Itt a húsvét, itt a nyúl

Kedves Barátaim

 

Itt a húsvét. Ilyenkor szokás kacsát vagy nyulat venni ajándékba. Ezt gondolátok meg még egyszer. Én is imádom a nyulat. Ha látom, megkergetem, de nagyon vigyázok, nehogy utolérjem.

Zorró portré

A házi kedvenc a kutya és a macska

Igen én a fekete vizsla (na jó majdnem vizsla) nem fogom meg a nyulat. Ha megfognám, oda kéne vinni a Gazdának, hiszen egy vizslának ez (is) a dolga. A gazdával pedig nem tehetem meg, hogy viszek neki egy nyulat, ezzel 10 évre ellátom programmal. Igen 10 évre. Ha a nyúlból nem lesz ebéd, akkor akár 10 évig is elél, a gazda pedig legfeljebb a hentesnél vesz húst, egy cuki szőrös állatot biztos nem bántana. Belőlem sem csinált még pörköltet, sőt még a macskából sem, pedig nagyon szeretik a luca macskáját (igaz ahhoz sem ölnek macskát).

A nyúl domesztikált állat, de nem a kutyához és a macskához hasonlóan társállatnak. Meg lehet őket szelídíteni, de attól még veszélyesek. Egy nyúl ha megijed képes akkorát rúgni, amitől nem csak egy vizsla, hanem egy ember is megsérülhet. A különbség az, hogy a kutyákat az elmúlt sok ezer év alatt (Azért a kutatók megegyezhetnének már abban, hogy 10 vagy 100 ezer év alatt) arra tenyésztették, hogy az emberekkel szorosan együttműködve vadásszanak, tereljék a nyájat, vagy egyéb munkát végezzenek. Ezért néhány szélsőséges eset kivételével a kutya legfeljebb akkor bánt embert, ha a gazdáját védi, vagy sarokba szorítva érzi magát. Igen a kutyatámadások rendkívül ritka esetek. Nézz körül hány kutyát látsz az utcán? Hány kutyatámadásról hallottál? Hány olyanról, amikor ember támadt emberre?

Egyes fajtáknak az a fő foglalkozásuk, hogy cukik legyenek
A kép forrása:Wikipédia

A nyulakat arra tenyésztették, hogy jó legyen a húsuk, a prémjükből jó ruhát lehessen varrni és elviseljék az ember közelségét. Az elmúlt pár évtizedben jött divatba a nyulak házi kedvencként való tartása. A háziasítás azonban ennél sokkal hosszabb folyamat. Ezt bizonyítja a Beljajev-kísérlet (ami most éppen hatalmas pénzügyi bajban van)  amely 1954-óta folyik Szibériában. Egy róka populáció háziasítását tűzte ki célul a kutyákhoz hasonló módon.  Az elmúlt 60 évben csak részsikereket értek el.

A nyulak esete nagyon más, hiszen már táplálékállatként háziasítva vannak. A házi kedvenc pozíció, amikor az emberrel együtt élve kell cukinak lenni , az a kutyák és macskák specialitása.

Ha házi kedvencet szeretnél, menj el egy menhelyre vagy ide esetleg keress egy kóbort az utcán és fogadj örökbe egy kutyát vagy egy macskát.

Ha menhelyről fogadsz örökbe egy társat, ne felejts el egy kisebb adományt bekészíteni, hiszen a leendő barátodra vigyáztak, etették, gyógyították, oltották. Ezek bizony nem olcsó dolgok.

Mielőtt döntesz, gondold végig. Az elkövetkezendő 10-15 évben (mindegy, hogy nyulat, kutyát, macskát választasz-e) lesz-e rá elég időd, pénzed elhivatottságod? Mindezt úgy, hogy a törvényi szabályozás folyamatosan változik!

Állatot magadnak válassz ne ajándékba!

Mindig felelős leszel azért, amit megszelídítettél.

Kis herceg

Szólj hozzá!

Ne feledd,a hozzászólásodért te vagy a felelős!