A mini PC-k

A mini PC-k nem a hagyományos PC-k kicsinyített változatai, hanem sokkal közelebb állnak a mobiltelefonokhoz, bár a Microsoft néhány típusra (Például: Raspberry Pi 3) elérhetővé tette a Windows 10-et. Az alap operációs rendszerük ennek ellenére a Linux testre szabott verziója (Raspbian, Bananian….).

Raspberry Pi miniPC alaplap

A Raspberry Pi 2 alaplap
A kép forrása:IT-Kommando

Raspberry Pi

A Raspberry PI egy brit termék, aminek a sikerén felbuzdulva kínai gyártók forgalomba hozták a banana Pi sorozatot, valamivel erősebb processzorral szélesebb típusválasztékkal.

Kipróbáltuk a készülékeket és elégedetten jelenthetjük ki, hogy egy-egy feladatra vagy feladat csoportra jól használhatóak, ha tudomásul vesszük, hogy ezek célkészülékek, nem általános célú PC-k. Megfelelően működő böngészőt például nem sikerült találni, azonban rengeteg más célra tökéletesen használhatóak.

Kezdjük a Raspberry Pi 2-vel. Természetesen amire tervezték, hogy oktassunk vele, na erre nem használtuk. Ellenben csináltunk belőle egy kiváló médialejátszót és torrent állomást. A torrent használatakor vigyázni kell, a törvényes használatra.

Médialejátszóként OSMC-t választottunk, de természetesen OpenELEC-el is hasonlóan jó eredményeket lehet elérni. A telepítés részletes leírása a hivatkozásokon elérhetőek, itt nem térek ki rá.

Az itt említett médialejátszók akár böngészőből, akár mobiltelefonra telepített programmal távirányíthatóak, sőt egyes TV-k távirányítói is megfelelnek a célra.

A málnapc (raspberry=málna) nyugodtan működhet egész nap, hiszen a fogyasztása nagyjából egy mobiltelefon töltő fogyasztásával mérhető össze, a notebookok 60-120W és az asztali PC-k több 100W fogyasztásával szemben.

BPI-R1

Egy mindent bele szernver alaplapja

BPi-R1 alaplap

Egy Banana Pi R1 „router” akár egy néhány 10 fős iroda szervereként is üzemelhet. Rendelkezik két HDD csatlakozási lehetőséggel, 5 ethernet porttal (egy gigabites port megosztva), illetve van WiFi lehetősége is.

Egy ilyen lehetőségekkel ellátott készülék sok mindenre alkalmas (A tervezéskor a korlátokat azért figyelembe kell venni).

Akár egy belépő szintű MySQL szervert is lehet rá telepíteni, jelentős teljesítményre azonban ne számítsunk.

Egy internet router, internet tartalom szűrő (URL alapú) fájl szerver azonban kényelmesen elfut rajta és frappánsan kiszolgál 30 munkaállomást, egy PC alapú megoldással szemben a ventilátorok hiánya jelentősen csendesebb és kisebb melegedéssel járó üzemet jelent.

Remélem sikerült e rövid cikkel bemutatni, hogy a miniPC-k lehetnek alternatívái a PC alapú eszközöknek

(Zorró most nem ért rá, nekem kellet cikket írnom)

 

 

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!