoldások alkalmasak a nagyobb forgalom fogadására?

A feladat nem a felüljáró megépítése és/vagy a zebra felfestése. Ezek csak az érintett pár száz méter forgalmi gondjait fogják megoldani. A feladat a Mű út közlekedésének teljes és alapos átgondolása.

Ugyan mérnök vagyok, de a közlekedés szervezés tudománya teljes mértékben kimaradt a tanulmányaimból. Ennek ellenére van néhány pont, ami megoldásért kiált.

A lámpa

Szigethalmon pillanatnyilag egy darab közlekedési lámpa található, amely egy zebra (kijelölt gyalogátkelőhely) forgalmát szabályozza.

A gyalogos lámpa „nyomógombos” rendszerű. Ennek az egyik következménye, hogy amikor nincs autóforgalom, a gyalogos nyomja a gombot (nincs autó), kényelmesen átsétál (még mielőtt a lámpa váltana), majd a lámpa átvált és a közben megérkező autósok állva tisztelegnek az üres zebrának.

A lámpa közvetlenül a Kossuth Lajos utca torkolatánál található. Ha már ott van, sokkal frappánsabb lenne, ha a Kossut Lajos utcából kikanyarodók forgalmát is segítené.

Az üzletsor és buszpályaudvar

A buszpályaudvarral szemben található üzletsor előtt a parkolás erősen kaotikus. Nem kivételes eset, hogy fiatalok egy-egy leparkolt furgon takarásából szaladtak a buszhoz. Ezen a zebra sem segít.

A parkolás (illetve a parkolóba be és kihajtás) a Mű út szinte összes üzleténél probléma

A Gyümölcs Sziget

A Csépi út torkolatában található Gyümölcs Sziget-hez a behajtáskor a mű útról az irányjelzés nem egyértelmű.

Tételezzük fel, hogy a Taksony Vezér hídról jövök (Ilyen szép neve van a taksonyi hídnak). Be akarok menni a parkolóba. Ha jobbra indexelek, megtévesztő, mert a Csépi útról érkezők úgy gondolják, hogy a Csépi útra kanyarodok, tehát elindulhatnak. Ha nem indexelek, megint nem jó, hiszen nem egyenesen megyek tovább, hanem letérek az útról.

A zebra körül sajnos kicsit  (lehet, hogy nem kicsit) nagyobb indulat gyűlt fel, mint ami a probléma megoldásához üdvös lenne. Ennek az oka egyszerű: A zebrát a buszpályaudvarral együtt kellett volna megépíteni.

A fentiek ellenére, nem biztos, hogy sikerül elegendő politikai támogatást (és pénzt) szerezni a megépítéséhez. (A cikk írásakor ez még nem dőlt el). Anyagi okokból az is egyértelmű, hogy ezt egyedül Szigethalom nem fogja tudni megoldani. Pályázni kell, a szomszéd településeket bevonni, hiszen a probléma a szigetszentmiklósi és egyéb környező településeken lakókat is érinti.

Átmeneti (egyéb) részmegoldások.

fenysorompo

A HÉV szerelvények még nem így néznek ki. A szerelvények sokunknál öregebbek. (Ez ennek a cikknek nem témája)

  • A HÉV állomást áttelepíteni a buszpályaudvar oldalára (Akkor a benzinkút környékére kell zebra)
  • A HÉV állomást két részre osztani irány szerint: Minden szerelvény a fénysorompón való áthaladás után állna meg. A Budapest felé menő megálló maradna ott, ahol van, a Tököl felé menő szerelvények a benzinkúttal szemben állnának meg. Ezzel azt lehetne elérni, hogy a fénysorompó rövidebb ideig lenne zárva, a Mű út forgalma ne tisztelegjen állva a Budapest felől érkező HÉV szerelvényekre fel és leszálló utasoknak
  • A buszpályaudvar környékén rendőrök, polgárőrök, önkéntesek segíthetnék a gyalogosok átjutását a túloldalra.
  • A közlekedési lámpánál a polgárőrök (csepeli példa alapján) középiskolások segítségével taníthatnák meg a nyomógombos lámpa használatát
    • Ha megnyomod a gombot várd meg, míg zöldre vált.
    • Ha piroson mész át, akkor ne nyomd meg a gombot (attól nem leszel szabályosabb)

A világ megváltása nem hiszem, hogy az én feladatom lenne, de talán sikerült rámutatni, hogy a probléma annál összetettebb, mint a fehér csíkok felfestése, illetve jóindulattal, felüljáró nélkül is érhető el jelentős javulás.

A Mű út forgalmát azonban annak teljes hosszában fontos lenne rendezni. Talán megoldás lenne, hogy legalább a helyi forgalom egy részét a párhuzamos utcákra terelnék, például a József Attila vagy Kolozsvári utcánál kialakított HÉV átjáróval. Ennél valószínűleg jelentősen olcsóbb a   Petőfi u. burkolatának rendezése, illetve a fénysorompónál a kereszteződés rendezése.

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!