Mi az a BitCoin?

A rövid válasz az, hogy BitCoin egy kriptovaluta, egy digitális pénz.

BitCoin logo

BitCoin logo

Ez nem is igaz. A BitCoin nem pénz, hiszen nem felel meg a pénz definícióinak. Például nem áll mögötte jegybank, ami az árfolyam stabilitását biztosítaná.

Sokkal közelebb állunk az igazsághoz, ha azt állítjuk, hogy a BitCoin egy Internetes fizetési rendszer, amely sok tekintetben pontosan  a hagyományos bankrendszerhez képest fordítva működik.

A BitCoin esetén a rendszerben a számlaszámok vannak nyilvántartva, amelyhez nem tartják nyilván a felhasználó adatait. A tranzakciók azonban nyilvánosak. Éppen az a nyilvánosság biztosítja a rendszer hitelességét. (Itt most olyasmit kellene mondanom, hogy kriptográfia, blokkláncok, nyilvános kulcs, de ezt tartsuk meg azoknak, akit érdekel. Maradjunk a jelenség szintű leírásnál)

A BitCoin egy decentralizált rendszer, tehát nincsen jegybank, nincsenek bankfiókok, csak önkéntesek, akik felajánlanak számítási kapacitást a rendszer üzemeltetésére. Ebből sok jó és rossz dolog adódik.

A decentralizáltság miatt a tranzakciók meghamisításához hatalmas számítási teljesítményre lenne szükség, senki sincs kitéve a kísértésnek, hogy adott esetben hamis tranzakciókkal operáljon

A tranzakciók véglegesek és nem visszavonhatóak. (Ezt előnyként és hátrányként is lehet értékelni)

Ahhoz, hogy hamis tranzakciót rakjunk a rendszerbe a BitCoin rendszer üzemeltetésére felajánlott számítási teljesítmény több mint a felével rendelkeznünk kell. (Ez meglehetősen valószínűtlen)

A hagyományos pénzekkel szemben, sehol sem terheli elfogadási kötelezettség.

1946-ban az értéktelen pengőt az utcán söprik össze
Egyes oldalakon németként van kint a kép, de a hirdetések egyértelműen magyar nyelvűek
A kép forrása: Wikipédia)

A vásárlóértékét (árfolyamát) kizárólag a használók bizalma határozza meg. Mivel az áruforgalom nagyon kis részében vesz részt az árfolyama dinamikusan változik, a változások azonban messze vannak a Prngő 1946-os inflációjától, vagy a Zimbabwéban, Irakban, Fehéroroszországban ebben az évszázadban (pedig még ebből az évszázadból 20 év sem telt el) történt esetet.

Mivel a BitCoin működését a korszerű kriptográfiai technikák biztosítják egy hirtelen áttörés a rendszer hitelességét tönkreteheti. Ilyen áttörés lehet a kvantumszámítógépek megjelenése. Ha a változás lassú, akkor természetesen a rendszert hozzá lehet igazítani. Kevésbé nyilvánvaló, hogy az itt leírtak a hagyományos bankrendszerre is igazak, hiszen ott is kriptográfiai technikákkal védik a tranzakciókat. A kriptográfiai eljárások nem körültekintő használata miatt előfordul, hogy a bankokban őrzött folyószámlákhoz illetéktelenek férnek hozzá. A BitCoin rendszerben még nem derült ki ilyen eset.

Ha valaki nem szeretné, a hatóságok orrára kötni, hogy BitCoint használ, a BitCoin tranzakciókhoz használhatja a TOR hálózatot vagy VPN-t, ezzel védve a magánszféráját

A BitCoint gyakran hozzák összefüggésbe drog és fegyverkereskedelemmel, azonban ezekben az üzletágakban vélhetően a mai napig az USA Dollár a domináns fizetőeszköz.

A hagyományos pénzekkel szemben néhány a képzőművészet tárgykörébe tartozó kivételtől eltekintve nincsen fizikai megjelenése (érme, bankjegy) kizárólag folyószámlapénz formában létezik.

A szabályozott kibocsájtási politika és  átlátható működés miatt egyes vélemények szerint a BitCoin mutatta meg az utat a jövő pénzrendszere felé.

Felhasznált anyagok

Magyar Bitcoin potrtál

Az IT-Kommandó cikkei a témában

 

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!