Önálló életet élő forinthitel miatt elárverezték a házát

Halásztelken Károly Zsuzsának a forinthitele rosszabb mint a legvadabb álmainkban szereplő devizahitel. Meg is lett az eredménye, a házát elárverezték a feje felől, még úgy is, hogy fizette azt!

Karoly_zsuzsa

Fotó: Weber Zsolt

A kétgyermekes édesanya még 2004-ben vette fel a hitelt lakásépítésre, összesen 13 millió 200 ezer forintot. Itt nem volt kiszámíthatatlan devizaárfolyam, hiszen ez egy államilag támogatott forinthitel volt. Ennek ellenére a törlesztőrészletek önálló életre keltek, és hol 180 ezer forint volt a befizetendő csekkre írva, hol pedig 120 ezer. A szerződésen nem volt teljes hiteldíjmutató, így a család azt sem tudta, mennyit kellene összesen visszafizetnie.

A családfőt négyórás beosztásba helyezték vissza, a bevételek megcsappantak, és ekkor a kétségbeesett família óriási hibát követett el. Nem egyeztetett a bankkal, hanem kiszámolta, mennyi a minimális törlesztőrészlet, s azt a százezer forintot minden hónapban elutalta.

– Ezzel egy időben pert is indítottunk ellenük a THM miatt, s hiába fizettünk, végrehajtásra került az ügyünk – mesélte Zsuzsa, aki hónapokig gyomorgörccsel nézte meg a bíróság honlapján, hogy hogyan áll szeretett otthonuk árverése. A végrehajtó egy külső fotóval 14 millió forintért küldte kalapács alá a 24 milliós házat, amire kisvártatva elkezdtek jönni a licitek. A leírás szerint lakatlan ház került árverésre.

– Borzalmas volt látni, ahogy licitálnak az otthonunkra. Aztán eljött a nap, amikor elkelt a házunk. Én aznap csak sírtam, a gyerekeknek a mai napig nem árultam el, mi történt – folytatta az asszony, akit még nem keresett az új tulajdonos. Zsuzsa nem is kíváncsi, kié lett a sok emlékkel teli ház, ő nem hagyja el: inkább lángba borítja az egészet, de ne legyen másé.

halasztelek-ingatlan

A család a 13,2 milliós hitelt már visszafizette, a bank azonban még nagyjából 16 millió forintot követel tőle, ami tekintettel arra a tényre, hogy kedvezményes forinthitelt vett fel, aggályosnak tűnik. Ügyük a jogi képviselőjük szerint nem veszett el.

– Álláspontom szerint az a szerződés, amelyben nem szerepel a teljes hiteldíjmutató, az nem érvényes. Egy olyan hitelszerződés, amelyből nem derül ki, hogy mennyi a tartozás, az semmis – nyilatkozta dr. Bihari Krisztina, a család ügyvédje, hozzátéve: elárverezni egy per tárgyát több mint furcsa. Kerestük az érintett bankot, és a végrehajtót is, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

forrás: blikk

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!