55 éve repült Gagarin?

1961. április. 12. napjának reggelén elindult a Vosztok-1 űrhajó a fedélzetén Jurij Alekszejevics Gagarin elvtárssal. Gagarin az űrkabinban 90 perc alatt megkerülte a Földet majd visszatért a felszínre.

Jurij Gagarin

Gagarin

Ez a hivatalos verzió.

De igaz?

Ha igaz, miért van ennyi konteo körülötte?

Mi okozta, hogy a kezdetekben a szovjet űrkutatás messze meghaladta az amerikait?

Gagarin 1961. április. 12-én megkerüli a földet <–>Sephard 1961.május. 5. űrugrást hajt végre (a Földet nem kerüli meg).

A Holdat mégis az Apollo űrhajók érik el, a holdutazásra tervezett Szojuz egységek egész más feladatokat láttak el és látnak el a mai napig.

A rengeteg konteónak (mint általában) az oka az, hogy az, akinél az információk voltak, bizony sumákolt, de nem kicsit.

A vosztok kabin

A Vosztok-1 űrkabin a szteppén. Gagarin már korábban elhagyta ejtőernyővel

A vezetők különböző meggondolásból nem részletezték, hogy Gagarin nem az űrkabinban, hanem ejtőernyővel ért földet, az indítás helyétől viszonylag távol.

A Szovjet vezetés csak a sikeres felbocsájtásokat hozta nyilvánosságra (utólag), a tervekről, sikertelen indításokról nem beszélt.

Gagarin előtt indítottak egy teszt repülést, amikor egy életnagyságú bábú utazott a kabinban (és tért vissza). A kommunikációt magnóval szimulálták.

A Gagarin indulásáról és visszaérkezéséről készült propagandafilm több olyan bevágást tartalmaz, amelyet, nem a startnál vettek fel (ennek leghíresebb hibája, hogy a sisakon hol van CCCP felírat, hol nincs).

Ezekhez hozzá szokták venni, hogy a kabinban nem volt képrögzítés (TV kamera nem fért el, a fényképezőgép elromlott).

Természetesen 2016-ban Budapesten nem fogok igazságot mondani azzal kapcsolatban, hogy a mi történt pontosan 55 évvel ezelőtt. (Dehogynem. A TASZSZ jelentette: Reggel a nap felkelt, este pedig lenyugodott)

Ennyi elferdített, elhallgatott információ után már az sem hiteles, ami igaz (a farkast kiáltó pásztorfiú esete), olyannyira, hogy a Schuminszky Nándor által 2002-ben áprilisi tréfának szánt történet, hogy a náci német ország V2 rakétával embereket küldött az űrbe, a mai napig kering.

Miért vezettek a Szovjetek kezdetben az űrprogramban?

Ennek alapvetően két oka volt (a legtriviálisabbat azonnal kihúzhatjuk, a szovjet űrprogram mindig sokkal kevesebb pénzből ment, mint az amerikai)

  • Volt egy karizmatikus vezetőjük (Koroljov)
  • Az első szovjet számítógépeket az űrkutatásban és a rakétatechnikában használták

A történet első része egyszerű, amíg Koroljov élt a fejlődés folyamatos volt, a halálával az űrprogram jól láthatóan megtorpant a fejlesztések elkezdtek kaotikussá válni.

Az Egyesült Államokban az első számítógépeket pénzügyi számításokra használták, a mérnököknek ott volt a logarléc. Természetesen amint az első mérnöki célú (lebegőpontos számábrázolásra képes) számítógépek megjelentek, azok az űrprogramot (is) szolgálták.

Mérnöki szemmel nézve valószínű (na ez finom fogalmazás), hogy a Szovjet űrprogram elvesztette volna a vezető szerepét akkor is, ha Koroljov tovább él és a helyére hasonlóan tehetséges, a politikai vezetés bizalmát élvező mérnököt sikerül tenni, mivel a tudományos célok és mérnöki megfontolások mindig alá voltak rendelve a politikai/demonstrációs céloknak. Ennek legszembetűnőbb példája a Voszhod program, ahol az egyszemélyes Vosztok kabint a biztonsági berendezések elhagyásával alakították három személyessé. A politikai nyomás természetesen az amerikai űrprogram esetében is valószínűsíthető (Apollo-1 Chellenger katasztrófa), azonban úgy tűnik ennek módja kevésbé nyomta rá a bélyegét a program egészére.

Érdekes vetülete a versenynek, hogy az amerikai Űrrepülőgép program olyan drága volt, hogy kénytelenek voltak leállítani, és a szovjet/orosz Szojuz kapszulákat használni a nemzetközi űrállomás ellátására. (A 70-es évek óta szolgáló rendszert természetesen folyamatosan fejlesztik. Ha amerikai program lenne már egészen biztosan a sokadik néven futna)

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!